Milstolpe

Orreskandalen

Först de tråkiga nyheterna, eftersom de fyller förstasidorna. Nu ska man vara väldigt försiktig med att tro på vare sig gammelmedia eller järnrörsnyheterna i de här sammanhangen, men vill man bilda sig en egen uppfattning kan man läsa båda, så ligger sanningen förmodligen någonstans i mitten.

Ärans och hjältarnas språk har tydligen berikats med ett nytt ord idag, orre från persiskans orospu, som lär betyda sköka eller nåt liknande. Och när skolflickor kallades så av en jämnårig tjej på internet så drog dom via Facebook ihop en lynchmobb på 500 personer som skulle ‘tala förstånd’ med den skyldiga på hennes skola. Kravallpolis fick rycka ut med hästar och hundar för att skingra pöpeln. Som brukligt är vid Göteborgskravaller blev det förstås stenkastning mot polisen och vandalisering också. Flickan har nu förhörts för misstanke om grovt förtal och 27 av de som ville lyncha henne är också gripna. Jag är för dåligt insatt för att skriva något klokt, men som ni vet är misandri i media en av mina hjärtefrågor, och man kan ju misstänka att det bara är en tidsfråga innan någon medieskribent skyller det hela på vita medelålders män. Och Oìsin Cantwell på Aftonbladet är farlig nära när han använder ord som kvinnohat i dagens krönika. Men han tar inte steget fullt ut eftersom han vet att varken hon som förtalat eller de som uppviglat lynchmobben, uppfyller ett enda av kriterierna vit, medelålders eller man. Kränkta är de hur som helst, och med tanke på att många av dem kommer från kulturer där ‘brottet’ de förmodligen oskyldligt anklagats för straffas med stening till döds, kan man förstå att de ställer till rabalder i nivå med Muhammedteckningarna för att försvara sin heder. Kvinnor som hatar kvinnor.

Blogglänkar: Tianmi,

Kränkta orrar har bråkat i Göteborg idag

Kränkta orrar har bråkat i Göteborg idag

En milstolpe för mansrörelsen

Så till det jag egentligen tänkte skriva om idag. Ett av de viktigaste målen för den informella men spirande mansrörelsen i Sverige, är att införa könsneutral lagstiftning. Pär Ströms bok Mansförbjudet räknar upp hundratals punkter där män diskrimineras i lagar och officiella regler av myndigheter och privata företag. Jag minns inte om försäkringsbolagens differentierade premier för män och kvinnor fanns med bland Pärs exempel, men svenska försäkringsbolag har sedan länge haft olika priser för män och kvinnor, baserat på statistik för olyckor, sjukdomar m.m. inom grupperna.

I EUs stadgar finns dock principen om likabehandling inskriven, och för 8 år sedan kom även ett EU-direktiv om likabehandling vid tillgång på varor och tjänster, som Sverige är skyldiga att följa. Men p.g.a. den byråkratiska långbänken har det tagit först tills nu att införa det i praktiken. Ändringen innebär att det blir billigare för män att försäkra bil och MC men dyrare med sjukförsäkringar, eftersom män drabbas av fler bilolyckor men färre sjukskrivningar.

Expressen vinklar det förstås i feministisk/ misandrisk anda, med rubriken Dyrare för tjejer att köra bil. De skriver inte heller att det är påbjudet av EU, vilket däremot DN gör i en kort notis. Att svenska politiker själva skulle driva fram detta var kanske inte att förvänta, det måste påtvingas av EU. Expressen intervjuar även feministerna Anna-Klara Bratt och Gudrun Schyman om vad de tycker. Märkligt nog säger båda att de är för könsneutral lagstiftning, vilket inte är det intryck de gett tidigare. Gudruns partikollega har rentav motsatt sig det i TV. Gudrun har förvisso motionerat i Riksdagen om Kvinnlig Värnplikt, men den motionen var en tom symbolhandling som lades fram i ett läge där alla visste att den inte skulle ha någon praktisk betydelse, eftersom den militära grundutbildningen var på väg att avvecklas. Anna-Klara Bratts besvikelse skiner dock genom och hon tycks helt ha missat att feminismen i juridisk mening gick i mål redan 1983, när svenska kvinnor fick alla rättigheter som män hade, plus några till.

Principiellt är feminister för könsneutrala lagskrivningar, det är något som borde genomsyra allting. Men när man gör några förändringar till det könsneutrala så tenderar det ofta att missgynna kvinnor, vilket är paradoxalt. Dessutom är det alltid de små kompensationerna, som tjejtaxa i taxibilar, som ryker. Det går inte åt andra hållet. (Anna-Klara Bratt intervjuas i Expressen)

Maria Ludvigsson på SvDs ledarsida intervjuas också i Expressen. Hon är jämte Smålandspostens Marika Formgren en av de få kvarvarande ledarskribenter i Sverige som brukar leverera sunt förnuft, men där här gången gör hon oss besvikna när hon säger:

– Personligen har jag väldigt svårt för när man betraktar människor utifrån grupper: så här är kvinnor och så här är män. Men rent politiskt så tycker jag att företag ska få lov att sköta sin business som de tycker är bäst. Det här är inte diskriminerande utan snarare en näringspolitisk fråga, ju större frihet man ger försäkringsbolaget – desto bättre är det för deras kunder. (Maria Ludvigsson intervjuas i Expressen)

Med andra ord så tycker hon att företag själva ska få bestämma om de vill behandla olika kundgrupper på olika sätt. Man kan ju köra en transgenusmotor på hennes resonemang – Kanske krogar ska få neka svarta inträde också? Och butiker sätta högre priser för romer, eftersom deras butiksbesök enligt myten kan kosta mer för butiken än de smakar? Nej, Maria, det resonemanget håller inte.

Män har fram tills på fredag fått betala högre bilförsäkringspremier än kvinnor, då de drabbas av fler trafikolyckor

Män har fram tills nu fått betala högre bilförsäkringspremier än kvinnor, då de drabbas av fler trafikolyckor

Hur som helst, när det nya reglementet implementeras på fredag, så passerar Sveriges mansrörelse en viktig milstolpe på vägen mot könsneutral lagstiftning. Pär Ström torde vara nöjd. Nu är det bara några hundra milstolpar kvar.

Blogglänkar: Toklandet, Ekvalist,

Fler bloggtips: Ninni på gruppbloggen Genusdebatten har gett sig på en kritisk granskning av genusvetarnas kurslitteratur och har som första verk valt Nina Björks Under det rosa täcket, vilket när hon läser den visar sig vara nära nog ett skönlitterärt verk.

5 tankar på “Milstolpe

  1. Som jag förstår det handlar det om bilförsäkring och dödsfallsförsäkring samt privat pensionsförsäkring och sjukförsäkring. Kvinnor gynnas av de nya reglerna om pensionsförsäkring och sjukförsäkring. Unga män gynnas av de nya reglerna om bilförsäkring och alla män gynnas av de nya reglerna om dödsfallsförsäkring. Jag har inte kollat de exakta siffrorna men rimligen handlar det om störst beloppsmässig förändring i pensionsförsäkringarna och minst i bilförsäkringarna.

  2. Pingback: Orrozmoln | Bashflak

  3. Pingback: Hetero Pride | Bashflak

  4. Pingback: Mansdagen 2013 | Bashflak

  5. Pingback: Internationella Mansdagen 2014 – AVFM Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s