Bubblan i Globen

PK-elitenIgår hölls en stor manifestation, #Helasverigeskramlar, där PK-eliten (de kallar sig så själva), samlades i Globen för att visa vilka fiiina människor de är. Med fantastisk sång och uppträdanden av en lång rad artister försökte man dra ihop pengar till att stödja flyktingarna från Syrien. Höjdpunkten var dock professor Hans Rosling, som höll ett 11 minuter långt brandtal som hyllades av en enig kulturelit.

Detta förefaller lite märkligt, då 90% av det han sa var ungefär detsamma som den så förhatliga Jimmie Åkesson brukar säga – t.ex. hur dyrt det är att hjälpa flyktingar i Sverige jämfört med att hjälpa dem på plats i grannländernas tältläger, samt hur både Aliansen och Sossarna hycklar i frågan. Kanske vann han kulturvänsterns sympati på de känsloargument han flikade in mellan alla hårda fakta? Hans slutkläm var riktigt hardcore, särskilt med tanke på att stora delar av kulturvänstern är motståndare till militärt försvar och västerländska interventioner.

Men vi kan inte lösa det här genom att Syrien flyttar hit och de med svarta flaggan bor kvar. Det går inte. Där måste bli fred, kriget måste vinnas och vi måste se till att UNHCR får pengarna. (Hans Roslings slutord vid Hela Sverige Skramlar)

Men nu är det ju så att Sverige med regeringens nya budget blåste UNHCR på ca 8 miljarder kr, som omfördelas till att ta emot flyktingar i Sverige, där det enligt Hans Rosling kostar 20 gånger mer per person och dygn. Så när man vill räkna ut vad galans insamlade pengar räcker till, kan man räkna både på flyktingmottagning i Sverige och hjälp på plats i Mellanöstern, eftersom pengarna tas från samma budget. Ett av Roslings mest hyllade citat var när han underströk vikten av att hjälpa alla överallt. Gårdagens välgörenhetsgala drog in drygt 40 miljoner kr till UNHCR, vilket är ca 5 promille av vad regeringen skalat bort från nästa års biståndspengar. Vad räcker då dessa pengarna till?

Några hårda fakta:

Det kostar enligt Rosling 25 kr/dag att ge en person ett drägligt liv på plats i krigets grannländer

Det kostar enligt Rosling 500 kr/dag att ge en (vuxen) person ett drägligt liv i Sverige

Det kostar 14.700 kr hos UNHCR att köpa ett plåtskjul åt en flyktingfamilj att bo i.

Det kostar kanske 50.000 kr att bygga ett vinterisolerat Attefallshus av enklaste modell på det tänkta Rinkabylägret för 10.000 flyktingar. Ett sånt hus torde rymma en familj eller 4 ungkarlar. Fast nu vill regering göra det ännu dyrare att bygga i Sverige, så vi får väl se hur det blir med den saken.

En lägenhet för ett ensamkommande flyktingbarn kostar i många fall 60.000 kr i månadshyra, enligt flera medier idag.

Det kommer just nu ca 1000 asylsökande per dygn till Sverige. 185 av dessa är ensamkommande barn. Man ser inga tecken på att den folkströmmen ska mattas av, snarare tvärtom.

För behållningen från Hela Sverige Skramlar kan man köpa t.ex något av följande:

 • Grundläggande levnadsomkostnader för 4384 personer i Syriens grannländer under 1 år. (Det satt 12.000 i Globens publik)
 • Grundläggande levnadsomkostnader för 219 vuxna personer i Sverige under 1 år. Det är ungefär samma antal flyktingar som kom till Sverige medan folk satt i Globen.
 • Boende för 56 ensamkommande flyktingbarn i Sverige under 1 år. Det är färre än vad som kom till Sverige medan försnacket och själva galan pågick.
 • 2700 enkla plåtskjul som inrymmer drygt 10.000 personer. Lagom stort för att bygga ett Rinkabyläger i ett varmt land.
 • 800 enkla Attefallshus, som inrymmer 3200 personer, motsvarande tre dagars migrationsflöde till Sverige.

Så grattis PK-eliten, grattis! Nu kan ni gå hem till era vita medelklass-idyller, pilla er i naveln och inbilla er att ni gjort något stort för världen. Nu ser ju alla vilka fiiina människor ni är. Som Kristin Lundell beskrev det i Aftonbladet:

”Hela Sverige Skramlar” kommer givetvis att gå till historien som något extra. En över fyra timmar lång och generös gest efter år av snålblåst”

Återigen grattis…

12 tankar på “Bubblan i Globen

 1. Med risk för att vara felinformerad så måste jag sticka ut hakan och påstå att minskningen i biståndet inte påverkar UNHCR i någon större utsträckning. Då sverige endast budgeterat ca en miljard sek till dem ur bistånds budgeten. Att säga att vi minskar UNHCR budget med 8 miljarder är oärligt.

 2. ”En över fyra timmar lång och generös gest”?
  Låter som Oscarsgalan: Hollywoods fyratimmars hyllning till sig själv.

  (Tack Bashflak och Rp för siffror.)

 3. Det där med att vinna kriget, vad tolkade du in i det?
  Sverige har ju lagt mycket pengar på att de med svarta flaggor ska vinna kriget, EU och USA tillsammans har väl lagt ungefär lika mycket pengar på det som det skulle kosta att ta hand om varenda flykting från Syrien i 10 år.
  På senare tid, efter att Ryssland började bomba de med svarta flaggor, så har det ju också börjat pratas med öppet om att man stödjer vissa av de med svarta flaggor. USA har öppet sagt att man stödjer FSA (1/3 slåss numera i IS och 2/3 slåss numera i al-Nusra), all större media och alla större partier hänvisar till ”Syriska människorättsobservatoriet” som består av en enda gubbe som bor i UK dit han flyttade efter att ha dömts till fängelse för subversiv (sunni-islamistisk) verksamhet i Syrien och som bland annat räknar dödade ”rebeller” (t.ex. IS: och Al-Nusrasoldater) som civila dödsoffer och kallade FSA-soldater för martyrer. Inte ett kritiskt ord uttalas om hans rapporter.

  Så vad tolkade du in i att vinna kriget? Att släppa Iran och Hizbollah lösa (Hizbollah verkar ha gått in igen efter löften från Ryssland om att inte bombas av USA) så att IS och Al-Nusra försvinner på några månader, eller att skicka ännu mer Toyota-pickuper, ammunition, utländska jihadister och militära rådgivare till islamisterna så att de kanske kan slita loss en ordentlig bit av landet om åtta år?

  (Vad hände förresten med ditt engagemang för Kurdernas sak?)

  • Putin har hittills varit väldigt återhållsam i sitt bombande av svarta flaggor, precis som Turkiet har varit.

   Mer intressant att veta vad Rosling menar med att ‘vinna kriget’? Att utplåna Daesh är väl de flesta överens om att det borde göras. Men även om de är sjukast är de inte värst, det är Putins gunstling Assad. Men där är ju problemet att man inte vet vad för skit man får istället.

   Samtidigt har migrantströmmen till EU väldigt lite med Syrien att göra, de utgör bara ca 20% av asylsökarna. Väldigt mycket migration sker för att framtidshopp saknas i hemländerna, krig eller ej. 8% är t.ex. från Albanien.

   Mitt engagemang för kurdernas sak kan du tidvis läsa på Twitter, men det är inte min viktigaste debattfråga. Jag tänker inte lämna min familj och ta värvning själv, om du trodde det. De vann slaget om Kobane, en phyrrus-seger förvisso, de har hållit stånd och återtagit mark på andra fronter i både Syrien och Irak. Sverige har en pluton SOG på plats för att utbilda deras soldater.

   • Det är inte så värst återhållsamt. Om man tittar på ryska flygvapnets hemsida så bombade De 60 mål i helgen. De har ju inte träffat al Baghdadi fem gånger som jänkarna och de kan inte räkna exakt antal döda fiender som jänkarna, men återhållsamt kan man inte kalla det.

    Ah, så folk flydde i miljontals från Assad innan USA:s gunstlingar startade kriget?
    Eller menar du siffrorna från den där snubben i en lägenhet i UK som räknar jihadister som civila dödsoffer?

    Ah, och vilken sida är de där kurderna på då? Assad eller USA:s svarta flaggors?

   • Hahaha, nej nej nej. YPG är på Assads sida, de har beväpnats av Assad. Alla grupper som inte är sunniextremister är på Assads sida.

    Du kommer snart få höra i vår propaganda att YPG begår människorättsbrott, kanske gasattacker om de har någon humor. De är nämligen på fel sida nu igen och då vänds propagandavapnet mot dem. Det började så smått förra veckan i utländsk propaganda där man påstod att YPG inte ville attackera IS eftersom YPG redan kontrollerade de områden som de gjorde anspråk på. Men snart kommer det, YPG är elaka mot kvinnor, amnesty klagar, Syriska människorättsobservatoriet rapporterar, Human rights watch osv.

    Som jag förutspådde.

 4. Angående syriernas del av de asylsökande så var det i Sverige förra året ca 81 000 asylsökande och ca 31 000 av dem var syrier, 38%.
  Hittills i år är det 26 000 av 73 000, 35,5%, i Sverige.

  Det är ungefär samma förhållande i EU. Irakier ökade sexfallt efter att USA:s svarta flaggor gick in i Irak 2014. Sverige får 7% av de asylsökande och förutom albaner (Från både Kosovo och Albanien) så är förhållandena mellan grupperna liknande.

  Under 1984-2011 kom det i snitt 450 asylsökande från Syrien till Sverige om året (toppar -89 och -90 då det kom ca 1000 asylsökande).
  2012 – 7614
  2013 -16317
  2014 – 30 583

  Assad blev president 2000, hans pappa var president från 1973.
  Är du fortfarande säker på att folk flyr från Assad? Varför började de inte fly förrän han varit president i 12 år, och exakt samtidigt som USA:s svarta flaggor började välla in i landet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s