Årets tio värsta krönikor

Det utbredda hatet mot män inom journalistkåren är en av Sveriges viktigaste mansfrågor. Så länge detta manshat genomsyrar samhällsdebatten, blir det svårt att skapa opinion för mer konkreta mansfrågor som t.ex. könsneutral lagstiftning eller skolans pojkdiskriminering.

För ett år sen tog jag initiativ till att börja sammanställa en lista på alla misandriska (mansföraktande) texter jag hittade i media under 2013. Jag trodde det skulle bli ca en i veckan, men listan slutade på drygt 120 stycken. Då har jag bara räknat texter av betalda skribenter, granskade och godkända av ansvarig utgivare. Skulle man räkna Facebook, Twitter, kommentarsfält, privata bloggar, diskussionsforum och liknande, så skulle uppgiften bli helt övermäktig. Jag har även blivit latare på slutet av året och inte tagit med särskilt många av de artiklar som utsätter män för härskartekniken osynliggörande. De där otaliga artiklarna som gör kvinnofrågor av problem som drabbar könen tämligen lika, t.ex. partnervåld, näthat, psykisk ohälsa eller dålig arbetsmiljö. Om jag gjorde det skulle listan bli mycket längre.

Jag har nedan sammanställt en lista på de krönikor jag tyckte var allra värst, kronologiskt utan inbördes rangordning. Nästan alla stora riksmedier finns med på den långa listan, men bland de tio värsta är det några få som utmärker sig. Av någon anledning har Aftonbladet lyckats knipa 7½ av platserna på topp-tio, då det ena av DNs båda bidrag har skrivits av Katrine Kielos som normalt sett jobbar på Aftonbladet. Detta manshat sprids alltså via betalda artiklar i Nordens största dagstidning, inte som kommentarer på Flashback, Avpixlat eller andra obskyra forum, dit man får söka sig för att hitta motsvarande hat mot kvinnor.

Aftonbladet 130101: Joachim Kerpner  –  Här är bara var fjärde politiker kvinna

Detta är den enda nyhetsartikeln på listan, de andra är åsiktskrönikor, ledare och debattartiklar. Jag tog med den för att den är exempel på den sjusärdeles korkade definitionen på jämställdhet som vissa debattörer använder, där det anses mer jämställt om det är 57% kvinnor än när det är 52% kvinnor. Artikeln är misandrisk därför att den sprider budskapet ”ju fler män, desto sämre”, vilket innebär att män är dåliga just för att de är män. Artikeln är även antidemokratisk, då den underkänner resultatet i våra allmänna val.

Aftonbladet Debatt 130204: Ida Ali-Lindqvist – Det stinker kvinnohat och pennalism om ”Farmen”

Ida Ali Lindqvist påstår att kvinnors inbördes intriger och mobbing beror på patriarkatet, och därmed underförstått är männens fel. Patriarkatet består ju som bekant av män.

Aftonbladet 130208: Johanna FrändénEn grupp ställer till det för oss andra

Johanna Frändén tycker att samhället ska delas in i ett ‘vi & dom’, där männen är ‘dom’. Som kanske inte ska slås ihjäl, men åtminstone stigmatiseras rejält. Så att de skäms och gör något åt sin medfödda grupptillhörighet, får man anta?

DN 130423: Katrine KielosKlimatförändringen är en man

Katrine Kielos projicerar allt negativt i vår gemensamma livstil på män och allt positivt på kvinnor, vilket gör att hon drar slutsatsen i rubriken. Och missar därmed bl.a. att väldigt mycket av det positiva som görs för klimatet utförs av en majoritet män – t.ex. forskning & utveckling av nya smarta lösningar, anläggning av förnyelsebar energiproduktion och tillhörande infrastruktur, samt entreprenörskap på global & lokal nivå, allt från solcellsfabrikörer till skogsodlande bönder.

Aftonbladet 130304: Anders Westgårdh – Jag har tappat lusten att vara man

Anders Westgårdh tar på sig den kollektiva skulden och skäms för vad hans mor födde honom till. Han tycker att ”Det känns ungefär ­lika attraktivt som att ­vara dinosaurie, silverfisk eller idiot”. När det begav sig skrev jag en satirisk spegling med titeln Att heta Anders

Aftonbladet 130307: Daniel Swedin – Befria alla män – från manligheten

Daniel Swedin tycker att män har ett kollektivt ansvar för den brottslighet som en liten klick män står för. En av ett flertal misandriska krönikor som medierna publicerade i samband med internationella kvinnodagen 8 mars. Vad den stora majoriteten laglydiga män ska göra åt andra mäns brottslighet framgår inte. Söka till polishögskolan kanske? Swedin nämner inte heller huruvida kvinnor ska ta något kollektivt ansvar för de brott ett fåtal kvinnor begår.

Nyheter24 130612: Seher Yilmaz – Män ger mig kväljningar

Fackliga representanten Seher Yilmas bokstavligen kräks på män, med några ganska krystade exempel på varför män är så äckliga. T.ex. att kvinnor får anorexia eller dör i barnsäng, det måste ju vara mäns fel. Fackförbundet Unionen, där en majoritet av medlemmarna för övrigt är män, påstod senare att hon skriver sina krönikor i egenskap av privatperson och att de därmed inte hade med saken att göra. Den pudeln funkade ju sådär för Stig Malm när han som LO-ordförande myntade det bevingade ordet ”Fittstim”.

DN 130715: Aase Berg Dieselmännens kroppar invaderar landet

En bonde levererar färdigkluven ved till Aase Bergs gård, så att hon kan värma huset på klimatvänligt vis under kommande vinter. Trots utmaningar och distraktioner under processen att backa in lastbilen och tippa vedlasset, så klarar han precisionsjobbet med bravur. Aase Berg tackar för väl utfört arbete genom att skriva en krönika där hon hatar honom för att han är man.

Aftonbladet Debatt 131031: Johan Ehrenberg –  Män förmår inte göra världen bättre

Johan Ehrenberg skriver en självspäkande debattartikel som uppföljning till en tio år äldre artikel som nu plötsligt börjat delas på Facebook och Twitter. Den är full av kollektiv skuld, självmotsägelser och projicering av allt negativ på män.

Aftonbladet Debatt 131107: Johan Ehrenberg –  Bli en mer jämlik man – för dina barnbarns skull

Johan Ehrenberg levererar igen. Som den nyttiga idiot han är enligt Valerie Solanas SCUM-manifest, vilket han för övrigt rekommenderar alla män att läsa, publicerar han en tiopunktslista på hur man i hans mening ska bli en bättre man. Jag bemötte listan i ett eget blogginlägg.

Jag utmanar härmed feministiska bloggare att göra en motsvarande lista på misogyna artiklar av betalda skribenter i de stora medierna under 2013. Det enda exemplet jag kan komma på var när Karl-Johan Karlsson skrev i Expressen/GP att han ville ”upp på catwalken och förklara att vi inte tänder på hajfenor till skulderblad och revben utanpå huden”. Men då enbart p.g.a. den tämligen klumpiga formuleringen, för artikeln var i övrigt full av välvilja.

14 tankar på “Årets tio värsta krönikor

 1. Pingback: Radikalfeminism | WTF?

 2. Pingback: Återpublicering: Årets tio värsta krönikor | Genusdebatten

  • Roligt att se den vita ridaren Axel E springa runt och prata vänligt med folk där inne i debatten! (Not)
   Fast det är kul att se någon vara så oförmögen att förstå vilket intryck han ger av den rättrogna radikalfeminismen?
   MVH

 3. Bashflak… God Fortsettning på det nya året.
  Imponerande sammanstællning av misandriska artiklar….Aftonbladet verkar o leda manshatarligan.sååå førvånad jag blir.
  Hur skall vi hata tillbaks…. på ett konstruktivt / verkansfullt…. sett?
  .
  Per Hagman.
  .

 4. Pingback: Labråtta igen | Bashflak

 5. Pingback: Nytt år, ny misandri | Susanna's Crowbar

 6. Hittar inget sätt att kontakta dig, men här är ett tips på en artikel du kanske vill kommentera:
  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barbie-far-nytt-liv-nar-normer-utmanas_8871704.svd

  Det är de vanliga vansinnigheterna om genusdagis och könsroller:
  ”Aisha Lundgren är anställd som genuspedagog på förskolorna. Hon har kandidatexamen i genusvetenskap och har läst genuspedagogik och normkritisk pedagogik, men är inte förskollärare.”

  Men med bonusen att genuspedagogen i det här fallet verkar bekänna sig till en religion som knappast är normkritisk, eller ens förespråkar jämställdhet mellan könen. Men det kommenteras förstås inte av reportern.

  • Det skrivs så mycket skit så man orkar inte kommentera allt. I år tar jag bara med de direkt hatiska artiklarna, under fliken ‘Misandri 2014’. Där finns redan en artikel inlagd.

 7. Pingback: Jämställdhetsfeministern debatterar Patriarkatet | Jämställdhetsfeministerns blogg

 8. Pingback: Ojämställd jämställdhet – AVFM Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s