Nyttig självinsikt

Om en man säger ifrån offentligt, måste han räkna med att bli hånad på kulturelitens egen pissränna Twitter

Jag har skrivit förr att misandrin i de stora medierna är den viktigaste mansfrågan i Sverige, för innan det problemet är löst så är det svårt att bilda opinion för mer konkreta mansfrågor. Det har talats mycket om näthat och vuxenmobbing på senare tid. Dels hur arga manliga gräsrötter skriver dumheter till kvinnliga skribenter i mail och kommentarsfält, dels hur avlönade feministiska skribenter i de stora medierna själva använder hån, glåpord och härskartekniker mot alla som inte håller med dem. Och som om inte det vore nog har kultureliten dessutom Twitter, där hatet flödar fritt, bortom ansvariga utgivares räckhåll. Sakine Madon skrev en bra kulturkrönika i Expressen för några veckor sen, och deltog sen med självkritiska reflektioner över den kulturelit hon tillhör, i panelen på SvT Debatt angående smutskastningen som låg bakom Pär Ströms beslut att lämna arenan. Madon skriver i Expressen:

Och likt mobbare på en skolgård tvekar journalisten och krönikören inte en sekund att inför allmän beskådan basun­era ut vem som tycker fel, och vem som är dum i huvudet. Journalisten Kjell Häglund beskrev drevmentaliteten på Twitter i en krönika (Journal­isten, 20/3). I det fallet hade en person, vars konto kapats, felaktigt hängts ut som en idiot och rasist. Häglund skrev då: Att frågan om källkritik inte hade väckts av någon av alla journalister som deltagit i hatmobben, utan av det 19-åriga offret, chockade mig. Och inte nog med det – här fanns journalister som vägrade se att de gjort något fel, som tog emot killens ursäkt men inte medgav någon skuld i gengäld.” En känd medieprofil som kritiseras i texten är Cissi Wallin, som har över 10 000 följare på Twitter. (Sakine Madon i Expressen)

Och just Cissi Wallin är en av de som nu kommit till nyttig självinsikt. Hon och polaren Hanna Fridén hör till de som redan tidigare sagt ifrån angående nätmobbing från feministhåll och tagit skit från de egna leden redan då. Men när det gäller Pär Ström brukar de glömma all sans och har ofta haft svårt att vara sakliga i sin kritik mot honom. Jag brukar lyssna på Wallins radioprogram ibland och det kan tidvis bjuda på ganska intressanta diskussioner, fast ofta blir det alltför navelskådande och handlar t.ex. om att medverkarna ältar sin egen mentala ohälsa flera dagar i veckan. Och eftersom de flesta lyssnare som ringer till programmet tycks höra hemma i de lägre percentilerna av normalfördelningskurvan, så är det sällan Wallin får något tuggmotstånd i debatten. Hur som helst, i sin kolumn i Metro skriver hon:

Någon sa en gång att feminismens värsta fiende är feminismen själv. Och jag är beredd att hålla med, motvilligt bör tilläggas. Min älskade ideologi har mer och mer har kommit att likna en verbal kamp om bäst oneliners på Twitter. Och jag är en del av den. Det utkämpas ett digitalt krig i detta nu. Den ”vita kränkta mannen” mot unga skitförbannade feminister som gärna öppet ventilerar sitt manshat. Väldigt svartvitt. Och Gud nåde den som kritiserar manshatet, om man är feminist själv. När jag gjorde det sist kallades jag ”svikare”. (Cissi Wallin i Metro)

I samma tidning och samma vecka är tonåriga krönikören Fridah Jönsson inne på samma spår. Hon tillhör en liten priviligierad klick, som likt Linda Norrman (Skugge) på sin tid, ges utrymme som fast krönikör i en stor tidning redan innan hon gått ut gymnasiet. Säg vilken tonårsgrabb som givits såna möjligheter? Och ganska ofta har det synts att ett barn skrivit krönikorna, när hon bara upprepat uttjatade myter och floskler hon hört från äldre feminister. Men på senare tid, efter att hon blev myndig, har hon vuxit till sig och börjat tänka lite själv, t.ex. i denna krönikan. Och nu senast skriver hon bl.a:

Kan någon förklara exakt HUR jämställt och feministiskt det är att bestämma sig för att folk av ett visst kön och en viss etnicitet inte kan bli kränkta? Och ja, kära journalistkår, jag förstår principen att vita män är högt privilegierade i samhället och så vidare, men hur ska jämställdheten gå framåt när män inte får klaga på något de tycker är fel utan att det skriks om vit kränkt man innan man ens avslutat meningen? (Fridah Jönsson i Metro)

Inte förvånande får Fridah sina fiskar varma från ett antal förmodade feminister i kommentarsfältet, som inte klarar av att ge saklig kritik utan bara spyr galla. Och bekräftar därmed det som Jönsson och Wallin skrivit om. Men hon får även beröm av många.

En gemensam nämnare för de tre feministkrönikor jag citerat här, är att de kritiserar den rasistiska och sexistiska vuxenmobbarsajten Vita Kränkta Män, där bl.a. en nidbild av Pär Ström figurerar på vinjetten. Det är ett sent men välkommet uppvaknande, att delar av kultureliten säger ifrån om det motsägelsefulla i att sexism och rasism motarbetas genom att tillämpa just sexism och rasism.

Fler som bloggar på samma eller närliggande ämne: Susanna Varis, Toklandet, Malte

Uppdatering – Några som inte begripit alls: Vänsterpartisterna Barbro Sörman och Kerstin Burman på SvD Brännpunkt.

4 tankar på “Nyttig självinsikt

  1. Jag blir så matt…

    Här om kvällen körde SVT Kulturnytt ut reklam för nyutkomna boken ”Vita kränkta män” av redaktören Kawa Zolfagary, som fick egen privat intervju, leende utan att behöva möta Pär Ström som opponent.
    Inslaget visar citat ur bloggen ”Kränkta vita” ackompanjerat till stråkmusik, och framkallar därmed en känsla av löje, jämför känslan av dekadens a la Roy Andersons film ”Giliap”

    Förlaget: ”Boken innehåller de orimligaste och roligaste av de mest kränkta indignerade texter och bilder internet har att erbjuda. Vita kränkta män samlar internetknäppots motsvarighet till arga lappar i trapphus och insändare i lokaltidningen och förvandlar dem till bitande kritik och satir över samhället.”

  2. Pingback: Betygsgapet | Bashflak

  3. Pingback: Notiser | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s