Genusforskare avfärdar myten om antipluggkultur

Ständigt kunskapstörstande bloggaren Toklandet tipsade häromdagen om en samling filmklipp som lagts ut av Sekretariatet för Genusforskning. Och förvånande nog så hittar man i det första klippet ett föredrag av skolforskaren Ann-Sofie Nyström vid Uppsala Universitet, som faktiskt avfärdar den feministiska myten om killars antipluggkultur som varandes just en myt. Och i den mån den finns, så handlar det mer om klass än om kön. Inbäddning verkar inte funka, men klicka på den här länken för att se filmen:

Pojkars skolprestationer from Jämställ.nu on Vimeo.

Låt oss hoppas att dessa rön sprids till högsta ort, så att diskussionen om orsakerna till betygsgapet mellan könen kan övergå till att handla om verkligheten, och att det inte ödslas mer tid och energi på denna destruktiva myt, som lagt sig som en våt filt över de mer sakliga frågorna.

Själv brukar jag räkna betygsgapet som en av de tre viktigaste mansfrågorna. Jag föreslår bl.a. följande åtgärder som lösning på problemet:

* Implementera Bunkeflo-modellen, där alla elever får röra på fläsket varje dag, genom hela grundskolan. På så sätt får de hyperaktiva pojkarna springa av sig så att de får lättare att sedan sitta still och lyssna, utan att det på något sätt skadar de andra som saknar det extra rörelsebehovet. All fysisk aktivitet är bra för hälsan. Och det stimulerar till bättre prestationer även i de teoretiska ämnena.

* Rekrytera fler manliga pedagoger, så att varje barngrupp träffar manlig personal varje dag. Pojkar från trasiga familjer behöver manliga förebilder, annars blir polisen den förste vuxne man de pratar med.

* Ändra och blanda pedagogiken, så att den tilltalar både flickor och pojkar. Idag är den helt fokuserad på flickors prefererade inlärningsmetoder. Mycket grupparbete och lite tävling.

* Sätt betyg efter faktiska kunskaper, utan att baka in ordning och uppförande i ordinarie ämnesbetyg. Idag har pojkar lägre betyg än flickor, i förhållande till sina faktiska prestationer i nationella proven. Bevisad diskriminering.

* Diversifiera ämnesval och litteratur så att även pojkars genomsnittliga preferenser kan tillgodoses. Idag är det alldeles för fokuserat på flickors preferenser, både när det gäller böcker som eleverna åläggs att läsa och vilka ämnen som ingår i nationella proven i svenska.

Pojkar får i genomsnitt betyg som är lägre än deras faktiska prestationer, jämfört med flickor

Pojkar får i genomsnitt betyg som är lägre än deras faktiska prestationer, jämfört med flickor

14 tankar på “Genusforskare avfärdar myten om antipluggkultur

 1. Pingback: Vem är extremist? | WTF?

 2. Pingback: Varför antifeminism? | Bashflak

 3. Men hon presenterar ju ingen empiri som beläggar frånvaro av antipluggkultur? Det hon säger är bara flummande om att man inte skall säga så för att det är stereotypt, att alla inte är likadana. Jag tror att skolan är dåligt anpassad till att stimulera killarna, och att detta alienerar killarna till något som kan kallas antipluggkultur. Det hon pratar om är gymnasiet, där tror jag i och för sig att problemet är mycket mindre allvarligt än i lägre årskurser i grundskolan där det är större kvinnodominans i lärarkåren.

  • Ja, för att korrekt granska hennes slutsatser måste man förstås läsa den skriftliga rapporten. Jag betvivlar dock att hennes empiri är sämre än de forskare som hävdar att antipluggkulturen förklarar betygsgapet.

 4. Pingback: Mansdagen 2013 | Bashflak

 5. Pingback: Manligt och kvinnligt skrivet | Sara Schmenus

 6. Pingback: Årets tio värsta krönikor | Bashflak

 7. Pingback: Återpublicering: Årets tio värsta krönikor | Genusdebatten

 8. Pingback: Labråtta igen | Bashflak

 9. Pingback: Alliansens vallöfte: implementera lärdomarna från Bunkeflo – AVFM Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s