Nymoralismen

Man skulle ju kunna tänka sig att vi blev allt mer frigjorda och liberala med tiden, men så är inte fallet i Sverige. När jag var 18 hade jag helt lagligt kunnat göra allt detta (om jag hade velat):

 • Köra bil efter två stora starköl
 • Ta en fångstsup när jag fått en stor fisk på sjön, eller kyla strupen med ett par kalla pilsner i väntan på napp
 • Väcka min partner med morgonsex, utan att riskera att grannfrun skulle skriva internationella arresteringsorder ifall hon fick nys om det
 • Ligga med en fjortisflickvän, utan att riskera den oerhört stigmatiserande och oförlåtliga rubriceringen våldtäkt. Det var förvisso inte lagligt då heller, men sågs som ett bagatellartat brott om båda parter var med på noterna.
 • Gå till en hora för att få ‘tröst’, ifall tjejen dumpat mig
 • Röka nästan var jag ville
 • Inneha teckningar föreställande nakna seriefigurer
 • Ta med mig min kreditkortskniv på flyget. Eller en flaska vatten. (En gång hade jag en hink med levande kräftor som handbagage)

  Numera förbjuden teckning?

  Numera förbjuden teckning?

Nu finns det på allvar folk som vill moralisera samhället ännu mer. Här några exempel på alla tokiga förslag på saker som enligt vissa bör förbjudas:

 • Cykla utan hjälm
 • Dricka alkohol om man har barn under 18
 • Köpa sex i andra länder, där det är lagligt
 • Konsumera pornografi
 • Ifrågasätta feminism

h2340D507Personligen har bara ca hälften av ovanstående någonsin varit aktuellt, men alla har vi ju olika tycke och smak. Jag hade gärna sett att liberalismen kom tillbaka och att allt ovanstående blev tillåtet igen.

Annonser

8 thoughts on “Nymoralismen

 1. I mitt fall började det med skambeläggning och moralpredikningar gick över liberala frihetstoppen på 70-talet och till att bli helt abnormnt och patologiskt övermoraliskt nu 2013! Från ett liberalt och öppet samhälle har vi gått till ett samhälle där till och med den mest ”liberala” blir fjantigt förbudsivrande!
  Allt som inte är tillåtet är förbjudet. Och är det tillåtet kommer det att förbjudas inom kort med tillståndsgivning av myndighet som enda alternativ!
  Glöm inte förslaget om alkoholförbud för småbarnsföräldrar. Var och en har sina käpphästar och klarar inte av att se människor göra saker de tycker om om de inte själv får lägga sig i!
  Du milde, du fick verkligen mig att gå igång!

 2. —Det du næmner som exempel på førbud , ær ett utslag av det allt mer socialistiska kollektivserande samhællet / med den centraldemokratiska meningen , om att …allt som ej ær bra på en kollektiv nivå med en kohort om 2 000 000 cyklister , dær tre dør tfa av de ej anvænt hjælm , skall påverka påverka øvriga cyklisters beteende…Hjælm På.
  — Folk vænjer sig sakta men sækert till centraldiktaturen och blir æven med detta , alltmer berooende av lagar och direktiv. Individen tappar sitt egetintiativ och sina egna personliga meningar.
  — Hokus Pokus så består samhællet av trælar.
  — Svenska trælar.

  Per Hagman

  PS :Jag skiter fullstændigt i cykelhjælm, så jag kan væl børja betrakta mig som kriminell istf en samhællsansvarsfull medborgare.

 3. Du glömde en sak som var tillåten ända fram till halvårsskiftet men som man nu får se upp med, nämligen att klappa en hund. Se Sanna Raymans varning från 2008 som nu har slagit in:

  ”Jag känner en rar liten tax som så snart du slår dig ner i en soffa begär att bli upplyft i knät. Väl där lägger hon sig omedelbums på rygg och fläker ut sig med den oblyghet som bara ett djur kan ha och kräver att man klappar henne över hela den lååånga taxmagen.

  Detta, mina vänner, innebär att jag i långsamma, mjuka smekningar berör var och en av hennes små spenar. Upprepade gånger.

  Blir jag trött i armen och lägger av så tjurar och gnyr hon.

  Om du som läser detta inte är dum som en riksdagsledamot, så vet du att detta inte är några konstigheter. Då vet du att jag inte har ihop det med en tax.”

  (http://blog.svd.se/ledarbloggen/2008/06/05/nar-jag-smeker-en-tax/)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s