Tunisiens grundlag jämställd före Sveriges

Sveriges Radio rapporterar idag att Tunisien klubbat igenom en ny könsneutral författning. Så här skriver de bland annat:

Den innebär att alla manliga och kvinnliga medborgare har samma rättigheter och skyldigheter och är lika inför lagen utan undantag.

Så långt har inte svensk jämställdhet nått ännu. Vi har nämligen kvar Regeringsformen 2 kapitlet 13§, som innehåller både uttryckliga undantag och stor frihet till godtyckliga tolkningar.

Lag eller annan föreskrift får inte innebära att någon missgynnas på grund av sitt kön, om inte föreskriften utgör ett led i strävanden att åstadkomma jämställdhet mellan män och kvinnor eller avser värnplikt eller motsvarande tjänsteplikt. (Sveriges grundlag, regeringsformen 2 kap 13§)

Paradoxalt nog står det alltså i Sveriges grundlag att könsdiskriminering är tillåten, om det sker i syfte att öka jämställdheten. Hur könsdiskriminering kan vara jämställdhet ter sig orimligt för mig. Den här gummiparagrafen öppnar i sin tur för alla de skevheter i Sveriges lagar och myndighetsregler som beskrivs i Pär Ströms bok Mansförbjudet. Svenska män diskrimineras juridiskt på hundratals punkter, en del tämligen bagatellartade men andra riktigt allvarliga.

En av de värsta lagarna är att det fortfarande är tillåtet att könsstympa omyndiga pojkar. En annan absurditet är att män inte kan få statsbidrag för att organisera sig, vilket lett till att Ungdomsstyrelsen tvingat föreningen Glöm Aldrig Pela & Fadime (GAPF) att ändra sina stadgar, så att de ej längre ger stöd till manliga offer för hedersvåld. Samma lag om särskilda bidrag till kvinnors organisering, har gjort det möjligt för Sveriges Kvinnolobby att erhålla 10 Mkr i statsstöd för att arrangera en internordisk konferens om jämställdhet (i praktiken feminism) i sommar, pengar Kvinnolobbyn bl.a. spenderat på att sprida budskapet att de vill Klippa Kuken via sina officiella kanaler.

20 tankar på “Tunisiens grundlag jämställd före Sveriges

 1. Hur är det med den Tunisiska lagen om karvning i barns underliv av ickemedicinska skäl? Är det tillåtet på både pojkar och flickor, eller förbjudet för båda? Det sista måste vara unikt i ett muslimskt land. Eller räknas all manlig omskärelse som medicinskt försvarat?

  • Ja, nu är ju inte deras författning implementerad ännu, så det kan nog se ut hur som helst. Jag vet inte. Man är lite utlämnad till medierna i detta läget.

 2. Vill dock påpeka att det inte är RF 2:13 som åberopas vid manlig könsstympning eftersom det bör vara få som anser att detta är ett led för i strävandet att åstadkomma jämställdhet mellan könen.

  Det bör istället främst vara RF 2:1, punkt 6 (religionsfrihet) som anförs, där man anser att föräldrarnas rätt att utöva sin religion och även påtvinga den på sina pojkar medelst könsstympning går före nämnda pojkars religionsfrihet och rätt till kroppslig integritet, medan man anser att det motsatta åtminstonde delvis gäller för flickor (dvs. de kan fortfarande bli påtvingade religion men inte könsstympning).

  Och ett tillägg till ditt twittrande igår om huruvida Alliansen kommer att göra ändra RF 2:13 innan valet så är det omöjligt. Dels krävs det först en utredning (vilket skulle kunna göras ganska snabbt förvisso) och sedan krävs det, då det är en grundlagsändring, två riksdagsbeslut med rikdsdagsval emellan, RF 8:14.

  Troligtvis kan vår lagstiftning därmed inte bli könsneutral förrän tidigast 1 januari 2019 (beredning under nästa mandatperiod och den första omröstningen, därefter nytt riksdagsval och andra omröstningen 2018 och ny lag börjar gälla 1 januari 2019).

  Däremot ska påpekas att detta endast gäller grundlagar, inte vanliga lagar som är av mer praktisk betydelse, som föräldrarbalken, brottsbalken eller förordningar.

   • Skulle gissa att det inte kommer att hända. Det krävs underlag för att ta beslut och det är sällan man hinner ta fram underlag på så kort tid.

    Man kan tycka att det inte borde krävas en större utredning men skulle gissa att man kommer kräva konsekvensanalyser av en ändring (dvs. om man inte längre kommer att kunna gynna kvinnor för att ”uppnå jämställdhet”).

    Halva den paragrafen är ju, från vårt perspektiv, feltänkt, eftersom den definierar jämställdhet baserat på utfall (eller, jag kan inte se varför förbehållen skulle finnas om man definierar jämställdhet som spelregler istället).

    Jag ser det som ett av de största problemen i jämställdhetsdebatten; att vi faktiskt inte är överens om vad jämställdhet innebär.

  • Nej det är inte religionsfriheten. Religionsfriheten är enbart en samvetsfrihet och ger inte rätt att agera på något sätt. Könsstympning av pojkar är tillåtet även utan religiös motivering.

   • Jag skulle säga att dagens icke-förbud mot manlig könsstympning försvaras framförallt, och nästan enbart, i ljuset av religionsfriheten. Trots att den är tillåten även för icke-religiösa.

   • Är könsstympning av pojkar utan religiös motivering verkligen tillåten ? Inte genom den offentliga skattefinansierade vården väl ? Är det inte så att i själva verket måste det till en religiös motivering för att ingreppet överhuvudtaget kan komma i fråga ?

   • Nej. Man behöver inte ange några skäl öht för att få landstinget att skära sönder sonens könsorgan.
    Däremot krävs det i praktiken religiösa skäl för att personer utanför läkarkåren som går igång på att karva i sprädbarn ska få göra det.

 3. Pingback: Finsnusk och fulsnusk | WTF?

 4. Tunisien var för övrigt ett föregångsland inom jämställdhet redan tidigare. Bland annat hade man könsneutral värnplikt.

   • Nejdå. Kuba, Kina, Nordkorea och Libyen har haft det länge tillsammans med en del andra länder, Eritrea och Etiopien har det också tror jag, Norge införde det förresten nyligen.
    Israels värnplikt är förövrigt inte könsneutral. Kvinnor gör 22 månader och män gör 36 månader. Kvinnor får dessutom inte tjänstgöra i de mest utsatta förbanden.

 5. Om än inte demokratiskt har Tunisien sedan självständigheten varit ett relativt sekulärt och välutvecklat land med god utbildning, diversifierad ekonomi, upplysthet och banbrytande inom jämställdhet, innefattande en särskild lag där kvinnans självständiga medborgarskap definieras och där polygami, mannens ”rätt” att ensidigt skilja sig utan domslut etc uttryckligen förbjöds.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Code_of_Personal_Status_(Tunisia)

  • Det intressanta är väl att den jämställda lagstiftningen är islamistiskt motiverad (den sekulära regimen ville hålla sig väl med islamisterna). Kvinnlig värnplikt motiverades med att Aisha (Muhammeds yngsta fru) blev överbefälhavare efter Muhammeds död. Monogami motiverades med att Koranen anger att man bara får ha flera fruar om man älskar alla lika mycket, för att på en senare sida berätta att det är omöjligt att älska flera fruar lika mycket.

 6. Pingback: Internationella Mansdagen 2014 – AVFM Sverige

 7. Pingback: Ännu ett fredspris till jämställdismen | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s