Vilket land är bäst för män?

I dagarna har schweiziska stiftelsen World Economic Forum (WEF) gett ut sin årliga rapport om världsläget på jämställdhetsfronten, där de jämför olika länder enligt vissa uppställda kriterier. DN sätter likhetstecken mellan jämställdhet och ”det som är bäst för kvinnor” i sin artikel om rapporten. Det index som används belönar de länder som har små skillnader mellan könen, snarare än att belöna absolut välstånd. Man mäter faktorer som politisk deltagande, ekonomisk jämställdhet, rätt till utbildning och sjukvård m.m. Jag själv är lite skeptisk till det sättet att mäta, då ett fattigt socialistiskt land där alla har det lika dåligt förmodligen skulle få ganska höga poäng, jämfört med ett rikt land där vissa har det bra och andra har det ännu bättre.

Island ligger längs fram, medan Sverige ligger fyra. Irland ligger sexa efter Filippinerna, vilket får anses förvånande då t.ex. Expressens Ann-Charlotte Marteus häromdagen påstod att Irlands kvinnosyn är hundratals år efter Sverige. Och rent objektivt har hon ju en poäng, då de bl.a. inte tillåter abort. Längst ner på listan ligger inte förvånande ett antal muslimska länder i Afrika och mellanöstern.

Vissa menar att det jämställdhetsindex WEF tagit fram är ett mått på hur bra ett land är för kvinnor, vilket även rubrikerna antyder, snarare än ett mått på den faktiska jämställdheten. Utan att gå in allt för djupt i detalj på hur nuvarande index är framräknat, funderar jag lite på vilka kriterier som skulle tas med om man beräknade vilka länder som är bäst för män?

Mänskliga rättigheter och välfärdens sociala skyddsnät skulle nog värderas lika högt som de gör för kvinnor. Demokratiska värderingar som allmän rösträtt, pressfrihet, yttrandefrihet, religionsfrihet, rättssäkerhet, ingen tortyr eller dödsstraff, är självklara kriterier att beakta. Hälsa, arbetsmiljö och medellivslängd bör vara med. Jemen anses vara det sämsta landet för kvinnor, men det är nog inte särskilt bra för män heller, av dessa orsaker.

Några tunga specialfrågor för män skulle vara huruvida det tillämpas allmän värnplikt / tvångsrekrytering (draft) samt skydd för den kroppsliga integriteten, d.v.s. förbud mot ofrivillig omskärelse. Allmän värnplikt är förvisso en fråga som jag är kluven till. Det kan ju vara nödvändig åtgärd för att kunna bo i en självständig stat överhuvudtaget. T.ex. Finland som ligger tvåa på nuvarande listan skulle knappast ens existerat om de inte tillämpat allmän värnplikt. Inte heller Israel, men de har ju könsneutral värnplikt, vilket då skulle ge dem ett bättre jämställdhetsindex, om det vore kriterium.

Sverige skulle förmodligen komma ganska högt upp även med ett index som räknar in kriterier som tar hänsyn till mäns rättigheter. Men det finns smolk i glädjebägaren. Könsdiskriminering i lagar och myndighetsregler, pojkdiskriminering i skolan, rättssäkerhet vid vissa typer av brottrubriceringar, långa häktningstider m.m. är sånt som Sverige ofta får kritik för, både inrikes och utrikes.

Vad tycker ni? Vilka kriterier ska vara med, om värdens bästa land för män räknades fram? Eller ännu hellre, världens bästa land för alla medborgare.

7 tankar på “Vilket land är bäst för män?

 1. Jag tror också att Sverige är ett bra land för både män och kvinnor. Men utöver mansdiskriminerande lagar etc så tycker jag att debattklimatet i Sverige, där feministiska tidningskrönikörer etc tillåts hetsa mot män utan att någon vågar säga ifrån, är ett väldigt tungt minus. Detta är svårare att mäta, men man skulle kanske kunna lägga pressbevakning på hur ofta termer som ”gubbslem”, ”patriarkala strukturer”, ”könsmaktsordning” och liknande förekommer i ett lands medier och sen bygga ett delindex på det?

  Sen tror jag att Sveriges problem egentligen handlar mindre om utbrett mansförakt och mer om vår konsensuskultur; oavsett vilken tokig idé som är trendig för tillfället (feminism, maoism, frenologi eller whatever) så ska folk alltid låtsas tycka lika och ingen vågar säga ifrån offentligt.

  Förr eller senare skåpar väl tyckareliten ut feminismen och hittar på någon ny tramsideologi. Tills dess tror jag att våra nordiska grannländer skulle vara väldigt bra för män, kanske främst Finland och Danmark. Tämligen lika oss, men med mindre genus.

 2. .

  ”Vad tycker ni? Vilka kriterier ska vara med, om värdens bästa land för män räknades fram? Eller ännu hellre, världens bästa land för alla medborgare.”
  .
  Utifrån de disskusioner vi ført de senare åren ser jag som vesæntlliga kriterier / prioriterade områden
  .
  Minskad , Førsørjningsbørda før män.
  Lægre , Pensionsålder mht levnadsførlopp / ålder.
  Mindre , Farliga jobb ( 97 % som dør på jobb er mænn ).
  Mindre antal mannliga , Självmord.
  Minskad , Hemlöshet bland mænn.
  Øka , mænns status.
  Bryt Mænns sociala isolering. ( kolla sjukhem bara kvinnoaktiviterter )
  Mænn , er alltid førlorare vid partner/ livsomstellningar.
  Män , drabbas oftare av dödligt våld.
  .
  Intressant er att konstatera att kvinnor beviljas av staten …. 50 000 000 000:-…. mer en mænnen før sin helsa o vård …PER ÅR. samtidigt som kvinnor betalar vestl mindre i skatt.
  Kvinnor erhåller ca 300 % mer remisser från primærvården till specialistvården och specutredningar..
  ..
  — Oven angivet ger ju anledning till att øka på forskningsinsatserna kring mænns problem områden …vi får væl se vad regeringens jæmstælldhetsutredare har før upppfattning i jan 2014.
  .
  Per Hagman
  .

 3. OOOOOOO jag glømde en sak… næmligen…varfør er 97 % av alla intagna før bestraffning…just mænn…. finns anledning att se øver politiska anledningar till detta fenomen.
  .
  Per Hagman
  .

 4. Danmark, antagligen. Bra mat, öl, och kvinnor, samt hyggligt klimat – därtill väldigt lite feminism. Men allt kan ju bli bättre…

 5. Ursäkta en senkommet svar.. Pojkars dåliga skolresultat är en internationell trend, den är inte unik för Sverige. Bo Rotstein har skrivit om den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s