Huvudlös fysik

Tanja Bergkvist har bloggat en hel del om hur genusvetenskapen infiltrerat akademierna och krävt att få inflytande över andra institutioner. Det är väl illa nog inom samhällsvetenskap och pedagogik, där det i sistnämnda fallet t.ex. kan vara en av faktorerna bakom pojkars misslyckande i skolan, men där får man väl ändå anse att disciplinerna har visst släktskap. Men när de vill ha inflytande över fysikämnet har det passerat absurditetens gränser. Moira von Wright, som sedermera blivit rektor på Södertörns Högskola, skrev för 15 år sedan en omdiskuterad rapport med titeln Genus och text – när kan man tala om jämställdhet i fysikläromedel? Själv tycker jag att titeln borde ändras till Genus och en jävla massa text, men det kommer nog inte att ske.

7KRuaZO3AUKViEyn9R2UOQ2

Tanja Bergkvist har plockat många tragikomiska gobitar ur rapporten, där ett av exemplen handlar om regnbågar. Det betraktas tydligen som kvinnligt att tro på sagan om en skatt vid regnbågens fot, och manligt att tro på fysikämnets väl verifierade teori att regnbågen inte har en fast position utan befinner sig längs en linje mellan solen och betraktaren. Och då menar von Wright att fysikundervisningen måste beakta båda perspektiven för att det ska bli jämställt, om jag förstått saken rätt. Ungefär som om biologin skulle undervisa i kreationsteori.

Är det kvinnligt eller manligt att tro på en skatt vid regnbågens slut?

Är det kvinnligt eller manligt att tro på en skatt vid regnbågens slut?

Egentligen har jag bara skrivit detta som ursäkt för att kunna posta några roliga bilder, så att bloggen hålls vid liv medan jag är bortrest några dagar och bara kan kommunicera via iPhonen.

Är ni inte nöjda? OK, här kommer mer, en liten film om goda, kvinnliga regnbågar och onda, manliga enhörningar. En sån där video som lämnar dig med känslan WTF did I just watch?

Annonser

6 thoughts on “Huvudlös fysik

  1. Sitter också med en känsla av förvirring och något annat mer obenämnbart efter att blivit lurad att trycka på playknappen.

    Annars tycker jag den genusanpassade fysikundervisningen låter rätt ball. Men en sak borde tydliggöras. Får en pojke rätt på provet om han beskriver regnbågen som en mytisk skattgömma? Eller måste man vara flicka för det, och för all del vice versa?

    Bör nog snarast avsättas några genusmiljoner för att utreda denna och andra frågor innan man fattar ett definitivt beslut,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s