Den jämställdhetspolitiska skalan

Det finns en växande rörelse i Sverige som vill införa sunt förnuft i jämställdhets-debatten. En av dess ledande talespersoner Pär Ström har myntat namnet Jämställdismen och publicerat ett manifest för att beskriva rörelsens värderingar. En annan känd talesperson, Pelle Billing, har skrivit ett mer omfattande manifest där en djupare bakgrund beskrivs. Billing vill inte ansluta sig till någon -ism men kallar sitt koncept Jämställdhet 2.0. Själv vill jag hellre kalla ideologin för det äldre ordet Ekvalism.

Om man lyfter ut kontentan ur de olika manifesten får man följande slagord:

Män och kvinnor ska ha lika rättigheter, lika skyldigheter och lika värde

En del vill lägga till ‘lika möjligheter’, men då är man ute på hal is, eftersom det uttrycket kan misstolkas och förvrängas på ett sätt som leder till åtgärder som motsäger lika rättigheter och skyldigheter, t.ex. krav på kvotering. Alla HAR inte lika möjligheter. Talang är medfött. Om jag hade börjat träna fotboll i unga år och satsat stenhårt hade jag i bästa fall fått en plats som högerback i division 5. Och Zlatan kommer aldrig att få något Nobelpris, men ingen ska få hindra honom från att skriva en halvtaskig bok om han vill det. De flesta är bra på något, det gäller bara att hitta det man är bra på och satsa där. Bara man inte gör som Clark Olofsson, som ville bli bäst på att vara sämst. Såna som honom måste man identifiera och hjälpa i unga år, innan det går alltför snett, vilket jag skriver mer om här.

De som tycker att män och kvinnor ska ha lika rättigheter, skyldigheter och värde kämpar i stark medial motvind i Sverige. Undersökningar har visat att en majoritet av Sveriges journalister sympatiserar med partier som står för tämligen radikal-feminististiska värderingar, vilket speglar av sig i vad som rapporteras, inte bara i ledare och krönikor utan även på nyhetsplats. Jag skulle kunna länka till dussintals betalda skribenter som debatterar mot ekvaliströrelsen genom ogiltiga argument som halmgubbar, personangrepp, hån och härskartekniker, men jag nöjer med med ett av de mest påfallande exemplen det senaste året, där Ström och Billing klumpas ihop med Breivik på landets ledande kultursida. Ett annat exempel är den rasistiska och sexistiska vuxenmobbarsidan Vita Kränkta Män där en nidbild av Pär Ström finns på vinjetten. Inte förvånande drivs sidan av en kurdisk vänsterpartist vars namn jag inte tänker försöka stava till. Uppdatering: Pär Ström har nu tagit beslutet att lämna genusdebatten för gott, p.g.a. alla trakasserier han fått utstå. Men stafettpinnen tas över av andra och vi får inte glömma att debatten finns för att Pär startade den. Även Billing bestämde sig i samma veva för att sluta blogga, men fortsätta debattera med lägre frekvens och i andra former. I stället startas en ekvalist-community av Andreas Nurbo på nya sajten jamstalldhet.se, i samband med Internationella Mansdagen 19 november.

Ett genomgående tema är att ekvaliströrelsen ofta kallas antifeminister, som om det inte fanns en egen agenda utan bara ett destruktivt hat. Påståendet stämmer förvisso i den mån att ekvalisterna inte kallar sig feminister och att många av dem hyser olika grad av ogillande inför feminismen. Å andra sidan ligger ekvalismen nära de värderingar som den ursprungliga feminismen stod för, d.v.s. samma juridiska spelregler för de båda könen. Idag har feminismens inriktning förvrängts till att betyda något helt annat, t.ex. strävan efter kvinnodominans på de statusfyllda jobben. Och alla som inte vill ha t.ex. könskvotering klumpas ihop till en homogen grupp bakåtsträvande mörkermän, där allt från ekvalister till talibaner ingår. För att undvika missförstånd i fortsättningen, ska jag en gång för alla reda ut begreppen.

Jämställdism ekvalism radikalfeminism mansgrisar talibaner SCUM Valerie Solanas

Det kan bara finnas EN mittpunkt, där könen har lika rättigheter, skyldigheter och värde. Där står ekvalismen. Den som kompromissar det minsta med principerna faller över till endera sidan och hamnar i feminist- eller maskulistfacket. Det finns förvisso få uttalade maskulister i Sverige, men det finns många grupper som i placerar sig i varierande grad på högerkanten av skalan. Allt från frikyrkopastorer till Hells Angels. Längst ut till höger hittar man de mest extrema mullorna och ayatollorna i mellanöstern och sydasien och strax vänster om dem, delar av den kristna högern i USA. Feministernas glidande skala innefattar allt från de som tycker det är helt OK att män inte får följa med på Ladies Night till de som tycker att heterosexuella samlag alltid är våldtäkt. Och allra längst ut till vänster återfinns Valeria Solanas, med sitt av svensk kulturelit så hyllade SCUM-manifest. Någon motsvarighet till SCUM på högerkanten finns inte och har aldrig funnits.

13 thoughts on “Den jämställdhetspolitiska skalan

 1. Bra inlägg!

  Ett genomgående tema är att ekvaliströrelsen ofta kallas antifeminister, som om det inte fanns en egen agenda utan bara ett destruktivt hat.
  Detta är lite lustigt fenomen.
  1) Få av oss kallar sig antifeminist. Jag gör, men vi är inte många.
  2) Vem skulle använda antinazist eller antirasist som ett skällsord för att det inte innehåller en egen agenda? Jag tar avstånd från -ismer som särbehandlar individer utifrån medfödda egenskaper, ras eller kön, samma sak. Jag gillar inte rasism, jag gillar inte sexism. Så får man se det som något dåligt om man så vill.
  3) I mitt fall innehåller antifeminist ett eget åsiktspaket, där jag menar att kvinnan är överordnad mannen och att det är ett problem värt att sätta i strålkastarljuset. Det är en könsrollsproblematik som inte ingår tillräckligt tydligt i jämställdismen/ekvivalismen.

  Jag bryr mig inte det minsta på att våra motdebattörer försöker använda antifeminist som ett skällsord. Dom skäller som hundar hela tiden, vem orkar bry sig? Men jag kan tycka det är lite onödigt när det kommer från vår egen sida(Därmed inte sagt att du gör det. Du är väldigt balanserad i ditt inlägg).

 2. Hej Bashflak, den ursprungliga feministrörelsen har tyvärr utvecklats till något som träffande kan kallas könskommunism. Det är inte alls någon överdrift. Se exvis den här artikeln om en VP motion från 2001: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/carlhamilton/article10462777.ab
  Kommunister har gjort gemensam sak med militanta flator och de har oemotsagda fått propagera så att det vi idag har kan sammanfattas som en könsrasistisk. kvinnochauvinistisk masspsykos.

 3. De finns de som hävdar att den klassiska Vä / Hö-skalan i själva verket skulle vara mer autentisk om den skulle beskrivas som en cirkel. De finns en del intressanta poänger med det synsättet. och gör man om skalan ovan på ett liknande sätt, dvs böjer ner och sammanfogar ändarna, så hamnar (av en händelse) SCUM-fanatikerna och talibanerna alldeles intill varandra…

  • Man kan mycket väl rita modellen som en cirkel. Men eftersom SCUM är långt värre än talibanerna så kommer cirkeln inte att bli sluten. SCUM hamnar på 181 graders vektor, Talibanerna kanske på 150, inte på det symmetriska 179.

 4. Jag såg idag att två kommentarer på detta inlägg fastnat i SPAM-filtret. Båda var från Lena Lilie. Jag har inte blockat henne, inte heller har jag blockat några speciella ord eller så. Det måste vara så många andra WordPress-användare som blockat henne, att hennes IP per default kategoriseras som spam av bloggverktyget. Efter att ha läst hennes båda kommentarer ser jag ingen anledning att häva blockaden, eftersom de bestod av personangrepp, halmgubbar och långsökta insinuationer.

 5. Ping: Dödsfall vid obetalt hemarbete | Bashflak

 6. Ping: Genus och statistik | Bashflak

 7. Ping: Kvinnlig värnplikt | Bashflak

 8. Ping: Notiser | Bashflak

 9. Ping: När feminismen gick i mål | Bashflak

 10. Ping: Muttor mot Mursi | Bashflak

 11. Ping: Bloggen citeras i magisteruppsats | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s