Liberal feminist?

Med anledning att Sverige idag fått en ny jämställdhetsminister från det liberala partiet, som dessutom säger att hon är feminist, så finns det anledning att kolla upp vad den liberala feminismen egentligen står för. För man får väl anta att hon inte bara är feminist, utan även liberal? För oss bloggande hobbydebattörer är Wikipedia en källa god nog.

Liberal feminism asserts the equality of men and women through political and legal reform. It is an individualistic form of feminism, which focuses on women’s ability to show and maintain their equality through their own actions and choices. Liberal feminism uses the personal interactions between men and women as the place from which to transform society. According to liberal feminists, all women are capable of asserting their ability to achieve equality, therefore it is possible for change to happen without altering the structure of society. Issues important to liberal feminists include reproductive and abortion rights, sexual harassment, voting, education, ”equal pay for equal work”, affordable childcare, affordable health care, and bringing to light the frequency of sexual and domestic violence against women. (Wikipedia om Liberal Feminism)

Det mesta ovan skulle nog t.o.m. Pär Ström skriva under på, trots att han ofta kallades antifeminist av sina motståndare. Av ovanstående definition kommer jag till slutsatsen att en liberal feminist är en ekvalist (jämställdist) som fokuserar på kvinnofrågor. Och som jag tidigare påstått så gick den liberala feminismen i mål i Sverige redan 1983. Det är kanske därför de liberala feministerna är så tysta i dagens debatt och radikalfeministerna tagit över? Låt oss kontrollera ovanstående mål mot verkligheten.

Issues important to liberal feminists include:

 • Reproductive and abortion rights – P-medel och abort är fria i Sverige
 • Sexual harassment – Sextrakasserier är förbjudet
 • Voting – Kvinnor fick allmän villkorslös rösträtt före män i Sverige
 • Education – All utbildning är öppen för kvinnor (men inte för män) 
 • ”Equal pay for equal work” – Vi har lika lön för lika arbete. Beviset finns här.
 • Affordable childcare – Dagis finns åt alla, till starkt skattesubventionerat pris 
 • Affordable health care – Sjukvård finns åt alla, till starkt skattesubventionerat pris
 • Bringing to light the frequency of sexual and domestic violence against women – Jag ser inte syftet med den ensidiga fokuseringen på kvinnliga offer, men går det en dag utan att tidningarna skriver om detta?

Så, vad jag kan se är mitt påstående korrekt, den liberala feminismen gick i mål för decennier sedan. Så vad ska en liberal feminist syssla med som jämställdhetsminister? Mansfrågor kanske? PM Nilssons mansutredning pågår ju fortfarande. Vi kollar vad hon säger:

Det saknas inte arbetsuppgifter. Överst på min lista vill jag sätta skillnaden i lön mellan män och kvinnor. Även sexualiserat våld mot kvinnor. Men jämställdhet är också pojkar och mäns villkor, säger hon och menar att det därför passar särskilt bra att hon också ansvarar för förskolan. (Maria Arnholm citeras av SvD)

Lönefrågan måste vara jämställdhetsdebattens version av Godwins Lag, den dyker alltid upp. En oerhört seglivad myt. Men innan jag ska tro på den måste någon förklara för mig varför det jobbar så många män i industrin, ifall det skulle vara billigare att anställa kvinnor för att göra samma jobb? Och vad det lönediskriminerande företaget heter, så att man kan polisanmäla den ansvarige chefen?

Sexualiserat våld mot kvinnor är redan förbjudet. Ja, allt våld är redan förbjudet, både mot män och mot kvinnor och oavsett om det är sexualiserat eller inte. Såvida det inte gäller frivilliga lekar inom ramen för BDSM och liknande. Så vad tänker ministern göra, rent konkret? Bara #prataomdet? Mer utredningsresurser till polisen? Eller mer pengar till genusindustrin, så som Sabuni redan plöjt ner en miljard kronor i ett svart hål som inte gett några resultat i utfallet? Man blir ju lite orolig när hon säger detta:

 Jag ser att det finns maktstrukturer i samhället som innebär att män är överordnade och kvinnor underordnade. (Jämställdhetsminister Maria Arnholm)

 

Skildringar av sexualiserat våld säljs på ICA och Coop, till en kvinnlig publik. Vad gör ministern? Ingenting får vi väl hoppas, i yttrandefrihetens namn.

Skildringar av sexualiserat våld säljs på ICA och Coop, till en kvinnlig publik. Vad gör ministern? Ingenting får vi väl hoppas, i yttrandefrihetens namn.

Först i tredje hand nämner hon pojkars problem i skolan, men det är ju bättre än att inte ta upp det alls. Vad det får för konkret betydelse får vi väl se. Jag är säker på att Mats Olsson i Malmö kommer att fortsätta punktbevaka frågan för bloggosfärens räkning, vilket han t.ex. gjorde både snabbare och bättre än de journalister som har betalt för att granska makten, när Skolverket nyligen släppte sin utredning om mansrekrytering till förskolan. Sen har vi ju PM Nilssons utredning att invänta.

Fler blogglänkar: Toklandet, Susanna VarisMaukonen, Ekvalist, Genusdebatten, Treve, Motpol,

8 tankar på “Liberal feminist?

 1. ”Sen har vi ju PM Nilssons utredning att invänta”

  Håll inte andan medan du väntar bara, risk att man hamnar i jorden då. Det är som att vänta sig frukost på sängen, gör man det så svälter man ihjäl.

  Kanske dumt att gå händelserna i förväg men med tanke på hur det funkar i landet där man ALLTID skjuter budbäraren om något inte passar så tror jag inte han vågar leverera något av vikt faktiskt.

 2. Som vanligt är det ”varför pojkar misslyckas i skolan”, inte ”varför skolan misslyckas med pojkar”. Vi måste först och främst göra om de där stökiga och studieomotiverade pojkarna så de kan anpassa sig till skolan. Aktiva ansvariga subjekt som de ju är.

  • Jag tror stenhårt på Bunkeflomodellen – Gympa varje dag. Men den utredningen verkar dom ha gömt i en byrålåda. Inte ens författaren själv vill lägga någon vikt vid resultaten, jag mailade och frågade henne om försöket upprepas på fler platser, men nej.

 3. Christina Hoff Summers och Steven Pinker kallar sig själva för ”equity feminists” någt dom konstrasterar mot så kallade ”gender feminists” dvs genusfeminister.

  Det som går under benämningen ”Equity feminism” är i princip identiskt med det Pelle Billing och Pär Ströms förespråkar. Genusfeministerna vägrar nu att erkänna att Hoff Summers och Pinker skulle vara riktiga feminister men det är ändå intressant att dom har valt att ändå kalla sig för feminister. På så sätt skyddar dom sig från anklagelser om kvinnohat och får det lättare att värva kvinnor till rörelsen som ju ofta vill kalla sig feminister med tanke på dess historia av att kämpa för rättigheter kvinnor tidigare inte hade.

  en.wikipedia.org/wiki/Equity_and_gender_feminism

 4. Pingback: Carolas pattarrr | Bashflak

 5. Pingback: Varför antifeminism? | Bashflak

 6. Pingback: Jämställdismens kvinnofrågor (eller brist därav) | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s