Ett öde värre än döden

Ekot på P1 i morse visade tydligt vilka prioriteringar de har, när de i förbifarten nämnde att 50 personer (d.v.s. män) dödats i Kairo den senaste veckan, och sedan raskt gick vidare till den i deras ögon viktigare nyheten att 19 kvinnor fått kläderna avslitna och blivit fingervåldtagna av en manlig pöbel i samma kravaller. En av kvinnorna blev dessutom allvarligt knivskuren i underlivet. Män är djur, åtminstone i mellanöstern. Det sexuella våldet är förstås horribelt, men vilket förtjänar mest uppmärksamhet i media, mord eller sexövergrepp? Inslaget om de 50 döda männen 4.46-4.54 (9 sekunder), inslaget om de 19 våldtagna kvinnorna 4.54-6.30 (96 sekunder). Som det brukar heta -kvinnor drabbas värst i krig, de blir ju änkor. Ett öde värre än döden…

Jag har tidigare bloggat om Egyptiernas lite märkliga syn på demokrati, där de likt Aftonbladets Jan ‘Vi gillar olika’ Helin tror att det är acceptabelt att protestera mot valresultatet i efterhand. Demonstrationer torde förvisso ingå i yttrandefriheten, men varför inte mangrant gå och rösta på valdagen, och sen respektera valresultatet när det är klart?

Kvinnornas situation i Egypten är förstås inte den bästa, vilket övergreppen härom dagen visar. Feminism kan ta dem en bra bit på vägen, precis som den gjorde i Sverige fram till 1983, men eftersom feminismen bara inkluderar förbättringar för 50% av befolkningen, kan den aldrig ta dem ända fram till jämställdhet, lika lite som den gjort här. Den moderna och breda vägen till jämställdhet heter ekvalism, som i Egyptens fall skulle innebära att kvinnor slipper våldtas och män slipper mördas när de demonstrerar. Denna lära behöver fler profeter, vilket är huvudsyftet med min egen blogg. Men under tiden ska vi naturligtvis stödja Egyptens modiga feminister, i brist på ekvalister i deras land.

Jämställdhetsdebatten i Egypten är så kall att feministiska nakenchocksbloggerskan A. M. Elmahdy tvingats i landsflykt

Bra bloggposter jag läst idag:

Pensionerade DN-journalisten och Grupp 8-veteranen Ann Helena Rudberg totalsågar den moderna svenska feminismen inför 8 mars. Ord och inga visor!

Kimhza Bremers Bodega om Gudrun Schymans hycklande kring islams kvinnosyn. Gudrun borde ta en nakenpromenad runt Tahirtorget och bilda sig en egen uppfattning.

Susanna Varis och Anders B Westin om Sweco, företaget som könsdiskriminerar manliga civilingenjörer i jämställdhetens namn.

Daddys fortsätter den tragiska följetongen om häxjakten på en troligen oskyldig pappa i hans hemkommun, och hur ett litet barn förmodligen traumatiseras för livet av socialtjänsten. Känsliga läsare varnas! Själv var jag tvungen att bedöva sinnet med en rejäl whiskey innan jag ens vågade klicka på länken. Som trebarnsfar i en stabil kärnfamilj blir man oerhört upprörd över att läsa sånt här och det är svårt att föreställa sig vad andra tvingas genomlida. Ett öde värre än döden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s