Kvinnligt perspektiv

Just denna dag borde man se världen med en kvinnas ögon.

hC6C42B20

Annonser

11 thoughts on “Kvinnligt perspektiv

 1. Jag kan gå in och läsa din blogg ibland. Vill ta del av olika perspektiv och bilda min egen uppfattning.
  Men så ser jag en sån här bild.
  Det är sånna här bilder som ger en… (mig och andra flickor från 12 års ålder) ångest. Som får en att må dåligt bara man går ut för man tror att man blir tittad på och de här bilderna lär ju en att män är pervon… Farliga pervon?

  Asså jag tror inte det. Jag älskar män. Som bror, far, vän, älskare. Men jag tycker inte om sånna här bilder som gör mitt kön till ett sexobjekt och ditt till betraktaren, pervot… Den som ser och gör något mot objektet.

  Sånna här bilder kanske inte verkar så farliga, men de förtrycker både mig och dig. Kan du se det?

  • Jag tänker inte kastrera mig. Att titta är gratis. Samtidigt förespråkar jag kärnfamiljen och är min hustru trogen, så jag springer liksom inte runt på stan och raggar lammkött.

   Kvinnor och män objektifierar varandra på olika sätt och vare sig vi vill det eller ej. Kvinnor bedöms främst efter skönhet och empati, män efter förmågan att försörja och beskydda. Det kallas evolutionspsykologi och ligger genetiskt programmerat. Alla människor vi möter scannas av och bedöms som potentiell partner eller potentiell rival. Det är en del av livet. Men att glo på ett par stora bröst eller ett par biffiga biceps innebär inte man tar steget till att tafsa eller våldta. Vi kan undertrycka impulserna men vi kan inte bli av med dom.

   • Tycker dessutom att bilden var riktigt fyndig. FWIW var min hustrus spontana reaktion på bilden:

    Ja, men det var väl härligt!

    Det som kan vara värt att begrunda är hur kvinnor i sådana här fall kräver att få behålla tolkningsföreträdet. Det kan vara roligt om det är en man som man vill vara snygg för, men om det är ”fel” kille, är han plötsligt en ‘pervo’ och hon har blivit kränkt och eventuellt även hatad.

    Här kan man hänvisa till t.ex. Roy Baumeister: Is There Anything Good About Men?:

    The first big, basic difference has to do with what I consider to be the most underappreciated fact about gender. Consider this question: What percent of our ancestors were women?

    It’s not a trick question, and it’s not 50%. True, about half the people who ever lived were women, but that’s not the question. We’re asking about all the people who ever lived who have a descendant living today. Or, put another way, yes, every baby has both a mother and a father, but some of those parents had multiple children.

    Recent research using DNA analysis answered this question about two years ago. Today’s human population is descended from twice as many women as men.

    I think this difference is the single most underappreciated fact about gender. To get that kind of difference, you had to have something like, throughout the entire history of the human race, maybe 80% of women but only 40% of men reproduced.

    For women, the optimal thing to do is go along with the crowd, be nice, play it safe. The odds are good that men will come along and offer sex and you’ll be able to have babies. All that matters is choosing the best offer. We’re descended from women who played it safe.

    For men, the outlook was radically different. If you go along with the crowd and play it safe, the odds are you won’t have children. Most men who ever lived did not have descendants who are alive today. Their lines were dead ends. Hence it was necessary to take chances, try new things, be creative, explore other possibilities.

    Utmaningen, om man vill försöka bryta det här mönstret, är förstås bland annat för kvinnor att inse att de har haft den här ”makten” – att vänta i lugn och ro på att män skall komma och anstränga sig, för att antingen imponera eller göra bort sig, helt enligt hur kvinnan tycker sig uppfatta situationen.

  • Hej ”Ursäkta om jag gnäller.” Jag tycker varken bilden förtrycker mig eller dig men jag förstår ändå hur du menar. Jag är inget ”pervo” men kan erkänna att jag som många män ibland är löjligt svag för enkla attribut och kände mig i det här fallet lite träffad. Jag visade bilden för min fru (som tyckte den jättekul) men inte för mina barn. Hon mejlade den genast till sin bror men lade inte ut en på facebook.

 2. Jag uttryckte att någonting fick mig att må dåligt. Om du skulle sagt att något har negativ inverkan på dig, tex ovan om kravet på sixpack, så skulle jag ta till mig det och tänka ”oj, det här måste jag ha i åtanke så att jag inte sårar min medmänniska”.

  Man kan ju såklart inte undvika att göra folk upprörda, men om det gäller en småsak som en bild så skulle jag iallafall försöka dra ner på det.

  Och vi kan prata om psykologi och evolution, tygling av testosteronet, Gud och allting.
  Men jag behöver inte använda evolutionen som Bibeln för att bestämma hur jag vill relatera till någon annan.

  • Trams! Sexualdriften finns, och den påverkar väldigt mycket i samspelet mellan könen, även i situationer där vi inte är ute efter sex. Det är bara att gilla läget.

   Det låter som om du skulle må bättre av att bära burkah eller nåt. Men jag tänker inte kastrera mig för din skull.

  • Jag uttryckte att någonting fick mig att må dåligt. Om du skulle sagt att något har negativ inverkan på dig, tex ovan om kravet på sixpack, så skulle jag ta till mig det och tänka ”oj, det här måste jag ha i åtanke så att jag inte sårar min medmänniska”.

   Då kanske du kan försöka ta till dig det här? Som man får man vänja sig vid att ”gå på äggskal” kring kvinnor, för att de inte skall bli ”sårade”.

   Tvärt om verkar ingen bry sig så mycket. En man som blir sårad är bara patetisk och vek. Senast var det Täppas som under Gräv2013 visade det dåliga omdömet att nämna att han också blivit hotad – något Mymlan uppenbart tyckte var sååå tröttsamt, när det ju handlar om hur kvinnor blir utsatta. Vidare fick man stå ut med att Gina Dirawi under Melodifestivalfinalen ondgjorde sig över att det var så många män där, och att kommenterade med rynkad näsa att det ”luktade testosteron och svett”. Hade hon sagt det som om hon faktiskt tyckte att det var upphetsande hade det förstås varit kul (och oväntat), men gammal vardaglig male bashing slutade vara roligt för länge sedan.

   Danny Saucedo skall tydligen få tåla att riksbögar skämtar på Twitter om att de skulle vilja ”ta honom bakifrån”. ”Med en kropp som din ska du inte behöva kunna läsa överhuvudtaget”, twittrade Gardell. Objektifiering, någon? I en tid då pojkar halkar efter i läsförståelse i skolan, hur kul är det där egentligen på en skala?

   Jonas och Mark tycker möjligen att eftersom bögar är underställda alla andra, så får de skämta om vad de vill. Det är väl kanske här vi ser olika på läget. Den gängse bilden att vita män är överställda alla andra, och därmed skall tåla andras påhopp medan de själva förväntas visa respekt och tolerans, saknar förankring i verkligheten.

   Se där – bara ett axplock från förra veckans mainstream-misandri.

   Allt fler män börjar bli rejält trötta på detta. Det blir mindre skoj att visa hänsyn när ingen hänsyn visas tillbaka, så kvinnor får nog vänja sig vid att effekten allt oftare kommer att utebli när de sträcker sig efter luktsaltet.

  • Jag tycker du ska läsa denna mening Ulf skrev, många gånger:

   Då kanske du kan försöka ta till dig det här? Som man får man vänja sig vid att ”gå på äggskal” kring kvinnor, för att de inte skall bli ”sårade”.

   Det här, att hela tiden behöva ”gå på äggskal” för att kvinnor inte ska ta illa vid sig det är något jag -en kvinna- också har allt för mycket erfarenhet av. För det är samma att vara kvinna, bland kvinnor, om man avviker i sin personlighet(jag är det vi brukar kalla pojkflicka) Jag vet precis vad Ulf menar, det här är väldigt, väldigt jobbigt.

   • Jag vet precis vad Ulf menar, det här är väldigt, väldigt jobbigt.

    Det hoppas jag att du gör! Det var ju ett uttryck jag stal från dig. 😉

 3. @ Ursäkta om jag gnäller

  Och jag tyckte den var KUL! Detta är min humor. Och jag är också kvinna och över 12 år

  Saken är ska man ”undvika såra en medmänniska”, kan man inte göra något alls. Vi är alla olika och varje sak är jobbigt för någon, humor för en annan, seriöst för en tredje osv.

  När jag uttrycker mina åsikter, så vet jag om att många folk tycker det är mycket jobbigt. Vad ska jag göra, tiga och inte ha åsikts- och yttrandefrihet? Och det fast jag på allvar är orolig för den politiska utvecklingsväg väg vi vandrar. Jag ska tyst stå och se på, när Sverige går mot diktatur, för att inte såra tycker du?

  Direkta hot och olagligheter är en sak, vad man inte gillar en helt annan. Det får man helt enkelt lära sig leva med och hantera sina egna känslor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s