Misandri 2014

Nytt år, samma idiotiMin länksamling Misandri 2013 har fått visst genomslag i bloggosfären. Det projektet avslutas härmed, men eftersom det fått mycket beröm kommer jag att fortsätta under 2014, dock med lägre ambitioner. Under 2013 fick jag ihop drygt 120 länkar, varav ett dussintal artiklar så hatiska att de nominerades som kandidater till årets värsta. Från dessa valdes tio till min sammanfattning Årets tio värsta krönikor.

Under 2014 kommer jag endast att ta med de uttryckligen hatiska texterna.

1) SVT Debatt 2014-01-03: Magda Rasmusson – Hur mycket manlighet tål Sverige?

Språkröret för Grön Ungdom försöker sig på ironi, men lyckas dåligt. Hon kör en transgenusmotor baklänges, från den allmänt oaccepterade rasismen till den allmänt utbredda misandrin. I stället för högerextremisternas krav på att utvisa kriminella utlänningar (vilket för övrigt redan är praxis för grova brott), vill hon landsförvisa alla män, eftersom män står för en överväldigande majoritet av brottsligheten. Den text hon vill få att låta absurd, låter därmed snarlik Miljöpartiets redan etablerade jämställdhetspolitik, bara en grad värre. Väldigt få begriper därmed att det är ironi, det blir bara obehagligt sexistiskt.

MP-1

Blogglänkar: Ekvalist, Genusdebatten, Susanna Varis, Tenebrism, Aktivarum, Zac’s åsikter på ett fat, Toklandet

2) Expressen 2014-02-13: Ann-Charlotte Marteus – Bilen är en man

Ann-Charlotte Marteus radar upp invektiv och nedsättande formuleringar när hon spyr galla över bilismen. Och vem den skyldige är, gör hon ingen större hemlighet av. Mannen förstås! För något fler män än kvinnor kör ju bil till den plats där de tillbringar dagarna för att dra in familjens hushållskassa, och då är förstås alla män skyldiga och alla kvinnor oskyldiga, eller hur? Hon skriver att ”Män kör 50% mer bil än kvinnor”, vilket för den räknekunniga betyder att könsfördelningen är ca 60/40, med andra ord inom ramarna för statsfeminismens numeriska jämställdhetsmål att vardera könet ska vara representerat till minst 40% i varje samhällsposition.

…det testosteronglittrande pärlbandet…en armé av män som sitter i var sin jädra hög med skrot. Ett till två ton skrot per näsa. Livsfarligt skrot, om det träffar en gångtrafikant eller cyklist. Miljöfarligt skrot som förstör atmosfären och våra lungor Är detta ett skämt?! …bygga massor med breda fula vägar…avgassprutande stålschabrak…den dummaste idén sedan Doramad…den är ett fossil från ett ohållbart, patriarkalt 1900-tal…strukturerna finns kvar, förstärkta av Volvoromantik… (Ann-Charlotte Marteus i Expressen)

3) Aftonbladet 2014-02-17: Anders Westgårdh – Spendrup är gubbismens nye förkämpe

Här ska jag referera krönikan när jag har tid och ork.

4) Nyheter24 2014-03-03: Irena Pozar – Män måste backa ta ett steg åt sidan och hålla käften

Inför 8 mars brukar det drösa in hatiska krönikor nästan varje dag. Irena Pozar ger direktiv om hur feministiska män ska agera. De ska kliva tillbaka och hålla käften. Vi som läst på om hur människan fungerar, inser att det leder raka vägen till ”friendzone”. Som SCUM-skådisen Andrea Edwards så målande beskrev feministiska män i dokumentären Fittstim”Å gud vad gulliga dom är, men dom vill man ju inte ligga med!”. Män som följer Irenas uppmaning fastnar i Genusfällan, och får frustrerade stå bredvid och se på när Irena och hennes kompisar dejtar de självsäkra och manliga männen.

5) Dala-Demokraten 2014-03-08: Johan Ehrenberg – Dags att införa mansskatt!

Rubriken är skäl nog. Själva texten dryper av kollektiv skuldbeläggning om ‘mäns våld mot kvinnor’ (partnervåld), som för det första inte är ett könsspecifikt fenomen och för det andra bara handlar om en bråkdel av männen. Brasklappen i fotnoten, där han påstår att även manliga våldsoffer blir hjälpta av att kvinnor blir hjälpta gör inte saken bättre, eftersom han på intet sätt förklarar hur det orsakssambandet skulle se ut.

6) Nyheter24 Debatt 2014-04-01: Grön Ungdom –Männen är Sveriges Största demokratiska problem”

Grön Ungdom med Magda Rasmusson försöker sig på samma misslyckade taktik som i januari, med ett aprilskämt där de gör parodi på sin egen politik. Uppenbarligen har de aldrig hört talas om Poes lag.

7) SVD Kultur 2014-04-04: Erika Hallhagen – Män måste sluta slå ifrån sig

Efter dödsmisshandeln i samband med kravallerna i Helsingborg inför allsvenska fotbollspremiären, tävlade feministerna om vem som kunde beskylla manligheten och mansnormen mest, för det våld som nån tiondels promille av männen sysslar med. Allra värst var nog Erika Hallhagen på SVD, vars kulturkrönika dryper av kollektivt skuldbeläggande, där hon på nåt vis tycks tro att problemet med fotbollshuliganer kommer att försvinna om den oskyldiga majoriteten erkänner sin skuld. Denna krönika var ett svar på den kritik hon fick från DNs Erik Helmersson efter sin förra krönika, som innehöll en hel del öppet manshat, en positiv avslutning till trots.

8) Nyheter24 2014-05-20: Totte Löfström – Ja jag hatar män

Ännu en i raden av kapten klänningar som tror att mansnormen utgörs av svineri och kriminalitet.

9) Aftonbladet 2014-04-12: Fredrik Virtanen – Låt bara kvinnor rösta, män vet inte sitt eget bästa

Nöjesskribenten Virtanen, urtypen för ”Kulturmannen”, har på outgrundliga vägar avancerat till ledarsidorna, trots att han anklagats för liknande brott som Julian Assange, vilken ju raskt fick sparken från samma tidning. På ledarsidan har han snabbt rättat in sig i ledet bland de andra kapten klänningarna och skriver ofta misandriska eller radikalfeministiska texter. I denna krönika försöker han sig på ironi och blir ännu ett offer för Poes lag, en fälla som Grön Ungdom redan fallit i flera gånger under året.

10) Nöjesguiden 2014-06-06: Michaela LarssonDe 20 smartaste svaren till jämställdister och rövhattar

Är Nöjesguiden ens en riktig tidning? Den borde väl i så fall, som namnet utlovar, skriva om nöjeslivet i våra städer och inte vara megafon åt en massa radikala vänsterbloggare? Bloggaren bakom Hej Blekk visar sig här vara både uselt påläst och strunta i allt vad god ton heter. Nedanstående GIF är hämtad från hennes artikel och sammanfattar ganska väl andan i texten.

Gråtrunka

11) Nyheter24 2014-06-21: Anny Berglin – Det är en konstig slump att en majoritet av skitstövlarna är män

För oss som känner till normalfördelningskurvans utseende för män och kvinnor är det inte konstigt alls, det är lika självklart att en majoritet av skitstövlarna är män, som att en majoritet av nobelpristagarna är män. I övrigt en floskelfylld artikel som dryper av mansförakt och intersektionalistisk identitetspolitik. Eftersom den är skriven av en omogen ungdomspolitiker får man ta den för vad den är, en personlig träning i retorik för skribenten, snarare än något som behöver bemötas.

12) SVT 2014-07-02: Åsa Romsons tal i Almedalen

Med bruk av fraser som ”lata män” (som släpper ut koldioxid) och genom att göra en tydlig distinktion mellan ”vita, heterosexuella medelålders män” och ”människor”, så visade Åsa Romson med all önskvärd tydlighet att Grön Ungdoms debattartiklar tidigare under året inte alls var satir, utan en korrekt återspegling av partiets officiella linje. Dolf som äger bloggen Genusdebatten har gjort en symbolisk polisanmälan för hets mot folkgrupp.

13) DN 2014-08-04: Aase Berg – Kränktheten är en man

Med ett långt uppradande av negativa könsliga stereotyper med tveksam empirisk grund, visar Aase Berg att fjolårets sommardrapa om ”Dieselmannen” inte var något enstaka olycksfall i arbetet.

14) DN 2014-10-04: Hanna HellquistUnderskatta aldrig män behov av bekräftelse från andra män

Hanna Hellquist tror att det finns en homosocial gemenskap bland män, såsom det finns bland kvinnor. Förutom det vetenskapligt tvivelaktiga i spekulationerna, är tonen i krönikan sådan att den skulle varit omöjlig att få publicerad om könen vore de omvända.

15) Expressen 2014-10-20: Lars LindströmJag är inte rädd för feminismen, jag är skräckslagen för mansrörelsen

Lars Lindström har nog missuppfattat vad mansrörelsen går ut på, då han tror att den ”…begår grova sexövergrepp på förskolebarn, säljer, köper och utnyttjar tonårstjejer som sexslavar, misshandlar och våldtar kvinnor.” Är det möjligen kalifatet Daesh han menar? Så här beskriver han det manliga privilegiet: ”Svenska flickor har bättre betyg än pojkar. Tjejer skaffar sig oftare en högre utbildning. Kvinnor lever längre än män. Män kör ihjäl sig och andra oftare. Män super sönder sig mer frekvent. Män har färre nära vänner, och dubbelt så många män som kvinnor tar livet av sig. Kvinnor är inte alls lika benägna att slåss, misshandla och mörda. Kvinnor läser dessutom fler böcker och går oftare på teater. Om man inte bara är ute efter makt och pengar verkar det roligare att vara kvinna: bättre betyg, högre utbildning, fler vänner, mer kultur, färre slagsmål och längre liv.” Har dom inga korrekturläsare på Expressen?

16) Nyheter24 2014-10-30: Totte LöfströmDet enda som är värre än män är gubbar

Debattsidorna på Nyheter24 med redaktören Totte Löfström i spetsen har på sistone seglat upp som en av manshatets största megafoner i Sverige. Och det handlar inte om några subtila inlindningar. De meddelar i klartext att de hatar män. I denna krönika specifikt pensionsfärdiga män, s.k. gubbar. Samtidigt uppstår viss ironi när den öppet hatiska artikeln publiceras under ”Näthatsfria veckan” på Nyheter24.

17) Nyheter24 2014-11-18: Mohamed TouzariNu kör vi en mansfri månad på krogen

Efter en krönika som beskriver hur sviniga vissa män är på fyllan, kommer följande slutkläm: ”Jag är redo för att ta ett steg tillbaka i en månad, sitta hemma och fundera över vad jag och andra individer som identifierar sig som män egentligen sysslar med. Tänka på vilken kultur och norm vi är en del av och sprider.” Vad Mohamed egentligen menar, är att han själv tänker ta en vit månad, efter att han ställde till med ännu en skandal och hamnade i fyllecell för inte så längesen (se bilden). Som om inte det vore nog, så raderades hela kommentarsfältet till krönikan efter att en läsare påpekat att Touzari häromåret dömdes i tingsrätten för misshandel och ofredande av två kvinnor. En ny Kapten Klänning i vardande, som försöker projicera sina personliga brister på hela ”manligheten”?

Som man känner sig själv, känner man andra, menar Mohamed i sin krönika

Som man känner sig själv, känner man andra, menar Mohamed i sin krönika

18, 19, 20) Nyheter24 2014-11-19: Vi hatar Internationella Mansdagen!
Dagen till ära, gick redaktionen på Nyheter24 bananas och publicerade en hel serie artiklar som hatar män och ifrågasätter mäns rättigheter. Jag orkar inte ens citera skiten, utan bara länkar dit. Egentligen borde jag inte ens göra det, eftersom det är klicken de tjänar pengar på. Arga läsare ger fler annonsörer. Detta är dessutom bara hälften av de negativa artiklarna, de allra värsta:
Världen behöver inte fler mansdagar
Klart ni ska ha en egen dag – tack alla män
14 personer som inte hanterar mansdagen så bra

21) Sveriges Radio P3 2014-12-15: Emma Knyckare – EXTRA! Lista på manliga kränkta författare

Den här texten var så smaklös att Sveriges Radio kände sig tvungna att radera den och publicera en ursäkt. I skrivande stund finns dock själva radioprogrammet kvar på nätet, där det aktuella stycket börjar vid ca 13.30 in i programmet. Emma Knyckare har gjort sig känd för att vilja kvotera kvinnliga komiker (d.v.s. sig själv) och den här texten visar varför hon skulle ha svårt att få gig annars. Förutom att vara full av språk- och faktafel, utmärker sig texten genom att grovt håna ett antal män för att de tagit livet av sig. Skärmdumpar på skräptexten har bevarats till eftervärlden på bl.a. bloggarna Toklandet och Ekvalist. Programmet och de bakomliggande mekanismerna till hur såna här fadäser kan uppstå, får även sina fiskar varma av Jonas Thente på DN.

22) DN 2014-12-27: Annika Persson – Estradpoeten äntrar en ny scen

Artikeln är en intervju med poeten och författaren Olivia Bergdahl, om hennes tankar och inspirationskällor. På slutet kommer det: ”Men ändå är det här en feministisk bok, eller? – Ja, alla män dör ju.” Inget ifrågasättande, inga jobbiga motfrågor från intervjuaren. Glöm allt vackert tal om att feminismen står för jämställdhet mellan könen och människors lika värde, som Emma Watson påstod i FN. Här erkänner två feminister i Sveriges största morgontidning vad feminismen egentligen går ut på: Alla män ska dö! Olivias Bergdahls tveksamma manssyn har granskats förr, av MarielGenusdebatten.

13 tankar på “Misandri 2014

    • Den hade platsat på fjolårets lista, men i år tar jag bara med ”årets värsta”. Hon försöker åtminstone argumentera för sin sak, även om hon gör grova generaliseringar

  1. Pingback: Internationella Mansdagen 2014 – AVFM Sverige

  2. Pingback: Så fogas könen samman | Genusdebatten

  3. Pingback: Byggnads till attack mot sina egna medlemmar – del 2 Men kvinnorna då? | Genusdebatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s