Könet sitter i hjärnan

Inspirationen till att blogga har inte infunnit sig på sistone, den mesta av energin på kvällarna har gått till skjutsa äldsta dottern till träningarna i grannstaden där hon finslipat formen inför kommande helg, när hon ska delta i SM-finalen i sin sport med två stolta föräldrar på läktaren. I min roll som samhällsdebattör har jag mest hängt på det mer ytliga och flyktiga Twitter, där jag förvisso fått en hel del vettigt sagt om jag får säga det själv. Här kommer åtminstone min bloggpost nr 200.

Idag har det hänt mycket i nyhetsvärlden, bl.a. har senaste PISA-rapporten släppts, där svenska skolan erhåller sämre resultat än någonsin. Jag kanske återkommer till den studien vid ett senare tillfälle. En annan studie som inte fått lika mycket uppmärksamhet i Sverige, har undersökt hjärnans nervbanor hos 949 personer och hittat signifikanta skillnader mellan könen. SVT har förvisso en notis. Många av de gamla ‘fördomarna’ får stöd i denna studien, t.ex. att män i genomsnitt är bättre på att läsa kartor och kvinnor är bättre på att kommunicera verbalt. Jag tänker inte gräva på djupet i denna studien här och nu, men kan konstatera att detta är ännu en i raden av de redan många spikarna i kistan på myten om att vi föds som oskrivna blad, där alla könsskillnader beror på uppfostran och sociala konstruktioner. Medfödda könsskillnader är en betydande faktor, som aldrig kan försummas när skillnader i utfall ska beskrivas och göras till politik. Sen ska man förstås komma ihåg att det finns stora individuella variationer, där man aldrig kan hävda att alla män är si och alla kvinnor är så, utan såna här saker måste beskrivas i termer av sannolikheter och fördelningskurvor.

BrainGraphic

Blogglänkar: Malte Skogsnäs,

18 tankar på “Könet sitter i hjärnan

 1. Tja vad skall man sæga.
  .
  Ær det stællt utom rimligt tvivel att , eller kan vi konstatera , mannen ær på alla områden utom att føda barn , kvinnan …totalt… øverlægsen.
  Behøver vi mænn verkligen någon inovativ hæpnadsvæckande forskning , vilken tar fasta på någon enkel detalj i detta sammnhang.
  En flisa.
  .
  Har inte de senaste 2-3000 åren av historia just bevisat mannens øverlægsenhet øver kvinnan……i praktiken.
  Kvinnans stora uppgift hær i livet , føda barn , kommer att i framtiden førsvinna genom KvalitetsCertifierade Liv Mødrar,
  Detta sannolikt inom 100 – 200 år.
  .
  Per Hagman.
  .

  • Den här studien säger väl inget om vem som är överlägsen, bara att vi i genomsnitt är bra på olika saker, som kompletterar varandra för vårt gemensamma bästa.

   • Bashflak …nu startar du ett flisande.
    Min poæng var int att denna studie stødjer mitt påståeende om mannens øverlægsenhet.
    Mitt poæng var att oavsett detaljer i sammanhangen så har ær mannen øverlægsen kvinnan på alla områden av mænskliga aktiviteter.
    Om vi nu ser tillbaks till vad som hænt de senaste 2-3000 åren.
    Fysik biologi vetenskap konst grævskopan penicillin forskning idrottt førfattarskap filosofi sjøfart teknik etc etc etc…..jag kan sitta hela natten o førlænga denna lista.
    Jag tror att det bæsta som kan hænda ær att kvinnan inser sina bristande begåvningar o talanger .
    Inget kvoteringsystem kan førændra uppræknade fakta o vår historia.
    Inget kvoteringssysten kommer att skapa talangfullare eller mer begåvade kvinnor.
    Mr B er du feminist eller vad?
    .
    Per Hagman.
    .

   • Läs mitt inlägg om normalfördelningskurvan, så ser du att män är både bäst och sämst på det mesta, medan kvinnor tenderar att vara normalbegåvade.

 2. Pingback: Skolproblemen | WTF?

 3. Du missar det uppenbara: Att det är de patriarkala samhällsstrukturerna som från spädbarnsåren format dessa försökspersoners hjärnor.
  Undersökningen visar därmed att patriarkatet existerar! 😉

  • Precis vad jag också tänkte, Leif… Jag har ännu inte läst artikeln ordentligt, men kom direkt att tänka på det du just nämner. Nervbanor i hjärnan är ju påverkbara och föränderliga genom livet, kommer inte feministerna hävda att det är just detta som skett? Eftersom skillnaderna är små fram till tonåren. Jag hör redan argumenten: ”jomen det är ju ett BEVIS på att alla är (nästan) likadana från födseln, men i tonåren har ungarna ”fattat” vad som gäller, efter åratal av hjärntvätt, och börjar tänka könsstereotypiskt”.

 4. OH SNAP!

  ”De androgena effekterna hos spädbarn är de vi vet minst om. Under ett manligt spädbarns första veckor stiger testosteronnivåerna till de höga nivåer som senare inträder under puberteten, och blir kvar där i några månader. Vid 4-6 månaders ålder är dock nivåerna åter nere till de knappt märkbara småbarnsnivåerna. Vilken funktion denna ökning har är oklar. Det har spekulerats i att en maskulinisering av hjärnan skulle ske under denna period, eftersom inga väsentliga skillnader har upptäckts i andra delar av kroppen.”

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Testosteron

  • Nu har jag inte detaljstuderat den rapport inlägget handlar om, men om jag inte läste helt fel i referatet, så skapas dessa skillnader i nervbanorna under inverkan av könshormoner under puberteten.

   • Exakt, men det jag ville påvisa är att det finns belägg för att hjärnorna skiljer sig åt långt tidigare.
    Detta pga de höga halterna av testosteron hos spädbarn av manligt kön, under de första levnadsmånaderna.
    Man vet inte exakt vad som händer och hur det påverkar barnet, men att tro att det inte är betydelsefullt vore mycket korkat.

    Personligen så anser jag att det är en av orsakerna till att pojkar misslyckas i den svenska skolan, skolan har anpassats så att den bättre passar flickor.
    Vilket helt och hållet beror på ideologiska orsaker, vilket innefattar ett förnekande av det skulle finnas biologiska skillnader mellan könen.

    Det långtgående konsekvenserna som vi börja skåda är katastrofala och det kommer inte bli bättre med åren utan tvärt om.

   • Ja, det ena utesluter ju inte det andra. Det finns klara skillnader redan i barnåren, som sedan blir ännu tydligare i puberteten. Och hormonell påverkan tros vara orsaken i båda fallen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s