Mansutredningens hemsida och källmaterial

Idag blev jag tipsad om att regeringens mansutredning Män och Jämställdhet har en egen hemsida. Där finns bl.a. ett antal av de forskningsrapporter som utredningen baseras på, samt videoklipp från seminarier utredningen arrangerat. En snabb överblick och några stickprov visar att det finns en hel del bra och nyanserat material, men jag ser ändå anledning att vara skeptisk.

Framför allt befarar jag att den kommer att missa de tre elefanterna i rummet. Pojkars misslyckande i skolan sades vara ett av de viktigaste områdena utredningen skulle fokusera på när den drogs igång, men trots det hittar jag inga sånt material bland källorna, förutom ett seminarium om män i barnomsorg & skola. Inte heller hittar jag något material om det mansfientliga medieklimatet. Men den riktigt stora elefanten torde vara Sveriges skeva lagstiftning och regelverk, där män diskrimineras juridiskt på hundratals punkter. Beställarna Sabuni och Arnholm samt utredarna Nilsson och Dahl kallar sig själva liberaler. En av liberalismens grundbultar är likhet inför lagen, och då rimmar det illa att helt ignorera den biten i en statlig utredning.

Slutrapporten blir offentlig nån gång under första kvartalet 2014

No dads

Annonser

3 thoughts on “Mansutredningens hemsida och källmaterial

  1. Tja enligt nationella genus sekretariatet, eller som det också kallas, institutet för ras och könshygien, så är analysen efter PISA debaklet glasklar. Så här skriver dom på sin hemsida angående det växande kunskapsgapet mellan killar och tjejer:

    ”– Det handlar om att börja problematisera pojkars kön. Vad betyder det att vara pojke? Hur ser relationen ut mellan pojkar och skolarbete? Här kan man gärna ta in pojkarna själva i diskussionen och göra dem delaktiga.”

    Man bör alltså nu ta in killarna i diskussionen om det stora problem deras kön utgör. Detta skall då alltså leda till att dom gör bättre ifrån sig i skolan.

    Snälla kan ingen nypa mig i armen så jag vaknar ur denna surrealistiska mardröm?

    (Källa: http://genus.se/meromgenus/teman/skola/skolprestationer/klyftan-vaxer-mellan-flickors-och-pojkars-kunskaper/ )

  2. Ping: Anonymitet och makt | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s