Dödsfall vid obetalt hemarbete

Jag har flera gånger tidigare sagt att statistik inte har något med jämställdhet att göra, utan att jämställdhet definieras som att Män och kvinnor ska ha lika rättigheter, lika skyldigheter och lika värde. Men eftersom en stor del av den svenska jämställdhets-debatten och politiken handlar om just statistiskt utfall, så är det svårt att undvika diskussionen. Tyvärr tenderar såna diskussioner att mynna ut i en infantil pajkastning, där äpplen jämförs med päron och de båda sidorna tävlar om vem det är syndast om. Trots det ska jag göra ett inlägg på ämnet här.

I media och politik påminns vi ständigt om att kvinnor lägger mer tid på obetalt hemarbete än män. Fast om man lägger samman tiden för hemarbete och förvärvsarbete, så gör män något mer nytta än kvinnor. Man kan säga att mannen tar större ansvar för familjens försörjning, vilket är det manliga beteende som har störst sannolikhet att belönas sexuellt av kvinnor. Män som ignorerar eller av annan anledning misslyckas med försörjningsansvaret, är inte särskilt gångbara på datingmarknaden, ett problem som kvinnor p.g.a. sin tendens till hypogami ofta slipper drabbas av.

Barnlösa singelkvinnor lägger dessutom betydligt mer tid på hemarbete än vad barnlösa singelmän gör, vilket tyder på att kvinnor prioriterar ett välskött hem högre än vad män gör. För den som vill fördjupa sig ytterligare, så finns den bästa analys jag sett på ämnet i en bloggpost av Bittergubben.

Varje år dör ca 50 personer på jobbet i Sverige, en i veckan, varav över 95% brukar vara män. Men det finns ju ett ordspråk som lyder De flesta olyckor sker i hemmet. Jag bläddrar i SCBs lilla pamflett På tal om kvinnor och män, Lathund om jämställdhet 2012, för att se om det finns någon info om hur många som förolyckas eller skadas vid obetalt hemarbete. Det finns ju många faror som lurar – stegar, yxor, motorsågar, motorfordon, köksknivar, akuta sjukdomar till följd av ansträngning och så vidare. Men i SCBs lathund är vad jag kan se alla olyckor och mord sammanslagna till en och samma siffra. År 2010 dog 1 747 kvinnor och 2 912 män av olyckor och våld. Trafikolyckor torde utgöra den största ingående posten här. Sen finns ju en massa grejer som brand, drunkning o.s.v.

Snöskottning är en vanlig utlösande orsak till hjärtinfarkter, även om den kroniska sjukdomen som leder dit förstås beror på andra orsaker. Enligt en studie i USA uppgavs snöskottning stå för minst 7 % av de akuta hjärtsjukdomsfallen vintertid, med ett förmodat stort mörkertal. Min farsfarsfar var sjökapten och dog av en hjärtinfarkt i samband med snöskottning 1893, 45 år gammal. Han lämnade efter sig en änka och 12 barn, som senare startade en lanthandel tillsammans och blev tämligen välbärgade trots allt. Risken att förolyckas vid snöröjning av tak torde också vara stor, som filmsnutten ovan visar.

Trädfällning och stormröjning är en annan vanlig orsak till allvarliga olyckor. Stormen Gudrun orsakade ett tiotal dödsoffer vid skogsarbete. Jag hittar inte hur många som var professionella skogsarbetare och hur många som var obetalda privatpersoner, ej heller könsfördelningen. Men det senare är inte så svårt att gissa. En av mina bekanta kom undan med blotta förskräckelsen, när han skulle kapa ett Gudrunfällt träd som låg i spänn. Stålvajern han spänt upp som mothåll brast, kom farande med stor kraft och piskade honom över ryggen. Men han fick bara ett blåmärke under den tjocka jackan. Själv har jag i min egen trädgård varit med om ett par tillbud när jag nästan sågat av mig fingrarna med motorsågen eller fått trädstammar i ansiktet, men missat med några centimeter. Det kan vara svårt att förutse hur träd ska röra sig när de brister.

Vedklyvning leder kanske inte till så många dödsolyckor, förutom att den ovana och kraftiga ansträngningen liksom snöskottning kan utlösa hjärtinfarkter, men yxor är inte heller att leka med. En bekant till mig slant med yxan och högg av sig vadmuskeln, så att han blev sjukskriven i över ett halvår. Den första månaden eller två var han sängliggande och hans fru fick bära honom till badrummet varje gång han behövde skita eller ta en dusch. Hans dåvarande arbetsgivare såg inte med blida ögon på frånvaron, så kort efter tillfrisknandet bytte han jobb.

Andra dödsorsaker vid obetalt hemarbete kan vara fall från stegar, färdolycksfall till och från matbutiken, elektriska stötar och hästsparkar. Män är överrepresenterade i trafikolyckor, men lägger även fler timmar än kvinnor bakom ratten, så om man tittar på olycksfall per biltimme kan det mycket väl vara tvärtom. Och som vi ständigt matas med i politik och media, så lägger kvinnor mer tid än män på obetalt hemarbete. Men är det någon som tror att de av den orsaken drabbas av fler hemolyckor än män?

11 thoughts on “Dödsfall vid obetalt hemarbete

 1. ”Och som vi ständigt matas med i politik och media, så lägger kvinnor mer tid än män på obetalt hemarbete. Men är det någon som tror att de av den orsaken drabbas av fler hemolyckor än män?”

  Förmodligen inte, det är ju allmänt känt att det framför allt är barn och äldre som drabbas av olyckor i hemmet.

 2. Citat översta meningen: ”Jag har flera gånger tidigare sagt att statistik inte har något med jämställdhet att göra, utan att jämställdhet definieras som att Män och kvinnor ska ha lika rättigheter, lika skyldigheter och lika värde. ”

  Man skulle önska det, att den fria viljan inte offras på jämställdhetens altare, men faktum är att man i prop 2005/06:155 antog (våren 2006) nya jämställdhetspolitiska mål. Har bloggat om det, och citerar ur propositionen:

  ”Regeringen anser att det nya förslaget till mål tar sikte på att beskriva vilket resultat som skall nås genom att kvinnor har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män. Regeringen finner därför, i likhet med flera av remissinstanserna, att förslaget till mål på ett bättre sätt avspeglar vad som utmärker ett jämställt samhälle”.

  Där har vi det alltså – vilket resultat som ska nås är det centrala – nämligen en 50/50-fördelning inom varje yrke, på varje arbetsplats, i det privata hushållsarbetet osv. Notera: Vilket RESULTAT som nås GENOM ATT vi har lika rättigheter och möjligheter. Motsägelsefullt eller vad?

  När lika möjligheter blev 50/50: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/11/13/nar-lika-mojligheter-blev-5050/

 3. Ping: Systemfel som hotar världen « Tanja Bergkvists Blog

 4. Ping: Genus och statistik | Bashflak

 5. Ping: En vanlig mans måndag | Bashflak

 6. Ping: Svevia, var god röj | Bashflak

 7. Ping: Mansgöra | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s