Mansutredaren om mäns våld

Regeringens mansutredare Svend Dahl skriver idag tillsammans med kvinnojoursrepresentanten Zandra KanakarisSVT Debatt, en förvisso inte särskilt kontroversiell eller provocerande artikel, som inleds på följande vis:

Mäns våld drabbar kvinnor, barn och andra män. Ändå är det främst kvinnor som engagerar sig mot våldet. Men vi är alla medskapare av de olika normer som gäller för män och kvinnor. Nu är det hög tid att även männen aktivt tar ställning och agerar mot våld, hot och trakasserier på alla nivåer, skriver Svend Dahl och Zandra Kanakaris.

Främst talar artikeln om våld mellan män, men när den kommer till våld inom relationer, så fokuserar den fortfarande ensidigt på ‘mäns våld mot kvinnor’, som om det vore den enda varianten som fanns. De skyller på saker som ‘våldsam maskulinitet’ och ‘destruktiva föreställningar om manlighet’. Jag förstår att de här menar de urspårade männen, de som växer upp utan en sund fadersgestalt och därmed lämnas att skapa sina egna normer. Men den betydelsen får man läsa in mellan raderna, då tonen i hela artikeln luktar feminism, en kollektiv beskyllning där vanliga män förväntas ta ansvar för andra vuxna mäns uppfostran. Jag skrev följande ganska långa kommentar, som är en kortversion av mitt tidigare inlägg Om mäns våld.

Maskulinitet är förmågan att beskydda och försörja. Sånt som attraherar heterosexuella kvinnor. I detta ingår en våldsberedskap, som dock sällan behöver användas i praktiken.

De flesta människor anser det vara befogat att i extrema situationer ta till våld för att skydda sig själv, sin kärlekspartner, sina barn eller sitt land, mot yttre hot. För kvinnor anses detta vara en rättighet, men för män snarare en skyldighet. Min egen generations män fick t.o.m. sitta i fängelse om vi vägrade göra värnplikten. Och på det privata planet är liten sparris eller en såsig soffpotatis inte alls lika gångbara på datingmarknaden som en biffig hunk, just på grund av sin sämre våldsberedskap.

Det finns ett tydligt våldsintresse hos många män, även hos män som är helt fredliga i praktiken. Jag vill koppla detta till jaktinstinkten, där vi i vårt moderna samhälle ersätter jakten med substitut som ger liknande hormonella belöningar, t.ex. datorspel eller tuffa sporter. Vi kanaliserar våra aggressioner till dessa rumsrena forum och har inget behov av att avreagera oss på annat vis.

1) Våldsformer som hör till den svenska mansrollen: Våldsberedskap, nödvärn, militärtjänstgöring, jakt, datorspel, tuffa sporter

2) Våldsformer som inte hör till den svenska mansrollen: Våld i egoistiskt syfte, våld mot personer som inte utgör något hot, bestraffningsvåld, blodshämnd

Men WTF ta ställning? Vi har ju redan lagar som tar ställning åt oss, genom att 1) är tillåtet, i vissa fall obligatoriskt, medan 2) är förbjudet. Och vanliga män har inga polisiära befogenheter.

Dessutom är det oärligt att prata om ”mäns våld mot kvinnor” som ett separat begrepp, eftersom de flesta studier som gjorts med metoder som förmår tränga genom mörkeretalet, visar att våld i nära relationer har tämligen jämn könsfördelning bland både utövare och offer, förvisso med en gradförskjutning mot manliga utövare ju grövre våldet blir. Om man vill veta varför män slår kvinnor ska man först fråga varför kvinnor slår män. I väldigt stor utsträckning torde svaren bli desamma i båda fallen. Och svaret är INTE maskulinitet.

Det mest sannolika svaret på frågan kom inte med i min kommentar, men torde lyda: Bristande impulskontroll. Och där är kvinnor lika dåliga som män, vissa dagar i månaden kanske rentav sämre.

Uppdaterat: Här är en ny svensk studie som visar att könsfördelningen är jämn vid partnervåld.

Ny uppdatering 131008: Svend Dahl svarar idag på Twitter, ett svar värdig en politiker.

Svenddahl mäns våld

Maskulinitet kan vara bra att ha

Maskulinitet kan vara bra att ha

21 tankar på “Mansutredaren om mäns våld

 1. Pingback: Vetenskapens Värld | WTF?

 2. Om du nu vore så att det existerade någon utbredd ‘våldsam maskulinitet’ och ‘destruktiva föreställningar om manlighet’.
  Så skulle det knappast byggas vägar,hus,bilar,datorer och vi skulle stå helt utan mat.
  För vi män skulle vara fullt upptagna med att slå ihjäl varandra, kvinnor och barn.

 3. Största problemet med deras idé är väl all statistik som visar på hur större risk det är med barn som uppvisar ett destruktivt beteende när pappor inte är närvarande vid uppväxten. Sådan statistik visar väl att det snarare är en brist på manlighet som är problemet, inte manlighet i sig.

 4. ”Det mest sannolika svaret på frågan kom inte med i min kommentar, men torde lyda: Bristande impulskontroll. Och där är kvinnor lika dåliga som män, vissa dagar i månaden kanske rentav sämre.”

  Statistik har jag tyvärr aldrig sett, men mina egna erfarenheter är att kvinnor är sämre på att hålla tillback vrede mot andra än män även under resten av månaden. Detta är även rätt plausibelt om man jämför med olika djurarter: Medlemmar av djurarter som har en större förmåga att orsaka skador tenderar att vara mindre aggressiva mot andra medlemmar och/eller använda mer ritualiserade kamper. De evolutionära mekanismer som ligger bakom detta kan mycket väl ha gjort män mer återhållsamma än kvinnor.

  (Kvinnor använder dock mycket ofta icke-fysiska metoder för att ta ut denna vrede.)

  • Jag tror impulskontrollen handlar om både hormonbalans och social träning. Män lär sig redan från barnsben att det är fult att slå tjejer och tränas att lägga band på sina känslor. Kvinnor tränas knappt alls i att anlägga den sortens spärrar.

 5. Pingback: Varför antifeminism? | Bashflak

 6. Pingback: Varför turbulent flöde inte kan förklaras. En feministisk vetenskaplig analys. | snurrigtdotcom

 7. Pingback: Mansdagen 2013 | Bashflak

 8. Pingback: Årets tio värsta krönikor | Bashflak

 9. Pingback: Återpublicering: Årets tio värsta krönikor | Genusdebatten

 10. Pingback: Den våldsamma mansnormen – AVFM Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s