Kvinnlig värnplikt

Vänsterpartiet får idag anses som en katastrof när det gäller mansfrågor och ekvalism, med fraser som nedanstående citat bland sina färskaste skrivelser.

I ett patriarkalt samhälle har män som grupp ett gemensamt intresse och behov av att hålla ihop och försvara sin överordnade ställning. Även inom Vänsterpartiet måste vi vara vaksamma på hur män söker sig till varandra för att utveckla politiska idéer, diskutera något de har läst eller höra hur andra tänker i en specifik fråga. (Citat ur rapport från Vänsterpartiets Framtidskommission 2012)

Men låt oss glömma nutiden och gå tillbaka till när (den förvisso hycklande) Gudrun var partiledare och vänsterpartiet var dubbelt så stort som SD är idag. Så vitt jag vet är Vänsterpartiet det enda parti som i modern tid motionerat flera gånger i Riksdagen för kvinnlig värnplikt. Och jag tror att t.o.m. Pär Ström skulle ställt sig bakom denna frasen:

Vänsterpartiet kräver därför att vi inför allmän värnplikt i Sverige och därmed avskaffar dagens manliga värnplikt (se Vänsterpartiets motion 2000/01:Fö803 En jämställd och jämlik värnplikt). Kvinnor och män ska vara lika inför lagen. Vår nuvarande grundlag som säger att den militära plikten endast gäller män är diskriminerande. Detta vill vi ge regeringen till känna. (Ur Vänsterpartiets Motion 2001/02:Fö14 i Riksdagen)

Jag har tidigare skrivit att formell mansdiskriminering i regler och lagar är en av de tre viktigaste mansfrågorna i Sverige, och värnplikten är ett av de mest flagranta exemplen. De flesta män som är äldre än 30, (även jag) har offrat ett år av våra liv på så gott som oavlönat slavarbete i statlig tjänst. Ofta var det förnedrande och tidvis farligt. I dag ligger den militära grundutbildningen i träda, men formellt så finns den manliga värnplikten fortfarande kvar och kan återupplivas om det skulle hetta till i omvärlden. Den är rentav inskriven i grundlagen, vilket (V) ville ändra på i sina ovan nämnda motioner.

Hur är då kvinnor som soldater? Det finns blandade rapporter och jag orkar inte leta fram alla källor från runt om i världen, så jag skriver ur minnet. Rätta mig gärna om ni hittar fel. Det finns både fördelar och nackdelar:

 • Från Israel, som har kvinnlig värnplikt och ofta är i skarpa lägen, rapporteras att många manliga soldater i strid lägger mer fokus på att skydda sina kvinnliga kamrater än att lösa stridsuppgiften. Detta gör hela gruppen mindre effektiv.
 • Det finns vittnesmål om kvinnor som blivit betydligt agressivare än genomsnitts-mannen när de hamnar i strid, och gått bärsärk mot fienden. De manliga kamraterna har ibland fått sätta stopp.
 • I Sverige är det vanligt att kvinnor hoppar av lumpen i förtid, betydligt vanligare än att män gör det.
 • Kvinnor uppfyller mer sällan än män de fysiska kraven för att tjänstgöra i frontförband (infanteri).
 • Kvinnor i militärtjänst löper betydligt lägre risk att stupa i strid än vad män gör, över hela världen, då de ofta tjänstgör i stöd- och logistikförband bakom linjerna.
 • Det finns exempel på att kvinnor gör ett ypperligt jobb i den svenska militären, t.ex. nedanstående citat från bloggaren Cornucopia? .

Ett talande exempel var när tunga transportkompaniet skulle backa in ett 100-tons ekipage med stridsvagn på Elmiamässan. Övriga civila lastbilschaufförer stod bredvid och skakade på huvudet och sade att det var omöjligt. Men det var det inte. Sedan kliver föraren ut ur lastbilen, och visar sig vara en 22-årig tjej, som konstaterar att det där var ren rutin och att hon kom direkt från övningen i Nordnorge/Norrland, där hon exempelvis själv satte på snökedjor på ekipagets 24 hjul och körde 100 ton på snöiga bergsvägar.

Men det tyngsta argumentet för kvinnlig värnplikt finns i videon nedan:

(Egentligen skrev jag detta inlägget bara för att dela med mig av ett par heta babes som syns i denna videon. Om man ska tro The Onion, vilket vissa faktiskt gör, så kan även världens sexigaste man skymtas i videon. Tack till Rocki för idén.) 🙂

3 thoughts on “Kvinnlig värnplikt

 1. Intressant påstående V kom med. ”Kvinnor och män ska vara lika inför lagen.” Undrar om de vågar motionera om det hela vägen. Bort med särskilt stöd till kvinnojourer, endast könsneutrala stödjourer tillåtna. Inga särskilda pengar till kvinnors organiserande. Delat barnbidrag till båda föräldrarna. Kvinnliga poliser får inte kroppsvisitera manliga misstänkta.

  Något säger mig att man avstår dessa frågor.

  • Ja, det framgår även i den ursprungliga motionen att kvinnlig värnplikt i själva verket var ett led i omställningen till den modell vi har idag.

   Så någon ‘plikt’ var det ju aldrig tal om. De väntade med motionen tills den bara var en symbolhandling. Under kalla kriget skulle de inte komma på tanken, snarare ville de väl avskaffa försvaret så att Sovjet skulle kunna komma när de ville.

 2. Ping: Milstolpe | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s