Dummast i Sverige

Rubriken ovan handlar om Grumsborna. Aftonbladet skriver idag om hur statistiken för intelligenstesten vid mönstringen fördelat sig över olika kommuner de senaste tio åren. Grums var sämst med 4.3, medan Danderyd var bäst med 6.0. Max poäng är 9. Själv hade jag sju komma nånting, en gång på 80-talet när det begav sig. Och förstås alla rätt på de sju test-frågorna Aftonbladet bifogat.

De som intervjuas om orsakerna, såväl ortsbor som kommunalråd och experter på Pliktverket, talar uteslutande om sociala faktorer. Det är väl säkrast så i det politiskt korrekta Sverige. De menar att Grums-grabbarna skiter i lumpen och inte gör sitt bästa på testen, medan Danderyds-grabbarna är strebers med ambitioner att bli befäl och därför anstränger sig lite extra.

Själv tror jag att arv och miljö är så tätt sammanslingrade att det är omöjligt att med hjälp av statistik kunna säga vad som är vad. Ett föräldrapar med ‘goda gener’ kan i regel skaffa sig bra jobb och skapa en god uppväxtmiljö åt sina barn, medan ett par med ‘dåliga gener’ oftare lever i social misär då de inte kan få välbetalda jobb. Och det finns väl förmodligen en korrelation mellan arv och miljö även bland de som valt att bosätta sig i Grums och de som valt att bosätta sig i Danderyd. Några metoder som dock kan användas för att hålla isär arv och miljö är studier på tvillingar och adoptivbarn. Jag tänker dock inte gräva djupare i såna detaljer här.

Någon sån här omfattande statistik finns inte för kvinnor i Sverige, eftersom de inte hade mönstringsplikt. Det hade annars varit intressant att få ytterligare kött på benen kring mina tankar om normalfördelningskurvan. Internationellt finns det såna studier, varav några de senaste åren visat att antingen kvinnor eller män har högst genomsnitt, så det råder knappast koncensus där. En plan jag har i bakhuvudet är att leta fram originalrapporterna, läsa dem och blogga om det, men på Google hittar man mest sensationslystna tabloider. Där finns knappast den information jag är ute efter, t.ex. hur könsfördelningen ser ut i de yttre percentilerna som brukar intressera Apex-Fallacy-smittade feminister när de debatterar nobelpriser och dylikt, då behöver man i regel gå till originalkällan eller ett seriöst referat.

Är män smartare än kvinnor eller vice versa?

Är män smartare än kvinnor eller vice versa?

I Sverige registreras inte ‘raser’, till skillnad från t.ex. USA. Studier på mönstrande militärer låg för övrigt till grund för delar av den oerhört omdebatterade boken The Bell Curve, vars resultat antydde att svarta amerikaner hade signifikant mycket lägre intelligens än vita, medan asiater hade något högre medel än vita. Resultaten från IQ-testerna hade god korrelation med sociala och ekonomiska faktorer senare i livet, t.ex. arbetslöshet, fattigdom, brottslighet, skiljsmässa, utomäktenskapliga barn etc.

Det var naturligtvis oerhört kontroversiellt att överhuvudtaget publicera sån forskning. Att författarna inte förnekade biologiska faktorer och dessutom hade mage att undersöka skillnader mellan hudfärg blev för mycket för de politiskt korrekta. Jag har inte själv läst boken eller satt mig in i alla turer kring den efterföljande debatten, men vad jag förstått så kom författarna till slutsatsen att både arv och miljö påverkade resultatet, vilket i mina öron inte låter särskilt kontroversiellt. Om man rökt crack sen man var 12, vilket nog är en vanlig kultur bland svarta förortsgangsters, kanske man inte skriver så bra på ett IQ-test när man är 19, hur smart man än var från början. Och att olika människoraser har olika genetiska egenskapsfördelningar är ju knappast kontroversiellt i andra sammanhang, t.ex. laktosintolerans.

Många menar att sån här forskning inte får finnas.

Många menar att sån här forskning inte får finnas.

Själv har jag svårt att uppröras över att såna här resultat forskas fram och publiceras. Jag tycker vetenskapen ska beskriva världen som den faktiskt ÄR, inte hur den i någons fantasi borde vara. Endast då kan man förstå och förklara varför världen ser ut som den gör. Problemen försvinner ju inte för att man låtsas att de inte finns. Däremot får man aldrig försöka göra individuella prediktioner eller skapa hindrande regler utifrån gruppens genomsnittliga resultat, inte heller låta sig styras av fördomar som ovanstående kunskap kan tänkas skapa, oavsett om det gäller ras, kön eller någon annan slags grupptillhörighet. De som skriker högst om att förbjuda forskningen brukar själva vara vänsterkollektivister, som bara kan tänka sig kollektiva lösningar. Och den kollektiva lösningen på problemet som grafen ovan beskriver, brukar börja med järnrör och läderkängor och sluta med godståg mot öst. Så vill vi förstås inte ha det.

Alla människor ska ha samma rättigheter, samma skyldigheter och samma värde. Det är individen som ska bedömas, inte grupptillhörigheten. Kvinnor kan bli brandsoldater, stridspiloter och (herr)fotbollsspelare. Män kan passa barn, i synnerhet sina egna, oavsett vad Annika Dahlström påstår om den saken. Svarta kan bli professor, golfproffs eller USAs president. Danderydsbor kan bli uteliggare. Och själv känner jag flera civilingenjörer som är födda och uppvuxna i Grums. En av dem hade ett flertal direktörspositioner innan han pensionerades.

Den stora utmaningen ligger förstås i att tidigt fånga upp de svagbegåvade individerna och hjälpa dem hitta något annat de är bra på, så att de av egen kraft kan skapa sig ett drägligt liv, till gagn för både individen och samhället.

5 tankar på “Dummast i Sverige

 1. Jaa det finns ett uttryck på en s.k. pin tom ”Vi gillar olika”……det är väl precis det du beskriver men ”Vi gillar olika” luktar freudianskt dvs man hyllar konformismen de olika skall bli lika…..eller iaf betraktas så……..

 2. Jaha, nu får du väl ta fram taggtråden och prygla dig själv i åtminstone en halvtimme – för att ha skrivit ett så icke-pk inlägg:) Vissa saker får ju inte nämnas, det gäller både IQ och brottsstatistik. Sedan så tycker pk-folket att kurder, turkar, koreaner och japaner – ja, all världes folk – har en kultur, men inte svenskar. Etniska svenskar har visst ingen kultur. Det räcker visst att stiga av planet vid Arlanda för att bli svensk. Aj då, nu får jag ta fram taggtråden för att piska mig ren från tankar som upprör pk-folket. Tja, finnländarna gillar ju björkriset…

 3. @bashflak
  ”Brukar jag skriva inlägg som är PK?”
  Nej, verkligen inte. Min ironi var kanske otydlig. (Ej ironi.)

  ”Varför får man skriva om IQ-resultat för Grumsbor, men inte för Harlem-bor?”
  Det verkar ha med ideologi att göra… De enda som inte har HMF-skydd i Sverige är svenskar, och de lättkränkta bestämmer vad som är HMF. Därigenom så är yttrandefriheten bitvis starkt begränsad, särskilt för etniska svenskar som bara får tacka och ta emot. (Ej ironi.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s