Social kastrering

Radikalfeminismens stora profet Valerie Solanas skrev så här om feministiska män:

Svaga män som mjäkar med kvinnorörelsen förtjänar inget annat än förakt, men det finns ingen anledning att visa det. Låt dom mjäka sig. Låt oss utnyttja dom och låt dom springa våra ärenden. Låt dom tala sig hesa för jämställdhet mellan könen. Låt dom arbeta för mannens mentala och sociala kastrering. Låt dom nyttiga idioterna hjälpa till med att förbereda arbetet för mannens kastrering och slutliga fysiska likvidering. (Ur SCUM av Valerie Solanas)

En av dessa nyttiga idioter som frivilligt låtit sig kastreras är Johan Ehrenberg, som häromdagen publicerade en ny debattartikel i Aftonbladet. Den innehåller bl.a. en tiopunkts-lista på hur vi ska bli bättre män:

Jag tror det finns en enkel att-göra-lista för män som vill leva ett schyst liv och sluta bete sig som passiva medlöpare i patriarkatets tjänst.

1) Försök lyssna och förstå. När en tjej säger ”män är djur” så börja inte bjäbba om ordvalet, försök förstå besvikelsen och ilskan bakom orden från tjejer som dagligen får se misshandel och förstörda liv i kvinnojourer eller hos väninnor. Sluta leta fel, leta efter sätt att stödja.

2) Ta som din dagliga uppgift att säga emot manliga sexgrodor om tjejer som dyker upp i de gemensamhetsförsök män gör. Du kanske kallas tråkig och humorlös men snart får du respekt för de flesta killar skäms egentligen över den där jargongen.

3) Skicka mejl till företag och medier som publicerar sexistiska, stereotypa bilder. Gör det mentala städjobbet, överlåt inte det till tjejer.

4) Nybliven pappa? Kräv halva föräldraledigheten. Ge dig inte.

5) Fackligt aktiv? Självklart kräver du höjda kvinnolöner och låglönepotter före höjd procent för alla. (Annars är inte ens våra barnbarnsbarn jämställda lönemässigt).

6) Betala din mansskatt. Män har fått kraftiga skattesänkningar av alliansen. Jämför med dina kvinnliga vänner. Fick du mer än de… skicka pengarna till kvinnojourerna.

7) Läs Scum-manifestet. Det är en grov, satirisk hatbok om män som du bör läsa för att öppna ögonen. Och våga skratta åt det absurda könsfängelse vi lever i.

8) Är du liksom jag arbetsgivare? Jag driver flera företag. I varje gäller kvotering. Jo, det är svårt och ibland misslyckas jag. Det är alltid lättare och bekvämare att satsa på en kille eftersom han anpassar sig till maktstrukturen i ett företag. Men kvotering gör faktiskt företagen smartare.

9) Kryssa tjejer! Det är valår snart och ändå klarar inte ens feministiska riksdagspartier delat ledarskap. Gör det du kan och kryssa kvinnor på valsedeln. Stryk män.

10) Var en maktlös supporter. Feministiska män vill gärna vara med och kanske rent av ge råd i kampen. Gör inte det. Den feministiska revolten rullar på bra och de enda som kan göra den ännu skarpare är tjejerna själva. Stöd. Men lägg dig inte i. (Johan Ehrenberg i Aftonbladet)

Vissa av de här argumenten har jag kommenterat i tidigare blogginlägg men jag ska ändå kommentera varje punkt här:

1) Människan är ett djur. Om bara fler kunde erkänna det så skulle diskussionen ta ett stort kliv framåt. Men att bara säga ‘Män är djur’, [medan kvinnor är människor] kallas misandri och det ska vi aldrig acceptera.

2) Gick Ehrenberg aldrig på tjejfest eller Chippendales när han wallraffade som kvinna? Det verkar inte så, eftersom han tror att endast män sysslar med jargong. Och att skämmas så för sin sexualitet, att den i alla former och vid varje tillfälle måste undertryckas, kan väl räknas till den sociala kastrering Solanas pratar om?

3) När män protesterar mot sexism och stereotypa bilder, t.ex. den falska schablonbilden om ‘mäns våld mot kvinnor’, brukar det kallas näthat. Men visst, inte ska vi överlåta allt åt tjejer, utan vi män ska fortsätta protestera, så som vi nu gör mot Ehrenbergs sexistiska och stereotypa krönika.

4) Ja gärna det, om det passar in i livspusslet, fast först måste många av oss kräva erkänt faderskap och delad vårdnad för att det ens ska vara möjligt. Och jag som har flexibelt yrke och bra lön har väl råd att ta ledigt, men det finns många som inte har den flexibiliteten, t.ex. egenföretagande entreprenörer.

5) Kvinnolöner för statliga tjänster avskaffades redan 1947 och i privata näringslivet nån gång på 60-talet. I övrigt hänvisar jag till argumenten på den här sidan.

6) Mansskatt är gudskelov inte infört. Och mitt överskott överförs redan till kvinnor, det vill säga min hustru och mina döttrar, vars svindyra fritidsintressen gör att man inte känner sig så rik som man borde göra.

7) SCUM är lika lite satir som Mein Kampf eller Breiviks manifest. Texten är blodigt allvar, vilket författaren själv visade genom att gå ut på stan och skjuta så många män hon kunde innan pistolen klickade.

8) Då tycker jag Ehrenberg ska kliva åt sidan och låta en kvinna starta tidningen ETC i stället. Och låta en kvinna starta och driva hans entreprenörsfirmor inom sol- och vindkraft.

9) Visst, rösta Sarah Palin i stället för Barak Obama du. Eller Siv Jensen i stället för Jens Stoltenberg. En politiker representerar inte sitt kön, utan väljarnas förtroende att föra en viss politik, såvida politikern inte gått till val på att driva just de egna könsfrågorna. Strykningar har för övrigt ingen effekt, de rösterna räknas ändå.

10) Med den logiken borde Ehrenberg överhuvudtaget inte skrivit den här krönikan, utan hållit käften och väntat på att en kvinna skulle göra det i stället.

15 tankar på “Social kastrering

 1. Johan Ehrenbergs skrivningar uppfattar jag som mest fjolliga och oppurturnistiska meningar.
  De mest sjelvmotsægande yttringar jag sett…någonsin.
  Undrar om han bara skæmtar…egentligen.
  .
  Per Hagman.
  .

 2. Bra inlägg.

  Råkade läsa Ansiktsboken idag där 10 feminister inte kunde komma upp med argument mot 2 rationella människor. Feministerna vann som vanligt, alltså inte debatten, men de vinner ju alltid automagiskt ändå. För könsmaktsordningen.

  Johan Ehrenberg är hemsk.

 3. Som jag förstår det så Wallraffade han inte som kvinna utan han är transsexuell och levde under ett år som ”kvinna” i en transsexuell / homosexuell social gemenskap. Utifrån den erfarenheten så vet han precis hur riktiga heterosexuella kvinnor har det.

 4. Bra kommenterat. Vi får hoppas att Cirkus Ehrenberg får en paus nu i Aftonbladet. Det räcker med föreställningar nu på ett tag. Han börjar låta som en hackig LP-skiva.

 5. Pingback: Ehrenberg och den feministiska blindheten | Certatio

 6. Pingback: Det riktigt luktar jämställdhet! | WTF?

 7. Jag är lite förvirrad över stycket om Solanas, har du lust att förtydliga det? Alltså ”gå ut på stan och skjuta så många män hon kunde innan pistolen klickade” för mig veterligen sköt hon Warhol och hans (kvinnliga?) agent (inne på ett hotellrum om inte minnet sviker mig) och det var enligt utsago av personliga skäl (något om ett manus) och ej enbart ”pga man”?

  • Med brasklapp för att jag inte helt minns detaljerna här, men detta med att skjuta män på stan har jag uppenbarligen lyckats missa.

  • Från About Valerie Solanas:

   When asked why she did it, her response was, ”I have lots of reasons. Read my manifesto and it will tell you who I am.”

   och

   Smith: ” Valerie do you want to get into a discussion now about shooting people?” Solanas: ”I consider that a moral act. And I consider it immoral that I missed. I should have done target practice.”

   Solanas själv hänvisar alltså till SCUM som förklaring till varför hon begick vad hon kallar ”a moral act”.

 8. Pingback: Årets tio värsta krönikor | Bashflak

 9. Pingback: Återpublicering: Årets tio värsta krönikor | Genusdebatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s