Sveriges bästa högskola

Du som är ung, nyfiken och ambitiös, när du ska välja vilken högskola du ska söka in på, vilka kriterier utgår du ifrån? Vi antar att du redan valt ämnesinriktning, det är bara studieorten som återstår att välja. Vilka kriterier får dig att fälla avgörandet?

 1. Antalet nobelpristagare det aktuella universitet har producerat de senaste 50 åren.
 2. Pendlingsavståndet från ditt föräldrahem.
 3. Medianlönen och anställningsfrekvensen inom yrket hos de som examinerats därifrån de senaste 10 åren.
 4. I vilken utsträckning den manliga personalen på högskolan plockar ut sina föräldradagar.
 5. Studentlivet på orten.
 6. Utbildningens renommé inom branschen.
 7. Antagningskriterierna är tillräckligt låga för dina betyg.

OK, du bor i Sverige, så rätt svar är självfallet 4. Jämställdhetsminister Maria Arnholm säger så här:

– Mycket roligt och hed­rande för högskolan. Jag tycker Kristianstad Högskola är en förebild för andra högskolor, och det kommer jag också att framhålla när jag åker runt på olika lärosäten, säger jämställdhetsministern.

Ett uppsluppet studentliv är inte allt

Ett uppsluppet studentliv är inte allt

Annonser

5 thoughts on “Sveriges bästa högskola

 1. Högskolan i Kristianstad är näst sämst i landet i rankning. Endast Gotland är sämre. Kul för dem att de är bäst på något.
  http://www.dn.se/ekonomi/jobb/har-ar-landets-basta-larosaten

  Fast jag undrar vad Södertörn gjort för att hamna så högt upp. En liten rolig passus i artikeln:
  ”Vad gäller Sociala indikatorer – andelen studenter från hem utan studietradition och studenter med utländsk bakgrund – är det snarare regel än undantag att en jumboplats på detta område motsvarar en topplacering i totalrankningen.”
  Öh ja, studenter från studiemotiverade hem har i snitt bättre betyg och vet man vilka lärosäten som är bäst ser man till att ens barn går där om de kommer in. Om mina barn skulle vilja plugga på några av de mindre landsorthögskolorna skulle jag nog kolla upp om inte en liknande utbildning finns på en bättre skola. För att jag kan systemet. Svårare än så är det inte.

 2. Det krävs ingen högre utbildning för att inse att värderingskriterierna måste revideras om svensk utbildning skall hålla hög klass! Det är utom allt tvivel fastställt vad jämställdhetsministern har för värderingsmall. Stackars dessa satar som i framtiden måste förlita sig på broar som byggts av ingenjörer som inte kan räkna eller ha sitt barns liv avhängigt en läkare som inte kan läsa!

 3. Enligt artikeln sa Arnholm även: ”… ser man till förskolan är det inte mer än fyra procent män som arbetar där. Mångfald är viktigt åt båda hållen.”
  Det låter ju positivt, tidigare har tongivande feminister ofta hävdat att män ändå inte skulle tillföra något till förskolan.

  • Ja, det är väl det enda positiva som kommit ur hennes mun så här långt. Men hittills har det mest varit prat. Skolverket är kallsinnigt, så då får det nog bytas någon generaldirektör för att det ska hända något.

 4. Bra att Arnholm hjälper oss som är inblandade i rekryteringen att sålla bland ansökningsbreven! (Ledtråden är ordet kontraindikator)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s