De viktigaste mansfrågorna

I morgon 19 november är det den Internationella Mansdagen, då det är tänkt att mansfrågor ska uppmärksammas. Kvinnornas motsvarighet 8 mars får väldigt mycket uppmärksamhet, medan mansdagen mer eller mindre tigs ihjäl av medierna. Personer som driver mansfrågor motarbetas ofta med smutsiga metoder, även i demokratiska västländer. Vilka är då de viktigaste mansfrågorna i Sverige? Enligt min åsikt är det följande tre:

1) Misandrin i svenska massmedier.

Det går knappt en vecka utan att man läser eller hör ord som gubbvälde eller uttryck som vit medelålders man i nedsättande kontext, både på nyhetsplats och betalda åsiktskrönikor i svenska medier. Och även i de artiklar som är mer diplomatiska med vokabulären är det vanligt att vi matas med den kollektiva skulden där män som grupp beskylls för olika saker. Detta är ett problem som måste bearbetas innan det blir möjligt att på allvar skapa opinion för mer konkreta mansfrågor. Jag brukar säga att vi inte ska ge oss förrän jordgubben möter samma språkliga öde som negerbollen.

Metodiken för att nå dit kan vara att bearbeta ansvariga utgivare via mail och debattartiklar, för att basunera ut att misandri inte är acceptabelt. Ett verktyg i chefsredaktörernas hand kan vara att före publicering köra alla artiklar genom bloggaren Matte Matiks geniala Transgenusmotor och se om de fortfarande håller för publicering. En manuell variant kan vara att sätta något av orden svart eller judisk före varje förekomst av ordet man i en artikel. Om artikeln då känns hatisk, ska den refuseras.

2) Formell mansdiskriminering i svensk myndighetsutövning.

Större delen av Pär Ströms senaste bok Mansförbjudet handlar om detta, där han svart på vitt radar upp hundratals exempel på hur svensk lagstiftning och svenska myndigheter diskriminerar män i officiella regler och lagar. Det är samtidigt den mansfråga som är lättast att lösa, om man bara vill. Skriv om reglerna, inför könsneutral lagstiftning, så är problemet löst. Senast oktober 2014 bör det vara genomfört, när den nyvalda Riksdagen samlas för att klubba genom den grundlagsändring som i så fall måste påbörjas under innevarande mandatperiod. Lätt som en plätt, eller hur?

3) Pojkarna halkar efter i skolan.

Detta är nog den svåraste och mest abstrakta av de tre viktigaste mansfrågorna. Att pojkar halkar efter i skolan är välkänt, vad det beror på är omdebatterat. Denna fråga kommer bl.a. att analyseras av regeringens nystartade mansutredning. Feminister påstår att pojkar har en antipluggkultur, utan att dra analysen längre och undersöka var den i så fall kommer ifrån. Är det månne dagisfröknarna som pådyvlar pojkarna den kulturen innan de börjar skolan?

Jag tror problemet ligger i att skolan och pedagogiken anpassats alltmer för flickors sätt att vara. Det finns t.ex. undersökningar som visar att pojkar presterar signifikant mycket bättre i matematik, svenska och engelska om de får ha gymnastik varje dag, för när de sprungit av sig har de lättare att sitta still och lyssna. Flickor däremot, kan i regel sitta still och lyssna även utan att de fått springa först. En annan faktor är att många pojkar presterar bättre om en uppgift har tävlingskaraktär, vilket inte sker i samma utsträckning som förr.

Det finns även de som påstår att det förekommer ren betygsdiskriminering, eftersom pojkar presterar lika bra som flickor på de centrala proven men ändå får sämre betyg. Ett sånt påstående kan dock vara svårt att bevisa, på samma sätt som en rad påståenden om kvinnodiskriminering är svåra att bevisa (men i vissa fall lätta att motbevisa).

En majoritet av lärarkåren är kvinnor och ett problem kan vara att det saknas vuxna manliga förebilder. Vissa barn från trasiga familjer träffar knappt en vuxen man under hela sin uppväxt. Det finns få yrken där könet har ett egenvärde, men jag tror att läraryrket är ett undantag. Det måste inte vara 50/50, men på varje skola och i varje barngrupp bör det finnas lärare av båda könen. En som jobbar enträget för att öka andelen manliga pedagoger är Mats Olsson på Malmö Högskola.

21 tankar på “De viktigaste mansfrågorna

 1. Den ena Internationella dagen är utsatt i min almanacka men inte den andra. Ni vet ju redan
  svaret så jag skippar frågetecknet.

   • 2) drabbar framför allt ogifta pappor i konfliktfyllda relationer med mamman och inte alls alla män. Drabbar 3) verkligen alla pojkar, även dem från studievana hem?

    Kanske hårklyverier.

    Bra att du håller med om att mina förslag åtminstone inte är oviktiga. Jag gissar att även högintelligenta personer kan bli hemlösa (vid arbetslöshet i kombination med skilsmässa, missbruk och depression t.ex.) och att högintelligenta personer begår självmord.

 2. Frågorna hänger dessutom ihop, så om man bearbetar de tre jag listade, så minskar man även hemlöshet och självmord. 1) Om samhällsklimatet är sådant att det anses OK att sprida mansförakt via media, så är det ingen som säger ifrån när alla samhällsresurser läggs på att bara hjälpa kvinnor bort från gatorna eller bara hjälpa ‘tonårstjejer som mår dåligt’. 2-3) Den som förlorat en vårdnadstvist och/eller misslyckats i skolan löper större risk att bli hemlös eller begå självmord.

 3. Pingback: Newsmill refuserar mansfrågorna | Bashflak

 4. Pingback: Pojkars betyg | Bashflak

 5. Pingback: Nyttig självinsikt | Bashflak

 6. Pingback: Betygsgapet | Bashflak

 7. Pingback: Kvinnlig värnplikt | Bashflak

 8. Pingback: Pepparkaksgubbar | Bashflak

 9. Pingback: Milstolpe | Bashflak

 10. Pingback: Misandri 2013 | Bashflak

 11. Pingback: Påminnelse om Bunkefloprojektet | Bashflak

 12. Pingback: Genusforskare avfärdar myten om antipluggkultur | Bashflak

 13. Pingback: Varför antifeminism? | Bashflak

 14. Pingback: Mansdagen 2013 | Bashflak

 15. Du har precis blivit hånad i min facebook-feed inte bara en utan två gånger inom loppet av en timme med länkning direkt till bloggen och detta inlägg.

  1. ”Läser SCUM-manifestet, den internationella mandagen till ära.”

  2. ”att pojkar halkar efter i skolan är ett stort problem, Bashflak- stolt ”vit medelålders heterosexuell man”- menar att det beror på att ”majoritet av lärarkåren är kvinnor och ett problem kan vara att det saknas vuxna manliga förebilder”. Ja, då är min fråga 1. Är en man per automatik en bra manlig förebild? 2. Varför kan inte pojkar ha kvinnliga förebilder?”

  Hon verkar nästan lite besatt av din blogg 😉

  kul att dom är rädda iaf, desperationen börjar lysa igenom mer och mer för våra kära kulturmarxister för dom märker att folk är lessa på deras trams.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s