Jämställdhetskampens tågordning

Så fick man plötsligt tid över att sitta och skriva en stund, eftersom jag blev tvungen att ta VAB för sonens feber. Så här kommer något jag funderat på ett tag:

Om en ekvalist påpekar den juridiska mansdiskrimineringen som förekommer i Sverige, så vill feministerna genast byta ämne och prata om attityder och informella strukturer som drabbar kvinnor. De säger saker som att ‘juridik är inte allt, jämställdhet är så mycket mer’. Jag har själv upplevt det otaliga gånger och även sett det i offentliga debatter, t.ex. när Pär Ström intervjuades i TV4 om sin bok Mansförbjudet.

Men juridiken kan inte ignoreras. Det vore ganska meningslöst att bearbeta attityder och t.ex. försöka påverka kvinnor att vilja gå och rösta på valdagen, om de inte hade rösträtt. Och det är ganska meningslöst att kräva att män ska ta ut mer pappaledighet, om män under vissa omständigheter inte ges delad vårdnad eller ens erkänt faderskap. De juridiska reformerna måste komma först, sen kan man börja bearbeta attityder och informella strukturer.

Jag har funderat lite på hur processen måste se ut och kommit fram till följande tågordning:

 1. Lägesbeskrivning
 2. Opinionsbildning
 3. Juridisk reform
 4. Fortsatt opinionsbildning för att implementera reformen i folks medvetande, förändring av attityder och informella strukturer som ligger i vägen
 5. Tillfredställande jämställdhet uppnådd

En strikt fundamentalistisk ekvalist kanske säger att steg 4 kan hoppas över, eftersom 3 per automatik innebär 5. Men jag ska sträcka mig till att 4 ofta kan behövas, både i mansfrågor och kvinnofrågor. Jag vill även påstå att SAMTLIGA kvinnofrågor i Sverige redan är på steg 4 eller 5, medan många mansfrågor fortfarande är kvar på steg 1 och 2. Rätta mig gärna om jag har fel, men jag brukar hävda att den juridiska diskrimineringen av kvinnor upphörde 1983 i Sverige.

Många jämställdhetsfrågor kan förvisso hoppa över steg 2-3, eftersom juridiska hinder aldrig funnits. Men där de juridiska hindren finns är det förstås angeläget att de undanröjs, särskilt med tanke på att 3 är så mycket lättare att genomföra än 4. Att jobba bort attityder eller t.ex. ersätta ‘gammalmodiga’ personalstrukturer i ett yrke kan ta generationer, medan en juridisk reform tar några månader att genomföra i Riksdagens beslutsprocess. Därför bör frågor som ej ännu passerat steg 3 alltid ha högre prioritet än de som redan är på steg 4 och därför ska vi aldrig acceptera att feminister vill flytta fokus från det juridiska till det informella.

Sen råder ju ofta delade meningar om vad som är oföränderlig biologi och vad som är föränderlig kultur när man pratar om vilka olika livsval folk gör, vilket gör att olika läger inte är överens om ifall en fråga nått till steg 4 eller steg 5. Detsamma gäller hur man definierar jämställdhet, vilket de flesta gör enligt en av två huvudfilosofier:

 • Lika rättigheter för båda könen (inkl frihet från sociala bestraffningar och liknande, som åtgärdas med steg 4)
 • Lika utfall (könsfördelning 40/60-60/40 enligt statens jämställdhetsmål)

Detta innebär att många frågor aldrig kommer att nå steg 5 i allas ögon.

Men vi ska inte acceptera att någon fråga ligger kvar på steg 1-2.

De jämställdhetsfrågor som ännu inte nått hit bör prioriteras högst

De jämställdhetsfrågor som ännu inte nått hit bör prioriteras högst

10 tankar på “Jämställdhetskampens tågordning

  • T.ex. Föräldrabalken (1949:381), 6 kap, 3 paragrafen: ”Barnet står från födelsen under vårdnad av båda föräldrarna, om dessa är gifta med varandra, och i annat fall av modern ensam.”

   • Är det ogifta pappor du menar är diskriminerade? Att de inte automatiskt får gemensam vårdnad hänger väl ihop med att faderskapet ska fastställas först. Hur tycker du att det borde vara i stället?

   • De kan nekas vårdnad även om de erkänner faderskap. Och de kan nekas faderskap om mamman vill ha det så. De har ingen rätt att själva begära faderskapstest. Detta var bara ETT exempel, det finns fler på det området. Men det är för det första inte en fråga jag satt mig in i på djupet och för det andra är det off-topic i tråden. Vill du diskutera det ytterligare föreslår jag att du kontaktar t.ex. papparättsbloggarna Ulf Andersson eller Joakim Ramstedt, för de är betydligt mer pålästa än jag i papparätt.

 1. Bra skrivet.
  Din tågordning borde vara självklar för alla som gillar jämställdhet.
  Med dig som jämställdhetsminister skulle jämställdheten kunna ta sjumilakliv.

 2. Jag har gjort en kortversion av det här inlägget, som jag lägger här så att jag kan köra copy-and-paste när jag debatterar på andra bloggar:

  1.Lägesbeskrivning (Kön A har en rättighet som kön B saknar)

  2.Opinionsbildning (Kön B borde få samma rättighet som kön A)

  3.Juridisk reform (Riksdagen voterar så att A och B får samma rättighet)

  4.Fortsatt opinionsbildning (Kön B uppmärksammas på sina nya rättigheter och uppmanas ta vara på dem bättre, medan sociala bestraffningar mot individer av kön B som utnyttjar sina nya rättigheter bekämpas)

  5.Tillfredställande jämställdhet uppnådd

  Steg 4 kan ta generationer att genomföra, medan steg 1-3 rent formellt kan ta några månader. Frågor som fortfarande inte passerat steg 3 i ovanstående process bör därför prioriteras över allt annat. Frågor där det saknas juridiska hinder går direkt till steg 4, t.ex. pojkars rätt att bära klänning/kaftan utan att få stryk på gatan.

  Sedan 1983 finns inga kvinnofrågor kvar i steg 1-3, medan antalet mansfrågor i steg 1-3 snarare ökat än minskat sedan dess.

  Eftersom det råder delade meningar om vad som är ’tillfredställande jämställdhet’, kommer de olika lägren aldrig att kunna enas om huruvida alla frågor nått steg 5. Men vi ska inte acceptera att någon fråga ligger kvar på lägre nivå än 4.

 3. Pingback: Jämställdismens kvinnofrågor (eller brist därav) | Bashflak

 4. Pingback: Årets tio värsta krönikor | Bashflak

 5. Pingback: Återpublicering: Årets tio värsta krönikor | Genusdebatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s