Feministiska pirater

Idag har jag debatterat jämställdhetspolitik på Piratpartiledaren Anna Trobergs blogg. Så här skrev jag:

Jag läser och postar här därför att jag är nyfiken på PP som alternativ i nästa val. Jag har alltid röstat på olika Allianspartier och ser väl fortfarande dem som det minst dåliga alternativet i de flesta större frågorna. Men på två punkter har det spårat ur helt. Den ena punkten är PPs hjärtefrågor, där de nya storebrorslagarna blir allt värre i både riksdagen och EU. Den andra punkten är jämställdhetspolitiken, där Alliansen anammat Margareta Winbergs statsfeminism och drivit den längre än vad hon nånsin gjorde. Det enda riksdagsparti som har något som liknar en vettig jämställdhetspolitik är SD men de går bort av en rad andra skäl, redan innan vi ens kommer till integrationspolitik.

Jag har följt PP-sympatiserande skribenter som HAX och Oscar Schwartz några år och tycker de har en vettig åsiktsprofil som ofta ligger nära min egen, även i jämställdhetsfrågor.

Därför kändes det som att luften gick ur mig när piratbloggen ‘Sagor från livbåten’ kom ut som feminist och började rabbla samma gamla slitna floskler och myter som sju av riksdagspartierna redan ältat i decennier. Vafan ska jag nu rösta på?

Nicket Deep Blue svarade:

Jag är inte övertygad om att feministerna i Piratpartiet vill få igenom några hemska förändringar, utan jag tror att de har anammat den typ av feminism som har med jämlikhet att göra. Det verkar finnas olika typer av feminism, och av någon anledning har detta kommentarsfält råkat fokusera på den värsta tänkbara typen av feminism. Jag tror inte alls att Piratpartiet vill ta till sig den formen av feminism.

Eller är det en legitim rädsla att så kommer att ske? Isåfall, baserat på vad?

Och det är inte bara gällande jämlikhet kvinnor och män emellan. Jag vill minnas att det blev en och annan negativ reaktion när HBT-frågor togs upp… nästan som om det finns en obefogad rädsla även gällande detta.

Mitt svar:

Det största felet med den ‘snälla’ feminismen är att den ignorerar mansfrågorna och därmed inte förmår att nå längre än halva vägen till full jämställdhet. Jag brukar definiera tre viktiga mansfrågor på min egen blogg.

1) Misandri i media. I ett medieklimat där professionella journalister ostraffat kan vråla saker som ‘gubbslem’ på ett seminarium där de deltar som representant för sin arbetsgivare, och skriva liknande fraser i granskade och betalda krönikor, är det svårt att väcka opinion för mer konkreta frågor. Men jag ser inte riktigt vad politiker skulle kunna göra åt saken. Möjligen utöka lagen om ‘hets mot folkgrupp’ till att även skydda ‘vita svenska män’ från rasistiska och sexistiska kränkningar. Men mest handlar det nog om en självsanering inom branschen.

2) Diskriminering av män i regler och lagar. Svenska män utsätts för formell juridisk diskriminering på hundratals punkter. En omfattande men ej komplett uppräkning finns i Pär Ströms bok ‘Mansförbjudet’. Kvinnor diskrimineras knappt alls i formell mening. Detta är den absolut lättaste mansfrågan att lösa. Några omröstningar i riksdagen följt av implementering vid berörda myndigheter, sen är det klart. Men ingen av våra riksdagsledamöter gör ett skit åt saken.

3) Pojkars misslyckande i skolan. Allt fler pojkar kommer på efterkälken i skolan, som uppenbarligen inte är anpassad till pojkars sätt att var. Det finns metoder som visat sig fungera för att lösa problemet, t.ex. idrott varje dag så att grabbarna får springa av sig överskottsenergin, men de metoderna implementeras inte. I stället talas det om ‘antipluggkultur’ och att ‘uppfostra pojkarna till att bli mer som flickor’. Det funkar inte, människor måste tillåtas vara sig själva.

Ursäkta en lång utläggning, men jag ser inte hur feminism ska kunna lösa de här frågorna. Snarare är den ett hinder på vägen.

Anna Troberg själv har inte svarat ännu. Men det brukar hon göra.

12 tankar på “Feministiska pirater

 1. ”Sagor från livbåten” avslutar ju det hela ganska käckt:
  ”Liberal och socialist” det är ju näst intill två motsatser, som att säga att jag är för både individualism och kollektivism. Försöker de ragga väljare ur alla läger?
  Snart kallar de sig väl ett feministiskt mansparti…..

  De gör ju samma misstag som de flesta andra småpartier, i sin iver att kratta till sig tänkbara sympatisörer tappar de trovärdigheten med sina dubbla budskap.

  Hur som helst, i och med att de bekänner sig till kommunism…, förlåt feminismen, så försvann de som tänkbart alternativ…..

  • Ja, det luktar principlös helgardering.

   Fast man bör nog komma ihåg att det finns en bredd inom de flesta partier. Inom M finns t.ex både tokfeminister som Beatrice Ask och tokislamister som den där riksdagsmannen vars namn jag glömt. Ingen av dem har fått något gehör för sina mest vansinniga förslag.

 2. Jag minns när Troberg hade sin tråd på flashback, var tvungen att fråga samma fråga två gånger och ändå fick jag inget vettigt svar utan bara floskler. Hon duckar för frågor som en sann politiker. SD är nog de enda som skulle våga driva mansfrågor, KD åker ju nästan ut och alla andra är feministiska. Självklart har jämställdhetsfeministern redan attackerat SD.

 3. Ja, jag blev också lite rädd när jag läste om att de tänkte anamma feminismen. Å andra sidan kände jag mig en aning träffad av vad Anna skrev:

  ”På den andra sidan finns en grupp människor som ser rött när de hör ordet “feminism”. De hör inte “lika rättigheter och möjligheter”, de hör “män är djur”, “män är Talibaner” och “satanistiska mansnätverk med barnaoffer” och sedan tar det stopp. Så fort de tycker sig urskilja F-ordet, så slutar de att lyssna.”

  Men jag hoppas att du tar in svaret du får från henne här om du får det. Jag är beredd att lyssna, men då vill jag ha bättre svar också…

  • Ordet ‘möjligheter’ bör avskys som pesten, eftersom det ofta misstolkas på ett sätt som gör att folk kompromissar bort de andra viktiga principerna ‘lika rättigheter och skyldigheter’.

   Alla har inte lika möjligheter. Om jag hade vigt hela min ungdom åt att träna fotboll på all ledig tid så hade min karriär krönts med att bli vänsterback i division fem, trots att jag förmodligen kämpat mer än Zlatan för att bli bra. Talang är medfött.

 4. Feminism är Jämställdhet Plus.

  Jämställdhet plus mansdiskriminering och kvinnoprivilegier.

  Feminister skulle inte vara feminister om det inte vore för plusset, men vill inte att andra ska uppmärksamma plusset, utan bara höra att feminister är för jämställdhet.

 5. @Trollan
  Instämmer, jag tror inte piratpariet ens förstår problemet. Problemet, som jag ser det, är om piratpartiet och Anna vill att feminism ska betyda “lika rättigheter och möjligheter” så måste de i så fall börja slåss emot feminister som får oss andra att se rött. På något sätt verkar ”snällhets feminister” tro att de kan säga att de är feminister och inte behöva svara för andra som kallar sig feminister. Hur ska jag kunna se skillnad på PPs feminism och de andra fånarnas feminism?

 6. Där försvann ett alternativ för en som inte röstat på något parti sen valet 91. Det var faktiskt ett alternativ för mig som jag allvarligt funderat på. Men just feminismfrågan är så central för mig att det slår ut många andra. Börjar man släppa in så blir det mer och mer och sen sitter de där och hyllar genusvetenskapen och Sveland till slut. Att enskilda människor kallar sig feminister har jag inget problem med alls, utan problemet kommer när de likställer feminism med jämställdhet. Då legitimerar man en fackföreningsklubb som ges tolkningsföreträde för vad som är jämställdhet. Redan namnet exkluderar hälften.

 7. När kvinnor är i majoritet så är det OK.
  När män är det så kommer feministpolisen.
  Dubbelmoralen är total.
  Mot den bakgrunden tror jag inte feminism
  är samma sak som jämställdhet.

 8. Pingback: Dialog med (F!) | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s