Idioti 2013

Jag tänkte att dagens bloggande skulle handla om Misandri 2013, men det blev så illa att den första artikeln jag snubblade över är så korkad att den snarare är att kategorisera som idioti. Det fick mig att fundera på att skapa en ny flik med Idioti 2013 i menyraden ovan, men jag inser att jag då kommer att ta mig vatten över huvudet.

Det publiceras såna här artiklar med jämna mellanrum, där det anses vara mer jämställt ju högre andel kvinnor en grupp har. Jag har bloggat om det förr.

Jag trodde först att Joachim Kerpner var nån jullovspraktikant på Aftonbladet som fått i uppgift att fylla ut sidorna i nyhetstorkan genom att skriva en floskelfylld artikel som analyserar valresultatet för två år sedan, men söker man namnet Kerpner på Aftonbladets hemsida så får man över 1000 träffar. Han torde alltså vara en erfaren politisk journalist. Och då är det inte tillåtet att vara så korkad.

Aftonbladet har granskat 12 909 politiker — samtliga ordinarie ledamöter i landets kommunfullmäktigen. Kvinnorna är underrepresenterade i 270 av 290 kommuner. Totalt sett är bara 42,2 procent av ledamöterna kvinnor. Allra värst är det i Mullsjö, där nio kvinnor stångas mot 26 män i kommunfullmäktige

Bräcke är bäst

I jämtländska Bräcke är läget det omvända. Där är kvinnorna i majoritet, med 57,5 procent kvinnor i kommunfullmäktige (Joachim Kerpner i Aftonbladet) 

Det svenska numeriska jämställdhetsmålet anses ha uppnåtts när en grupp har minst 40% av vardera könet. Över två tredjedelar av kommunerna har minst 40% kvinnor i fullmäktige och bör därmed inte förtjäna den här sortens kritik. Men om man vill sträva ännu längre så finns ju det ultimata målet 50/50. Det finns ett antal kommuner som ligger exakt på 50/50, men de nämns överhuvudtaget inte. I stället lyfts Bräcke fram som bäst, trots att Bräckes jämställdhetsindex J kommer långt ner på plats 131 bland Sveriges kommuner, enligt min formel som beräknar hur långt från 50/50 gruppen är.

J = 100 – 2*|(50-X)|    Där X är andel kvinnor

Det finns fler skäl till varför artikeln är korkad. Hur tänkte sig Kerpner att det skulle gå till att’ bli bättre’? Resultatet är ju utfall av demokratiska val, först i partiernas interna nomineringsprocess och därefter i personval till kommunfullmäktige. Dessa är de personer som fick väljarnas förtroende. Saknar han respekt för demokratin? En politiker representerar inte sin medfödda grupptillhörighet (kön etnicitet, ålder etc), utan sina väljares förväntan på att åstadkomma den politik de vill ska föras. Politikerns eget kön är fullständigt oväsentligt.

Förmodligen har någon på Aftonbladets redaktion insett hur korkad artikeln är, för den har varken kommentarsfält eller blogglänkar. Lugnast så…

Annonser

5 thoughts on “Idioti 2013

  1. Den tidningen spyr ur sig så mycket dynga, att Östersjöns övergödning försvinner när Ab läggs ned:) Om Ab tycker jag inte, de är en samling besserwissrar mm.

  2. Ping: Lite rester och annat viktigt « Toklandet

  3. Ping: Året var 1983 | Bashflak

  4. Ping: Referensinlägg – Ju fler kvinnor, desto bättre jämställdhet | Susanna's Crowbar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s