Virginatet

Tidigare idag har jag haft en diskussion med Charlotte Vainio på hennes blogg ‘Hit och dit och tillbaka igen ‘. Det handlade om hur ‘patriarkatet’ sätter upp skönhetsideal för kvinnor och hur kvinnor inte får vara med och sätta standarden. Ett av exemplen som nämndes var Isabella Löwengrip, som i inlägget kallas smal.

Jag tyckte det var lite paradoxalt, eftersom Löwengrip får så många hånfulla kommentarer om sin (i min mening synnerligen milda) övervikt från andra unga kvinnor i sitt kommentarsfält och på deras egna bloggar. Själv tror jag nog att de mest är avundsjuka på hennes generösa bystmått och projicerar det på midjan för att håna henne. Men det intressanta är att det kallas ‘patriarkat’ när kvinnor mobbar kvinnor, eftersom, som Charlotte skriver i en kommentar: Att kvinnor bedöms efter sitt utseende snarare än efter sina kunskaper. Det har att göra med vem som bedöms, inte vem som bedömer.

Blondinbulla, sa virginatet

Blondinbulla, sa virginatet

Jag tycker Charlotte har fel i det resonemanget. ‘Patriarkatet’, i de samhällen där det kan påstås existera, är en social struktur. Sociala strukturer kan inte existera utan aktörer, för då dör de ut. Vilka är då aktörerna i den sociala struktur där kvinnor viktmobbar kvinnor? Jo, det är naturligvis de som mobbar – vissa unga kvinnor. Men ordet patriarkat leder närmast tankarna till skäggiga, gråhåriga män som sitter runt ett bord och konspirerar fram hur övriga samhället ska se ut. Helt vilseledande vokabulär, som bör reserveras till sammanhang där det hör hemma. Eftersom aktörerna i denna sociala struktur är unga kvinnor, så bör ordet associera till dem. Jag är ingen expert på latin, men jag vill härmed mynta begreppet Virginatet som benämning på den sociala struktur där unga kvinnor tar sig rätten att dela ut sociala bestraffningar till andra personer för deras vikt och utseende.

Patriarkatet bestämmer kroppsidealen

Patriarkatet bestämmer kroppsidealet?

För den som vill diskutera mer om hur ordet patriarkat ska definieras och användas, kan jag rekommendera en lång diskussion i kommentarsfältet på Genusdebatten, som ägde rum tidigare i veckan och som inte är slut än. Mer om Bella, som för övrigt framstår som en potentiell ekvalist i många sammanhang.

13 tankar på “Virginatet

  1. Patriarkat har fått samma vidlyftiga innebörd som feminism.
    Snart får vi höra samma visa där; ”jamen mitt patriarkat”

    Eftersom det finns 1000 olika former av feminism, måste de ju uppfinna 1000 olika patriarkat så de får ett som passar just ”min feminism”……. 😉

  2. Det är så kul att läsa de upprörda feministerna på twitter som gnäller på Blondinbella för att hon säger att hon inte bemöts med hårt motstånd från de hemska äckliga männen och inte ser just sånt beteende från männen utan att det tvärtom är kvinnorna själva som inte tror sig duga och som tackar nej. Det kan pissrännefeministerna inte tåla kan jag säga… Fast det roliga är att jag gissar att just Blondinbella nog gjort ca 1000 ggr mer för kvinnor i Sverige än vad de som gnäller på twitter har gjort… För de just gnäller och så gnäller de lite till på bloggarna medan Blondinbella visar att det går bra ändå… Jävlar vilket elakt finger in i deras ögon hon verkar vara 🙂

    Det kommer aldrig att duga hur hon än gör. Lyckas hon så heter det att hon fötts med silversked (och det påstås rätt ofta) och skulle hon misslyckas så heter det att hon är förtryckt.

    Och kan man säga att hon ens är lite överviktig? Det tycker inte jag i alla fall. Det är nog väldigt många avundsjuka gnälliga feminister som hackar på henne tror jag eftersom hon varje gång visar att det inte finns något osynligt som hindrar!

  3. Patriarkatet har blivit en symbol för allt dåligt, oavsett inblandade aktörer.

    – Kassörskan gav mig för lite växel tillbaka.
    – Hon upprätthåller patriarkatet för att hennes gubbslem till chef antagligen har sagt till henne att lura kunderna. Jävla patriarkat! Krossa!

    – Nu regnar det för femte dagen i rad.
    – Jag ska ringa och prata med det där gubbväldet på SMHI och fråga vad de håller på med. Jävla patriarkat! Krossa!

  4. Pingback: Tänkte spinna vidare lite om Blondinbella « Toklandet

  5. Virginitat är en intressant nybildning men jag tror att den leder tankarna fel i viss utsträckning. Virgo – jungfru – är en kvinna som antingen inte nått fram till eller avstått från sin sexuella roll. Kvinnorna som mobbar andra kvinnor upprätthåller inte några kyskhetsnormer utan snarare tvärtom. Kvinnligheten står i fokus, inte oskulden. Vill man utgå från ett latinskt ord är nog femina – kvinna – bättre än virgo – jungfru.

    Dessutom är ”virginitat” språkligt inte en parallell till matriarkat och patriarkat. Det senare orden består av två led där det första betyder moder eller fader och det senare (av grekiska arkhein) har betydelsen härska. Ett ord med betydelsen ”jungfruvälde” borde således heta ”virginiarkat”. Men kvinnorna som mobbar kvinnor är inte en härskargrupp i samhället på samma sätt som tankemodellerna matriarkat och patriarkat ger anspråk på att hävda. Vissa av dem härskar kanske över andra i gruppen, men de anses väl inte härskar över samhället i övrigt.

    Snarare handlar det om det som sociologerna kallar en referensgrupp, dvs en grupp med vilken en individ identifierar sig som norm för självuppfattningen varvid individen inte nödvändigtvis behöver vara medlem i sin referensgrupp. Både de mobbade och de mobbande kvinnorna kan anses ingå i en referensgrupp som hyllar kvinnlighetsideal, dvs feminitet. Vill man skapa ett latinskt namn för en sådan struktur skulle man kunna kalla den ”feminitatet” (och en motsvarande benämning för unga mäns machoreferensgrupp skulle kunna kallas ”virilitatet”).

    Men bättre än att skapa latinska termer, vilket kan föra tankarna till genusvetenskapens försök att klä sina teser i anspråksfulla pseudovetenskapliga termer, kan man väl i stället för ”virginitat” eller ”feminitat” tala om grupper med kvinnlighetsnormer. På samma sätt borde man i stället för matriarkat och patriarkat tala om modersvälde och fadersvälde. Det drar fram ihåligheten i de begreppens empiriska förankring i ljuset.

  6. Pingback: Betydelseförändring för ordet patriarkat | bittergubben

Lämna en kommentar