Löneskillnader

Ett ständigt återkommande argument i genusdebatten är att kvinnor påstås ha 80% av männens lön. Men så har de ju sin egen lön också. 🙂

Skämt åsido, det senaste budet är väl 86% tror jag. Men då räknar man rakt av, oavsett yrke, arbetstid m.m. och det säger ju sig självt att om man jobbar mindre så tjänar man mindre. Och eftersom vi lever i en marknadsekonomi så är det löneskillnad mellan olika yrken p.g.a. utbud och efterfrågan. Ifall man kollar inom varje yrke och skalar bort alla lönepåverkande faktorer, såsom ålder, erfarenhet, ansvar etc, så blir dock skillnaden mellan könen någon enstaka procent. Mer detaljer i kapitel 2 här. Om man tror att den skillnaden beror på diskriminering så får man väl specialgranska de arbetsplatser där det förekommer och vid behov sätta dit den lönediskriminerande personen, eftersom det är olagligt.

Men det finns ett mycket enklare sätt att motbevisa påståendet att kvinnor lönediskrimineras och man behöver inte ens plocka fram statistik för att göra det. Kvalitativt resonemang och öppna ögon räcker.

Här anställer vi bara män, eftersom det kostar mer än att anställa kvinnor för att göra samma jobb. *Ironi*

Om det hade varit billigare att anställa kvinnor än män för att utföra en viss uppgift, så hade det nästan bara jobbat kvinnor i privata konkurrensutsatta företag. Men det gör det inte, i stället dominerar männen de flesta yrken där. Inte heller här behövs statistik, det räcker med att ha besökt ett antal industriföretag och sett med egna ögon. Ett företag som missat chansen att anställa billig kvinnlig arbetskraft hade snabbt blivit utkonkurrerat.

 

Annonser

4 thoughts on “Löneskillnader

  1. Kul att min uppmaning att börja blogga hörsammades. Det kan vara lite trögt i början innan folk har hittat bloggen, men jag har i alla fall signat upp mig på prenumerationslistan, så du kan räkna med att få lite länkar från mig framöver.

  2. Ping: När feminismen gick i mål | Bashflak

  3. Ping: Liberal feminist? | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s