Vad har SCB med jämställdhet att göra?

Statistiska centralbyrån har i dagarna kommit ut med en liten skrift de kallar Lathund om jämställdhet. I den definieras jämställdhet inledningsvis i termer som är väldigt lika Pär Ströms ledord – Män och kvinnor ska ha lika rättigheter, lika skyldigheter och lika värde.

Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter samma möjligheter,rättigheter och skyldigheter på livets alla områden. (SCB)

Men här finns några ledord som är tveksamma. Det första är makt. Som jag konstaterade i inlägget om normalfördelningskurvan, så krävs det IQ och ambitioner för att skaffa makt. Den som saknar någotdera eller båda kommer aldrig att få någon väsentlig makt i samhället, utan får nöja sig med att gå till valurnan vart fjärde år och välja vem makten ska gå till. Eller nja, IQ brukar inte vara en kritisk egenskap för att väljas som politiker, även om det underlättar, men för andra makthavare är det viktigare. Den lilla klick i normalfördelningskurvans högerkant som har både höga ambitioner och hög IQ är övervägande män (precis som den lilla klicken i vänsterkanten som helt saknar båda). Därför har de flesta makthavare alltid varit och kommer alltid att vara män. Det är helt naturligt. Däremot är det självklart att alla ska ha makten att forma sitt eget liv, efter den vilja och förutsättningar som finns. Och här kommer nästa tveksamma ledord in, möjligheter, vilket jag skrev om i inlägget om Den jämställdhetspolitiska skalan. Talang är medfött. Alla kan inte bli statsminister, rockstjärna, fotbollsproffs eller forskare, men de flesta kan hitta något de är bra på och jobba vidare på den biten.

Sen lite längre ner på samma sida spårar det ur totalt, när de skriver

Kvantitativ jämställdhet innebär en jämn fördelning mellan kvinnor och män inom alla områden i samhället, t.ex. inom olika utbildningar, yrken, fritidsaktiviteter och maktpositioner. (SCB)

Det här lilla stycket är essensen i det som är så fel med hela den svenska jämställdhets-debatten. De får verkligen bestämma sig om de vill ha ‘Lika rättigheter och lika skyldigheter‘ eller ‘Lika många av varje, överallt‘, för det går inte att få båda på en gång. Eftersom könen INTE är sociala konstruktioner så är män och kvinnor inte likadana, utan har i genomsnitt olika intressen och prioriteringar i livet. Det kan man bl.a. se i grafen på sid 34 i pamfletten, där mest män valt tekniska gymnasieutbildningar och mest kvinnor valt omvårdande eller estetiska. För att uppnå målet Lika många av varje, överallt så blir man tvungen att bryta mot principen om Lika rättigheter och lika skyldigheter och TVINGA folk att göra saker de inte vill. Därmed tar man ifrån dem makten att forma sina egna liv, som det så vackert hette i stycket ovanför.

En snabb bläddring i resten av pamfletten visar med all önskvärd tydlighet att Lika många av varje, överallt är den definion som SCB valt att jobba efter. Bloggaren Susanna Varis har i dagarna granskat Riksdagens senaste motioner på jämställdhets-fronten och kontaterat att samma anda råder där. I ett inlägg har hon även analyserat Ibrahim Baylans debattartikel i SvD, där jämställdhet inom den akademiska världen bara diskuteras i matematiska termer. Han får svar på tal av Sabuni och några kvinnliga doktorander.

Media har förstås skrivit om SCBs lilla PDF och jag väljer att läsa Aftonbladets ledare av Ingvar Persson. Han har inte heller förstått att jämställdhet handlar om lika rättigheter och lika skyldigheter, utan skriver bl.a.

Det handlar också om makten. Den svenska riksdagen består till 45 procent av kvinnor, och i regeringen är hälften av statsråden kvinnor. Men bland partiledarna är bara två kvinnor, – – – (Ingvar Persson på ABs ledarsida)

Det där fetstilta slår nog något slags rekord i bristande logik. Hur menar IP att partiernas nomineringsprocesser borde gå till för att få ett annat utfall, ska de först titta på vilket kön de andra partierna har på sina partiledare och därefter leta fram sina egna kandidater så att Riksdagens helhet blir lika många av varje?

Själv tycker jag att det matematiska utfallet är fullständigt oväsentligt i jämställdhets-frågan, oavsett om det rör könsfördelningen bland de som omkommer i arbetsplats-olyckor, hur lönerna fördelar sig mellan olika yrken, eller vad folk väljer att göra i livet. Det enda som spelar någon roll är att Män och kvinnor har lika rättigheter, lika skyldigheter och lika värde, sen får utfallet bli vad det blir. Och då behöver inte SCB blandas in överhuvudtaget.

Annonser

11 thoughts on “Vad har SCB med jämställdhet att göra?

 1. Tja, men har man kvantitativ definitionen av jämställdhet som mått så kommer politikerna att betala SCB för fler undersökningar och så får man mer jobb. Klart SCB gillar snipp & snoppräkning, det blir ju cash in! 🙂

 2. Det tog 10 minuter, så var mitt kritiska inlägg mot Baylans 50/50 artikel i Brännpunkt raderat.Inte ett spår av personangrepp eller provokation från min sida.

  SvD Yeah !

  • Inte ens SvD kan man lita på längre, den minst dåliga av de rikstäckande gammelmedierna. En tidning jag växte upp med och den enda dagstidning jag själv prenumererat på i några år efter att jag flyttat hemifrån.

   SvD är den enda tidning jag vet som fortfarande accepterar blogglänkar men jag kan inte se att min släppts genom. 😦

   Men de dör snart, och bloggarna tar över.

 3. Ping: Jämställdhetsindex | Bashflak

 4. Ping: Dödsfall vid obetalt hemarbete | Bashflak

 5. Ping: Genus och statistik | Bashflak

 6. Ping: Konsten att leva som man lär | Bashflak

 7. Ping: Mannens lott | Bashflak

 8. Ping: Ridderlig snöröjning | Bashflak

 9. Ping: Bloggen citeras i magisteruppsats | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s