Radikalfeministiska män

Varje gång jag ser en radikalfeministisk man, så får jag associationer till Jackie Arklöv. Ni vet afrosvensken som blev nynazist. För att kompensera för sitt mörka skinn blev han värst av dem alla i kampen för den ariska rasen, med bankrån, polismord och krigsförbrytelser på sitt sambete. Det är samma känsla som man får när man ser vissa radikalfeministiska män. De går längre än kvinnorna i sin iver att kompensera för sitt ‘onda kön’. Vissa av dem talar om hur macho och våldsamma män är och beskriver då i praktiken sig själva personligen, inte män i allmänhet, för att kunna gömma sitt dåliga manér bakom myten om sitt onda kön. Andra är mer ödmjuka och sysslar med vad som kan liknas vid självspäkning.

Praktexemplet på macho-varianten var väl polischefen Kapten Klänning som var både barnarövare och hallick, samtidigt som han reste runt och föreläste om ‘Mäns våld mot kvinnor’. Han var även hortorsk och sadist, handlingar som i min mening förvisso inte borde vara brottsliga så länge alla parter deltar frivilligt, men eftersom sexköp redan är förbjudet och sadism enligt grannfruns f.d.Malmö-kollega U. Rogland borde vara det, visar det Lindbergs dubbelmoral. Lite tragikomiskt var ju att läsa den ovanliga brottsrubriceringen ‘förberedelse till våldtäkt’ eller hur den nu löd. Hur går det till rent praktiskt, sitter man i ett buskage, drar i skinnet och knaprar Viagra i väntan på ett offer?

Friends

Det finns många radikalfeministiska män i media, kultur och politik. En av de värsta jag sett är Erik Holmström, regissör för SCUM-uppsättningen på TUR-teatern, som med uppkavlade skjortärmar och aggressiv framtoning formligen tuggade fradga när han deltog i SvT Debatt mot Pär Ström och Pelle Billing m.fl. Till sist kände sig programledaren Belinda Olsson (en av fittstims-feministerna) tvungen att handgripligen huta åt honom med orden ‘Här är det jag som regisserar!’ Författaren till SCUM, Valerie Solanas, beskrev män som Erik Holmström i manuset till den monolog han regisserat:

Svaga män som mjäkar med kvinnorörelsen förtjänar inget annat än förakt, men det finns ingen anledning att visa det. Låt dom mjäka sig. Låt oss utnyttja dom och låt dom springa våra ärenden. Låt dom tala sig hesa för jämställdhet mellan könen. Låt dom arbeta för mannens mentala och sociala kastrering. Låt dom nyttiga idioterna hjälpa till med att förbereda arbetet för mannens kastrering och slutliga fysiska likvidering. (Ur SCUM av Valerie Solanas)

Fansen hävdar att SCUM är satir. Och visst, Andy Warhol skrattade nästan ihjäl sig på vägen till akuten. Vi som ser parallellerna mellan Solanas och Anders Behring Breivik undrar i stället vad det är som gör dessa män så självdestruktiva? Den senaste veckan, runt 8 mars, har medierna fyllts av aspiranter på att bli den nya Kapten Klänning. En var Anders Westgårdh på Aftonbladet, som skäms över att vara man. Fast jag tycker snarare han borde skämmas över att heta Anders. Näste man till rakning var Daniel Swedinsamma tidning, som tycker att män har ett kollektivt ansvar för de brott som vissa begår. Många andra har redan bloggat om den ledaren, t.ex. Ekvalist och Toklandet, så jag lägger ingen möda på att kommentera själv. Och i lördags var det nån Tore Lund på GT, vars krönika har punklåten Fy fan svenska man som den röda tråden. Han skriver bl.a:

Och nog sjutton behöver vi män ändå en jävla snyting då och då för att lära oss hyfs, hut, respekt och medmänsklighet.

– – –

I kväll ska jag stå framför scenen på Pustervik och skråla med när Attentat hamrar fram refrängen till ”Fy fan, svenska man”… sedan ska jag pussa min hustru och tillsammans beger vi oss hem i den göteborgska lördagsnatten. (Tore Lund i GT)

Så här i efterhand blir man ju nyfiken på om han mötte några av de många individer i göteborgsnatten som inte är svenska män, som kunde uppfylla hans första önskning? Ovan nämnda krönikor har lagts till min länksamling Misandri 2013, jämte några fler de senaste dagarna.

Annonser

13 thoughts on “Radikalfeministiska män

 1. Det är roligt att du nämner Holmström som en som tuggade fradga för jag minns när jag läste en feminist som återberättade debatten och där beskrevs Ström som en som ”tuggade fradga”. Jag såg själv den debatten är där var det tydligt att Holmström hade svårt att hålla munnen stängd när han inte hade ordet.

  Det är väl just macho-varianten jag tänker på i första hand när det gäller feministiska män generellt. Mitt intryck av dom är att de ser kvinnor som fullständigt underlägsna och tar därför inte illa upp när man attackerar det manliga könet. Samtidigt finns det inget direkt negativt att vara feminist som man.

  • Angående att tugga fradga. Det var Susanna Alakoski som på Kristianstadsbladets kultursidor recenserade teatermonologen SCUM. Men hon ägnade mer än en tredjedel av sitt begränsade spaltutrymme att i stället recensera Pär Ströms deltagande i SVT Debatt. Och det var där hon fabulerade vilt och gick till kraftigt personangrepp utan saklig grund. Alla som sett programmet vet vem det var som tuggade fradga. Nästan bokstavligen.

   Om ‘att vara feminist och man’. Det finns en anledning till att jag skrev just radikalfeministisk i rubriken. Om man tittar ideologiskt och idehistoriskt finns nämligen ett nära släktskap mellan liberalfeminismen och den jämställdism / ekvalism som företräds av t.ex. Ström och Billing. Man skulle kunna säga att en ekvalist är en liberal feminist som kommit till insikt om att kvinnofrågorna gick i mål 1983 och att det nu är dags att börja jobba med mansfrågorna för att kunna uppnå full jämställdhet. Deras amerikanska föregångare, jag minns inte om det var Warren Farell eller Steven Pinker, drar skiljelinjen mellan jämställdhetsfeminist och genusfeminist.

   • Finns det någon gren inom feminism som inte tror på ”patriarkatet” då?

   • Det skulle väl vara delar av den liberala feminismen då, de som fortfarande jobbar med lika rättigheter och individuell frihet. Men dom frågorna gick ju som sagt i mål 1983 för svenska kvinnors del, så dessa röster hörs inte längre i debatten.

  • ”radikalfeministiska män” är så egotrippade och inskränkta att ”vanliga män” inte existerar för dem. De har drabbats av kvinnors Apex Fallacy. Så länge Holmström- och Kapten Klänning-typer blir belönade för sina ståndpunkter så kommer de fortsätta att hata män, slicka uppåt och sparka nedåt.

 2. Bra att du uppmärksammar de radikalfeministiska männen. Det finns gott om exempel på aggressiva och våldsamma män i kretsen kring de mest upphöjda feministiska kvinnorna. Kapten Klänning, Claes Borgström och Erik Holmström är bara ett fåtal av många exempel.

  En annan är Martin Fredriksson. Han har sin bakgrund i AFA och är nu chef för Researchgruppen (www.research.nu). De låg bakom Maria Sveland invasion av Pär Ströms pubkväll. Martin Fredriksson själv gick runt och fotograferade alla jämställdister. Han har också fotograferat när Pappa-Barn demonstrerade i Stockholm. Det var också han och Researchgruppen som hjälpte Feministiskt Perspektiv att kartlägga nätverket bakom upproret mot TUR-teaterns uppsättning av Scum-manifestet. Dessutom samarbetade Åsa Linderborg och Aftonbladet med Martin Fredriksson i Granskade Skiten-kampanjen.

  Martin Fredriksson är bland annat dömd för misshandel med järnrör! Lite ironiskt kan tyckas.

  http://expomakt.files.wordpress.com/2011/12/b2494-05_lkpg_dom_martinfredriksson_misshandel.pdf (dom misshandel)

  http://expomakt.files.wordpress.com/2011/12/b1961-00_lkpg_stamningsansokan_fredriksson_kumlien_bjurstromer_mordbrand.pdf (stämningsansökan mordbrand)

  http://www.info14.com/2009-08-18-batong-_och_brandbombsjournalisten_martin_fredriksson__fran_afa_till_strix.html (info om MF och hans vänner i Reserchgruppen)

  https://www.flashback.org/t1531407 (Flashback om kopplingarna till AFA och Expo)

  • Jag tänkte faktiskt tagit med honom också, men sent i går kväll orkade jag inte göra den research som skulle krävas för det. Han är ju inte särskilt synlig i media, även om han finns där.

   Ett härligt självmål av Åsa Linderborg att å ena sidan bojkotta Publicistklubben för att en representant för en ‘järnrörssajt’ deltog, å andra sidan ställer hon sig och talar på samma podium som den dömda järnrörsmarodören Fredriksson vid ett annat seminarium. Hycklande var ordet.

 3. Ja när det gäller Holmström så fick man verkligen de där dåliga vibbarna* Skrev en hel del om det hos PB när det begav sig. Och då gällde det inte bara hans framträdande i tv utan det han skrev på Turteaterns hemsida, vilket sedan ”lägligt” plockades bort.

  *Den helgonliknande ”förkunnar högmoral. Anklagar andra för att vara omoraliska. ”Häng dem högt” säger han om mördaren på kvällsnyheterna. Den här hycklaren ljuger, fuskar, fifflar, fördärvar, utnyttjar, för andra bakom ljuset, kontrollerar, manipulerar och plågar och allt medan han påstår att han har en hög moral. Försvarsstrategi: Lär dig känna igen varningssignalerna av detta beteende. Var misstänksam mot dem som vill framhäva sin höga moral. Kan sitta intill dig i kyrkan.”
  http://user.tninet.se/csz433c/homepages/evah/html/20_personlighets_drag.htm

  De flesta tillhör säkert inte denna kategori utan vill bara stå på ”de godas sida” och rapar upp gamla ”sanningar”. Eller som Lekander skriver:
  ”Jag har själv varit där. Skanderat ”Porr är teorin, våldtäkten praktiken” och envist gått och rabblat att en kvinna i veckan mördas av sin man – innan jag äntligen kollade och upptäckte att det var många färre. Vilka andra sanningar mörkades då inom ramen för det rätta, för den rättfärdiga kampens skull?”
  http://www.expressen.se/kultur/a-ena-sidan/

 4. Ping: Att Josefsson inte bara fattar att han inte kan det här med journalistik « Toklandet

 5. ”som vore hon [Sveland] en feministisk James Bond med pennan som skarpladdat vapen.
  I synnerhet i sitt möte med de ytterst märkliga antifeministerna Pär Ström och Pelle Billing i pubmiljö. Till vardags driver de sina egna rättshaveristiska bloggar där Sveland är en av måltavlorna.
  Just dessa två mäns återkommande övertramp och påhopp framstår i Hatet som en av de främsta anledningarna till den här bokens existens.
  Andres Lokko i recension av Svelands Hatet i SmålandsPosten 2013-03-08.
  http://www.smp.se/noje_o_kultur/bocker/maria-svelands-hatet-ilsken-och-okuvligt-stolt%283681693%29.gm

 6. Erik Holmströms feministiska machostil var ju det som feministerna ursprungligen vände sig mot. malteroxxx.wordpress.com/2012/08/28/olika-typer-av-feministisk-harskarteknik/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s