Påminnelse om Bunkefloprojektet

Kort notis före läggdags. Mats Olsson med bloggen Tysta Tankar tipsar om en debattartikel jag helt missat, där en rad experter på idrott och hälsa påminner om resultatet i Bunkeflostudien, en långtidsstudie där en grupp elever fick ha idrott varje skoldag under hela grundskolan. Mats Olssons kollega Ingegerd Ericsson vid Malmö Högskola skrev både Bunkeflorapporten och är medförfattare till debattartikeln. Förutom de lätt begripliga hälsoeffekterna, fick man som spin-off att betygsgapet mellan flickor och pojkar suddades ut i försöksgruppen, jämfört med både referensgruppen och rikssnittet.

Debattartikeln ställer ungefär samma frågor som jag gjort många gånger tidigare – hur kommer det sig att dessa revolutionerande resultat knappt implementerats någonstans i Sverige? Min egen foliehatt påstår att Bunkeflo-rapporten helt enkelt gömts undan i den mörkaste byrålådan av feministerna på Skolverket, därför att vissa tycker att betygsgapet är helt i sin ordning. I stället försöker de blanda bort korten genom att prata om antipluggkultur och annat nonsens.

Skolverket har en öppet feministisk bias

Skolverket har en öppet feministisk bias

Att implementera metoderna i Bunkeflostudien tror jag skulle ta oss en bra bit mot att lösa en av de tre viktigaste mansfrågorna i Sverige, pojkarnas misslyckande i skolan. Inte hela vägen kanske, men förbättra läget avsevärt. Jag har tidigare avhandlat ämnet många gånger, t.ex. här, här, här, här och här.

Uppdatering: Att den här tweeten kommer samma dag som jag diskuterat Bunkeflo med Mats Olsson på hans blogg väcker ju visst framtidshopp.

MO tweet

4 tankar på “Påminnelse om Bunkefloprojektet

  1. Tja, vad skall man säga om feminismen? ”Om det enda verktyg man har är en hammare, då kommer alla problem att se ut som en spik”, endast en förklaringsmodell gäller, och därmed basta!

  2. Pingback: Miljöpartiet är ju helt bisarra! « Toklandet

  3. Pingback: Genusforskare avfärdar myten om antipluggkultur | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s