Hycklande hyllande

Man börjar ju undra hur en del ska ha det? Samma personer som hela tiden pratar om att ‘krossa patriarkatet’, hyllade igår en av dess främsta symboler. Vi har religionsfrihet i Sverige, och för mig personligen betyder det ‘frihet från religion’. Vidskeplighet och tvångstankar hör inte hemma i moderna upplysta demokratier. Å andra sidan är det fritt fram att tro på vad man vill – Jehovah, Shiva, Det Flygande Spagettimonstret eller Musse Pigg. Och att bli utsatt för grovt våld på gatan för att man tillhör en viss religion är aldrig acceptabelt, om det nu verkligen var så det gick till i det aktuella fallet. Polisen vet ju inte riktigt ännu.

Jag ser ingen orsak till att förbjuda folk att dölja håret med en sjal om de nu tycker det är jobbigt med hungriga blickar. Gränsen för min acceptans går vid att dölja ansiktet i vissa situationer, eftersom det är ett viktigt identifikations- och kommunikationsmedel. Men eftersom grupptrycket att bära slöja kommer ur värderingar som med rätta kan kallas patriarkala, så är det med förvåning man ser svenska feminister göra detsamma.

Nation of islam

I andra länder kämpar feministerna för att bli befriade från slöjan. Jag kopplar inte riktigt hur de svenska feministerna tänker, när de hyllar denna symbol för kulturer som fortfarande verkligen ÄR patriarkala, till skillnad från den svenska?

Modern muhamed art

Blogglänkar: Toklandet, Ann Helena Rudberg, Maria Skiddi, Emma i Skrubben, Jerrys Ord, Teo på Genusdebatten, Trollan

17 tankar på “Hycklande hyllande

 1. De säger att uppropet ska leda till en ”normalisering av slöjan”. Det ser jag som en islamisering av vårt sekulära Sverige.

 2. Detta är ju obetalbart!
  Svenska feminister är en outsinlig källa till vansinne, det ena värre än det andra…

  • Ja, det överskuggar allt annat.

   De kunde välja mellan två grupper. Kvinnor i slöja som förstås har det svårt i ett samhälle där de sticker ut eller alla de kvinnor som tvingas ha på sig slöjor för att inte utsättas för förtryck. Det senare är ett större problem och mer i linje med de feministiska frågor om kamp på patriarkala strukturer som de påstår sig värna. Vad de till syvende och sist väljer är att fortsätta kämpa mot den västerländska civilisationen, för det är deras egentliga kamp. Kvinnofrågor är bara behändiga slagträn.

   • Jag har lite svårt att förstå deras kamp emot västerländsk civilisation, på vilken grund tror de att de skulle ha det bättre i låt oss säga Saudi Arabien eller Uru-Eu-Wau-Wau i Brasilien? (Bra exempel) Är det någon teori om den ”Ädle vilden” som spökar?
    Allt är inte perfekt här heller, men varför vilja rasera något som, imho, fungerar bättre än alternativen?

   • Jag vet inte om jag är rätt person att svara för jag tror inte människor är rationella i värderingsfrågor. Om de hade funderat på det rimligt objektivt så vill de förstås leva i ett västerländskt samhälle. Men de är inte objektiva de är djupt indoktrinerade till att se allt som härstammar från den västerländska civilisationen som förtryckande och ont. Så allt som tar dem bort från det som är idag måste vara gott.

   • @Fugen
    Du förutsätter att dessa feminister faktiskt kan människans historia. Med tanke på hur de ser på objektiva fakta så misstänker jag att de inte riktigt förstår vad industrialismen och den västerländska civilisationen har gett dem.

   • Nu hamnar väl mitt svar åt skogen, men:
    Tydligen är ideologi så stark att sunt förnuft får ge vika. Vad var det någon skrev om logik, en patriarkal härskarteknik? Sånt här ger en anledning att bekämpa dårarna. *uppgiven suck*

 3. Att man skall få klä sig hur man vill är en sak, men att försöka normalisera ett uttryck för en förtryckande religion, DET är något helt annat. Det måste vara bättre att minska samtliga religioners påverkan på samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s