Hetero Pride

Den gladaste nyheten på länge är att Anna Laestadius Larsson slutar som krönikör på SvD. Nu kanske man kan börja trappa ner på blodtrycksmedicinen? Hennes sista krönika avhandlar ett ämne som jag bloggat om några gånger på sistone, hederskravallerna i Göteborg. För en gångs skull håller hon tungan rätt i mun och undviker onödig misandri, som annars brukar vara hennes signum. Men hon vänder sig emot det globala fenomenet slut shaming, sticker ut hakan och vill försvara rätten att vara horig, med citat som detta:

Ungdomarna verkar inte ifrågasätta själva tanken att det är dåligt att vara en orre. De tågade till försvar för de baktalades heder. I ett mer jämställt samhälle hade de istället försvarat alla tjejers rätt att klä sig, vara som och ligga med vem de vill, när de vill. (Anna Laestadius Larsson i SvD)

Och visst, den moderna, liberala och frigjorda ekvalisten i mig kan inte annat än hålla med henne. Men jag tror tyvärr det ligger i människans natur att vara kritisk mot promiskuösa kvinnor, det strider liksom mot vår evolutionspsykologiska programmering att hylla ett sånt beteende. Vi har bara haft fri tillgång till effektiva preventivmedel i ca 50 år, så evolutionen har inte hängt med. En promiskuös man betraktas oftast inte som bra, men en promiskuös kvinna är ännu värre. Kvinnor accepterar ofta sex med promiskuösa män om dessa män har synbart goda gener, s.k. Alfa-hannar. Män å andra sidan, har gärna sex med promiskuösa kvinnor, men vill absolut inte stadga sig med dem. En man vill i regel veta att de barn han lägger all sin energi på att försörja är hans egna, vilket betyder att promiskuösa kvinnor spontant föraktas. Nu finns det förstås män som ställer upp på att försörja andras barn ändå, vilket beror på kvinnans sexuella makt, samt att hon i regel är trogen mot honom under den period de är tillsammans. Om hon skulle ligga runt med en massa andra karlar under tiden så tror jag inte att det skulle fungera lika bra.

Kulturellt kan vi dock lära oss att övervinna vår inneboende biologi, så föreställningen att en kvinna måste vara oskuld vid bröllopet och liknande, har vi i västvärlden helt lämnat bakom oss. Men å andra sidan finns det nog inte många lagliga beteenden som vållar större smärta och skada än sexuell otrohet. I vissa länder och tidsåldrar är det kopplat till dödsstraff. I filmvärlden och bland golfeliten, samt förmodligen även bland vanligt folk, är det en godtagen ursäkt för kvinnor att utöva grov misshandel mot män. Och även om det inte är lika socialt accepterat som det omvända, så är förmodligen otrohet eller misstanke därom, en vanlig orsak till mäns våld mot kvinnor. Och det torde utgöra en saklig grund för skilsmässa samt ligga den skyldiga i fatet vid vårdnadstvister.

Otrohet ses i vissa kretsar som ett allvarligare brott än partnervåld

Men om vi nu glömmer den traditionella evolutionspsykologiska/kulturella moralismen, och tar Anna Laestadius Larssons förslag på allvar, hur vore det med en festival dedikerad till fri sex, riktad till singlar, swingers m.fl.? Att vara stolt över sin starka sexdrift. Den måste förstås välkomna både kvinnor och män, så Slut Pride vore kanske inte rätt namn? Men eftersom de flesta människor är heterosexuella, kanske 90-95%, så vore ett lämpligt namn på en festival HETERO PRIDE. Gay Pride finns ju redan, och deras festival skulle p.g.a antalet medverkande uppslukas helt om den döptes om till Sex Pride eller nåt liknande, så den nya festivalen skulle hållas på annan tid och/eller plats.

Den här videon är en god hjälp att komma i rätt stämning

2 tankar på “Hetero Pride

 1. ”I ett mer jämställt samhälle hade de istället försvarat alla tjejers rätt att klä sig, vara som och ligga med vem de vill, när de vill.”

  I ett mer jämställt samhälle har män rätt att ge försvar och resurser till vem de vill, och att slippa ge resurser och försvar till dem de inte vill hjälpa.

  Män är medvetna om att de har direkt och indirekt huvudansvar för kvinnors försvar och försörjning, varför de anser att kvinnor ska underkasta sig dem eller helt ensamma ta konsekvenserna av sina handlingar. Detta för att uppnå jämställdhet. Annars har vi ett system där män förväntas ta ansvar både för sig själva och för kvinnor, men utan något inflytande över vad kvinnor gör.

 2. Problemet är naturligtvis konsekvenserna.
  De mer monogama och långsiktigt planerande vet att de som får vara med och betala för konsekvenserna varför dessa program kodats djupt.
  Det är ju inte de promiskuösa som brukar visa upp mest av ordning o reda. Några andra får städa upp, hjälpa till och understödja de där avkommorna som strulade till det ”fria livet”.

  Plikten att ta ansvar för sin egen avkomma sitter nog ganska djupt ner planterad i årmiljonerna.

  Annat är gaysamhällets romantisering av det ”fria livet”. Ingen tungt ansvarskrävande ”ättelägg” behöver störa den roliga leken.

  Varför begriper folk inte enkla samband?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s