False News

De stora nyhetsdrakarna DN, SvD, SR och SVT har gått samman i ett konsortieprojekt som ska faktagranska nyheter extra noga inför valet i september. Projektet delfinansieras av statliga Vinnova, d.v.s. med skattepengar. På papperet verkar det förstås bra, men många menar att det är som att låta hajarna vakta poolen.

Och läser man verksamhetsbeskrivningen, tycks det inte självklart att dessa aktörer även tänker faktagranska vad de själva skriver, utan de ska faktagranska vad andra makthavare säger och vad som sprids på sociala medier.

False news konsortium metodMed tanke på hur de själva hanterat nyheter tidigare, vore det kanske på sin plats att nagelfara just dessa medier extra noga, när de nu med hjälp av våra skattepengar sätter sig på höga hästar för att granska andra. Vem minns inte SRs påstående om tysk ubåt i svenska vatten, DNs reportage om att Sandvikens kommun tjänar en halv miljard på invandringen , SVTs många reportage som inte låtsas om att de Kievfientliga trupperna i östra Ukraina till stor del är invaderande ryssar och SvDs som skapade en falsk nyhet genom att fråga kända vänsterprofiler vad de tyckte om migrationsvågen 2015, och sen låtsas att det var vanligt slumpvis folk på gatan? Och detta var bara ett exempel från varje konsortiemedlem, det finns naturligtvis många fler att gräva fram för den som har tid och ork. Ledarsidorna nämner några.

Jag kommer här nedan att samla alla uppenbara felaktigheter jag hittar, som publiceras av de fyra stora medierna DN, SvD, SR och SVT fram till valet 2018. Ni läsare får gärna hjälpa till att tipsa i kommentarfältet eller på Twitter.

________________________________________________________________________________

SVT 2018-05-03: Starka känslor när sanningen om köttbullarnas ursprung avtäcks

Svenska Institutet lanserade det antisvenska påståendet att receptet på köttbullar importerades till Sverige från Turkiet av Karl XIIs trupper på 1700-talet. Själv var jag milt skeptisk till hypotesen om ‘Ottomansk fläskfalafel’ och SI angav ingen källa till sitt påstående. SVT hakade ändå på, som om det vore sant. Flera experter avfärdade påståendet i andra medier och på Twitter. Som lök på laxen påpekade turkbördige Thomas Gür att maträtten heter just ‘svenska köttbullar’ på turkiska språket.

Köttbulle

________________________________________________________________________________

SVT 2018-04-23: Rubrik om polisingripande

En man höll på att försöka mörda en kvinna med kniv. Polisen dök upp och räddade kvinnan genom att öppna eld under pågående gärning. Då skriver SVT enligt nedan, som om polisen skjutit oprovocerat.

SVT vs SR

________________________________________________________________________________

DN 2018-04-08: Syrien – FN:s säkerhetsråd snabbinkallas

Förmodligen en simpel typo, som snabbt försvann från DNs hemsida, men den var kvar när nyheten lades ut på Twitter åtminstone. Kärnvapenattack? Det påstås vara klorgas. Jag såg vidriga bilder på högar av barnlik med blåa ansikten och munnarna fulla med vit fradga. Det får man inte av kärnvapen.

DN kärnvapen

________________________________________________________________________________

SvD 2018-04-05: Sverige bidrar till en mycket farlig situation

Om misstänksamheten mot falska nyheter handlar om att undvika rysk påverkan i valet, är en debattartikel av ryssvänlige Sven Hirdman förmodligen det sista man vill publicera? Tilläggas bör att Hirdman även deltog i SVT Aktuellt nån vecka tidigare, så fler medier är skyldiga på den punkten.

________________________________________________________________________________

DN 2018-04-03: Högerextremister i nätforum försöker påverka svenska valet

Två dagar försent för ett aprilskämt, försöker DN skapa nyheten att ca 15 personer som diskuterat några timmar i en obskyr tråd på ett USA-forum, som dessutom höll för låg kvalitet för att hållas öppen av moderatorerna, skulle ha nån inverkan på det svenska valet. Därmed har DN förmodligen gjort just det: påverkat det svenska valet, fast i just den riktning de ville motverka med artikeln. Internets regel nr 1 lyder nämligen: MATA INTE TROLLEN! Ledarsidorna levererar en djupare analys.

DN Skurt cartoon

________________________________________________________________________________

SVT Vetenskap 2018-03-30Leder hög testosteronnivå till risktagande beteende? Nej, snarare tvärtom

SVT citerar okritiskt Cordelia Fine, som skrivit boken Testosterone Rex. Den har förvisso belönats med pris från Royal Society, men det säger mer om den sammanslutningens politiska infiltration än om bokens vetenskapliga korrekthet. Andra forskare är nämligen synnerligen kritiska till boken och menar att den bygger på cirkelresonemang, där de enda motbevis som läggs fram mot alla belägg för testosteronets inverkan, är intern hänvisning till ett tidigare bokkapitel där det utan belägg påstås att ‘Testosterone Rex är utdöd’. Samhällsdebattören Aron Flam har en podcast, där han tillsammans med överläkaren David Eberhard sågar boken i ett avsnitt. Boken passar perfekt in i SVTs agenda att fortsätta trumma på myten om  Tabula Rasa, det oskrivna bladet, som skrevs in i Göran Perssons regeringsförklaring för 15-20 år sen. Om Tabula Rasa är en myt (vilket det är), skulle nämligen en stor del av den svenska politiken behöva göras om i grunden inom så gott som alla fält. Bloggande evolutionsbiologen Yeyo beskriver nedan hur viktig Tabula Rasa är för feminister som Cordelia Fine. Om myten kan motbevisas, faller hela deras världsbild.

Blank slatism

________________________________________________________________________________

SR 2018-03-21: Tusentals cancersjuka dör i onödan

Ekot blandar ihop parametrarna ‘dödlighet’ med ‘kvaliteten på vården’, när de beskriver klass-skillnader i  cancerdödlighet. Journalisten Carl-Magnus HakeDagens Medicin rättar SR på Twitter och sin blogg, bland många andra som också läst rapporten.

SR fakenews 2

________________________________________________________________________________

DN 2017-2018: Diverse artiklar som metoo-smutskastar Riksdagens talman Urban Ahlin

Jag har inte tidigare tagit med den affären här, eftersom den började innan den tidsperiod jag tänkt granska i detta bloggprojekt. Den som vill läsa mer om den historien kan gå till Ledarsidorna, som starkt ifrågasatt DNs påståenden och har goda grunder för det. Men i samband med affären UD/Oksanen/Frick/Bali dyker en frågeställning upp. Det finns en gemensam nämnare och ett gemensamt mönster: DN-journalisten Mattias Carlsson, som under sin tid på Aftonbladet även orsakade Sven-Otto Littorins avgång, har skrivit alla dessa historier. I samtliga fall finns en anonym källa, som ingen annan kan kolla, som påstår nåt klandervärt som inte går att motbevisa. Ord mot ord. I samtliga fall riktas attacken mot en moderatpolitiker eller mot en sosse som kan tänkas ha interna fiender. Man borde nog börja fundera på om de där källorna någonsin fanns på riktigt?

________________________________________________________________________________

DN 2018-03-16 & 17: Diverse konspiratoriska artiklar om Hanif Bali, Nyheter Idag mm

Jag har inte riktigt fått kläm på vad som egentligen påstås, eftersom mycket ligger bakom betalvägg, men i grova drag så har Hanif Bali på Twitter postat en skärmdump av ett email mellan UD och ledarskribenten Patrik Oksanen på Hela Hälsingland. Skärmdumpen påstås han ha fått av Chang Frick. Hanif själv har pudlat, oklart varför, att posta offentliga handlingar är ju inget klandervärt. DN spinner om rysk konspiration och avlyssning utan att belägga detta, trots att det lika gärna kan vara en läcka på UD eller nån som begärt ut korrespondensen via offentlighetsprincipen. Och om UD så kategoriskt kan avfärda en läcka, är det ett tecken på att de efterforskat mediekällor, vilket är ett grundlagsbrott. Om de inte efterforskat mediekällorna, kan de inte veta huruvida det finns nån läcka och har därmed ljugit när de säger till DN att ingen läcka finns. Eller som Toklandet beskriver det: ”En läcka på UD säger att där inte finns några läckor”. Vad som är sant kommer nog att visa sig de närmaste dagarna. Jag tror mer på att DN försöker sätta dit konkurrenten Chang Frick och meningsmotståndaren Hanif Bali.

En mer sannolik förklaring på hur Nyheter Idag fick nys om att korrespondensen fanns att begära ut, är att Oksanens kollega gick över till Nyheter Idag i samma veva. Om DN har bevis för att främmande makt avlyssnat UD, vore DET en gigantisk nyhet, där Frick och Bali bara vore sidofigurer som nämndes i en bisats. Och om det nu är så att ryssarna HAR en hemlig avlyssningsoperation mot UDs mailtrafik, vilket inte alls är en långsökt tanke, varför skulle de äventyra en så värdefull underrättelsekälla genom att skänka avlyssningsmaterial av skvallerkaraktär till en småfisk som Chang Frick?

DN fakenews

Och jag tror definitivt att DN felciterar Bali när de påstår att han erkänt att han fått mailen från en ‘högerpopulistisk sajt’. Såna epitet skulle Bali högst sannolikt inte använda.

DN fakenews Hanif

________________________________________________________________________________

SvD 2018-03-11: Han är en fadersfigur åt vilsna unga män

SvDs Kultursida fortsätter misskreditera Jordan Peterson och kallar i ett kort panelsamtal honom för allt möjligt. ”Kontroversiell”, ”retar gallfeber på samtiden” – Ja, om man är långt till vänster kanske? (Vilket förvisso också förtydligas senare). Men det uppenbara felet är att han flera gånger kallas ”alternativhögerns chefsideolog” utan att de tillräckligt tydligt förklarar att den felaktiga etiketten kommer från hans fiender. Den som lyssnat på hans intervjuer vet att han snarare hjälper personer som fastnat i extremism att hitta tillbaka till den resonerande och balanserade mittfåran. Att lämna den juvenila tribalismfasen och växa upp till vuxna självständiga individer. Ivar Arpi, den person på tidningen som torde känna bäst till vad Peterson står för, var av okänd anledning inte med i panelen.

________________________________________________________________________________

SvD 2018-03-10: Därför dras unga till en guru som föraktar svaghet

På Svenska Dagbladets kultursida påstår Carl Cederström att Jordan Peterson skrivit att ”mobbare behövs”. Ivar Arpi på samma tidnings ledarsida, som gjort flera egna intervjuer med Peterson och som läst boken, dementerar på Twitter.

Peterson False news 1

Peterson False news 2.jpg

________________________________________________________________________________

SvD 2018-03-08: Kvinnor kvar vid bilmontrarna trots #Metoo

På internationella kvinnodagen måste man vara extra vaksam mot falska nyheter, för medierna gör allt för att överträffa varandra. Nu föll väl det mesta som skrevs inom ramen för fria åsikter och misandri, snarare än direkta felaktigheter, så det är svårt att peka på nåt konkret. Men om man är uppvuxen med västeuropeiska normer och värderingar kan man svårligen hålla med SvD om att montervärdinnorna i Geneves bilsalong är särskilt lättklädda. Möjligen om man är från Saudiarabien? Även rubriken var så dålig att SvD senare ändrade den. Värdinnor är väl inte där för att man ska tafsa på dem, så hur kommer #Metoo in i bilden?

Lättklädda

________________________________________________________________________________

SVT 2018-02-15: Opinion Live (direktsänt TV-program)

I Opinion Live brukar tittarnas Twitterkommentarer om programmet och debattämnet släppas fram som rullande text i botten av TV-rutan. Nu har Nyheter Idag grävt lite och kollat upp originalen till de tweets som släpptes fram. I minst ett fall noterades att en tittare som sarkastiskt raljerade om det påstådda sambandet mellan porr och våldtäkt fick sin tweet nedkortad, så att dess innebörd blev raka motsatsen till originalet.

Opinion live false news

________________________________________________________________________________

P3 Nyheter 2018-02-12: Moderaterna illustrerar bilbrand i Göteborg med bild från Vancouver

M använde en genrebild från en bildbank för att exemplifiera ett samhällsproblem. Jag tror P3 var först med nyheten och ett flertal andra medier hakade på. Men i sin iver att sätta dit M för false news, kräver medierna en standard som varken de själva eller andra politiska partier kan leva upp till. Om jag skulle inkludera vilseledande bildsättning i mina kriterier för den här länksamlingen, skulle det krävas säkert ett dussin uppdateringar per dag, bara från de 4 medierna i konsortiet. Det visar att ”politiskt oberoende” P3 et al egentligen inte alls protesterar mot bruket av genrebilder, utan krystar bara fram en orsak att sätta dit Moderaterna inför valet.

IMG_2556

________________________________________________________________________________

SVT & SR 2018-02-08: Försvarsmaktens nya helikopter – ett sorgebarn

Ett flertal medier, med SVT och SR i spetsen, hävdar att försvarets nya helikopter Hkp14 kostar 200 000 kr per flygtimme och att man dels äskar mer pengar och dels överväger att lägga några i malpåse. Det är orimligt att besättningens rörliga lönedel samt bränsle och smörjmedel skulle kosta så mycket. SR skriver att det beror på dyra reservdelar, men summan låter fortfarande helt orimlig. Bloggaren Lars Wilderäng har dock luskat ut hur det förmodligen ligger till: Kapitalavskrivningen bokförs på varje flygtimme, det som för en bilägare kallas värdeminskningen. Man har x förväntade flygtimmar under helikopterns livslängd, den kostade y kr att köpa, då blir kostnaden per timme =y/x + rörliga kostnader. Men eftersom den redan är betald, kan man inte räkna på det viset om man ska bedöma hur mycket den ska flyga. Snarare blir flygtimmarna dyrare ju mer de står på marken, eftersom man även har fasta kostnader som löner, hyror mm. Finns det verkligen ingen på försvarsmakten eller public service som kan grundläggande ekonomi? (Publicerad med risken att Wilderängs förklaring är felaktig, trots att den låter mest rimlig

________________________________________________________________________________

SVT Text 2018-02-07: Palestinier dödad efter knivattack

Den missvisande rubriken antyder att en palestinier huggits till döds med kniv, inte att knivattacken avbröts genom att knivmannen sköts ihjäl. Vad som faktiskt hände framgår i brödtexten, men i en tid där informationsflödet är så stort att många bara skummar genom rubrikerna, har vi rätt att kräva korrekt rubriksättning. (Rubriken rättades i efterhand, men det borde ju vara rätt från början).


________________________________________________________________________________

DN 2018-02-05: Althöger, id-vänster och islamismen – fiender som delar samma världsbild

Genom att fantisera ihop sin egen privata definition av begreppet ‘alt-right’, vilket han dessutom erkänner öppet att han har gjort, kan Erik Helmersson i ett och samma korta stycke klumpa ihop M och SD med folk som vill avskaffa demokratin med hjälp av nackskott. Djupt osmakligt, intellektuellt ohederligt och bidrar knappast till en städad debatt i partiernas sakfrågor, vilket valrörelsen egentligen borde gå ut på.

Helmersson alt right false news
________________________________________________________________________________

DN 2018-02-01: Alternativhögern ägnar sig framför allt åt nihilism

Lisa Magnussons ledartext visar att hon inte riktigt har koll på begreppen när hon bl.a. pekar ut Hanif Bali, Ann Heberlein och Sara Skyttedal som nihilister och gör kopplingar till amerikanska alt-right. Etiklektorn Ann Heberlein förklarar varför Lisa har fel.

Nihilister

Även Hanif Bali och Sara Skyttedal förnekar Lisas påståenden på Twitter. Och de bör väl veta bättre än Lisa vad de själva är och tycker?

Fals News om HanifFalse news om skyttedal
________________________________________________________________________________

DN 2018-01-28: Entreprenören Eric Reis – Silicon Valley är för homogent

I intervjun hävdas att sparkade Google-ingenjören James Damore skrivit att män är bättre ingenjörer än kvinnor. Alla som läst hans lilla pamflett eller lyssnat på de intervjuer han gjort, vet att så skrev han inte alls. Han skrev att mäns och kvinnors normalfördelning ser olika ut men överlappar stort, samt att färre kvinnor tenderar att vara intresserade av teknik än vad män är. Bland de som ur vetenskaplig synvinkel studerar skillnader mellan män och kvinnor, torde det påståendet vara helt okontroversiellt. Den vetgirige hittar hans dokument här.

DN False News
________________________________________________________________________________

SVT 2018-01-25: Opinion Live (direktsänt TV-program)

I programmet intervjuades en kommunplacerad flykting som bott på vandrarhem i Staffanstorp med sin familj i ett halvår, en boendeform som anses hålla undermålig standard. Vad som inte framgick, var att familjen placerats där av S-styrda grannkommunen Malmö, inte av M-styrda Staffanstorp. M-politikern Christian Sonesson medverkade i programmet och fick stå till svars för dessa missförhållanden. Efter programmet började han gräva i fallet och fick redaktionen att erkänna att inslaget var en medveten lögn. Det är extra anmärkningsvärt att programmet sändes bara några timmar efter att SVT publicerat nyheten att faktagranskningsprojektet var nära förestående.

IMG_2522

21 tankar på “False News

 1. Pingback: Granskning av granskarna som ska granska Fake News! | WTF?

   • Förvisso men frågorna är fortfarande lika aktuella, vad som har hänt efter Granskning Sverige ”avslöjande” i mainstream är att de ljugande journalisterna nu är mer på sin vakt med att bli tagna på sängen så därför bör genomlysningen av media öka i sin intensitet. Bra att du fortsätter arbetet att avslöja mainstream media och deras Fake News

 2. Vad har du för stöd för att Ekot inte hade källor som sa att det var en tysk ubåt 2015? Jag har inte sett något som talar för att det var falskt på något sätt.

  Vad har du för stöd för att separatisterna i östra Ukraina till stor del är invaderande ryssar?

 3. Men jag kan ge några fler exempel:
  Vad sägs om kritiken mot att Polens regering ska utse domare till författningsdomstolen, när alla svenska juristdomare utses av regeringen och alla andra domare (majoriteten) är politiker som sitter på politiska mandat samt visst dömande utförs av politiska nämnder?

  Helt uppdiktade historier om ”trollfabriker” i Ryssland.

  Nyheten om att Putin legaliserade mäns våld mot kvinnor. När det egentligen var så att Putin infört en lag om att allt våld inom familjen skulle leda till fängelse och att detta kritiserades från feministiskt och konservativt våld främst med exempel med kvinnor som dömts till fängelse för våld mot sina barn, vilket gjorde att Putin böjde sig för opinionen och lindrade lagen, dock så att den fortfarande är betydligt hårdare än i Sverige.

  Vad sägs om den plötsliga uppgången av sexuella trakasserier i grupp under 2016? Det gick från nästan noll 2015 till hundratals 2016 och sedan ner till nästan noll igen 2017. Vad var det? Media hävdade mäns kvinnohat (och män uppstod först det året) och högerpopulister hävdade att det var muslimsk kultur (och att det inte funnits muslimer i Sverige förrän 2016). Men….det var bara påhitt.

  ”Syriska människorättsobservatoriet” som består av en enda gubbe i London (som före 2014 kallade döda islamister för martyrer) används som kunskapskälla för vad som händer i Syrien. Inte en enda gång har större media berättat vad det är för källa.

  ”Vita hjälmarna” en islamistiska organisation som ömsom är beväpnad ömsom uppträder som hjälparbetare och som får pengar från Saudiarabien, UK och USA används som sanningskälla om kriget de deltar i.

  • Den här sidan handlar om lögner och faktamissar i DN, SvD, SR och SVT publicerade 2018-01-25 fram till valet, som lätt kan motbevisas med primärkällor eller trovärdiga sekundärkällor.

   Äldre faktamissar, mer diffusa tolkningsfrågor eller konspirationsteorier finns det andra forum för.

   • I ubåtsfallet är det snarare SRs brist på bevis som är problemet, samt det faktum att vi skulle stå på samma sida som Tyskland i händelse av krig, så sannolikheten att de skulle riskera sina matrosers liv för att smygkränka svenskt vatten i fredstid är väldigt låg. Ockhams rakkniv.

    Bevisen för Rysslands invasion i Ukraina är helt överväldigande, om man följer vissa nyckelkonton på Twitter. Svenska kontot Observationsplatsen, brittiska Bellingcat, bloggaren Lars Wilderäng m.fl. Samma fordon med ID-nummer har fotograferats både i Ryssland och Ukraina, massor av stupade ryska soldater har begravts i hemlandet, satellitbilder har analyserats och visat att artilleripjäser som beskjutit fronten har stått på ryska sidan av gränsen, massor av modern utrustning som aldrig funnits i Ukraina har fotograferats och geotaggats där. Jag känner ingen skyldighet att länka alla dessa bevis, det är inget jag suttit och sparat själv. Den som följt frågan sen 2014 vet redan detta, såvida man inte är ett Putin-troll.

   • Att testa sina u-båtar mot vänligt sinnade nationer är såklart mycket säkrare än att göra det mot fienden. Under kalla kriget skedde ju flera kränkningar från NATO än från Sovjet. När det gäller luftrummet så är det också mest NATO idag.

    Nykelkonton på Twitter??
    Är det som typ ”Bana” i Aleppo?
    USA och EU letar bevis för det utan att hitta något att visa upp, men några snubbar på Twitter har hittat massor? Varför säljer de inte sina fynd till CIA och blir miljardärer?

    Det var det jag misstänkte. Du menar inte ”falska nyheter” du menar ”sprider inte propaganda som jag gillar”.

   • Jag namngav några trovärdiga konton som kan vara värda att läsa om man vill veta mer om ryssarna i Ukraina. Men varför skulle nån i Aleppo skriva om Ukraina, de har väl tillräckligt med egna problem att skriva om?

    På ditt urval av ämnen samt de ställningstaganden du gör, är det uppenbart att du är ett Putintroll. Såna vill jag inte ha på min blogg, det är lika meningsfullt som att debattera med flat earth-teoretiker eller förintelseförnekare. Ha ett bra liv!

   • Jag kollade på några av dem och de har ju inget att komma med. Inga källor bara påståenden. Att det skulle vara trovärdigt att de sitter på information och bevis som USA och EU plus all större media i båda unionerna skriker efter och skulle betala mycket bra för är ju bara löjligt.
    Men det bygger på ryssofobernas tro att media inte sprider deras propaganda för att media skulle vara ryssvänligt. När media gladeligen sprider propaganda mot Ryssland, men inte hur tokig som helst.

    Putintroll är ett bra exempel. Media har ju spridit de lögnerna också.

    Det hade annars varit intressant med ett seriöst försök att faktakolla media. Om ni inte var så kära i Saudiarabien så kunde ni t.ex. kontrollerat medias charmoffensiv angående Saudiarabien som pågår just nu (jag har förvisso inte kontrollerat det, men med tanke på att om man går efter media så sker reformer som ger kvinnor tillåtelse att köra bil och rösträtt nästan varje år i Saudiarabien, så jag antar att det är lögn nu också.)
    Men att ni bara vill sprida påståenden från olika tokar innebär att media kommer göra slarvsylta av er.

   • * Faktaresistent för de källor man anger
    * Använder ordet ‘russofob’
    * Konspirationer om USA, EU eller NATO
    * Byter ämne till ‘Era vänner Saudiarabien’

    Jag tror minsann brickan på mitt rysstrollsbingo blev fulltecknad där?

   • * Tror på allt som skrivs av tokar i den egna ekokammaren.
    * Vet inte vad källa betyder.
    * Förstår inte vad konspirationsteori betyder.
    * Tror på tokiga konspirationsteorier utan stöd annat än påståenden från tokar.
    * Har ingen aning om allianser eller händelser i internationell politik.
    * Tror blint på media och stat om allt som passar den egna agendan.
    * Tror att Ryssland är vänster efter att ha styrts av ett nationalistiskt parti i 20 år.
    * Blir motbevisad och svarar med att man vägrar att diskutera med folk som inte håller med.

    Jag fick idiotbingo för länge sedan.

  • Nja, jag håller nog inte med dig, den tycks rätt lätt att motbevisa. Hela tesen hon driver är ju att hon kan klumpa ihop godtycklig grupp av människor i begreppet ‘alternativhögern’, definierad enligt hennes valda kritera – att hon ser dem som motståndare till de ideologier hon valt – och att den grupp hon då valt ut inte har några klara värden, vilket hon vill tolka som ‘nihilism’. No shit, det är ju så hon valt gruppen.

   De grupperna som däremot ingår i hennes urval har dock var för sig de flesta väldigt klara och tydliga värden. Den faktiska ‘alt right’ har definitivt värden, även om de inte råkar överlappa speciellt mycket med vare sig mina eller Lisas värden, och knappast med Heberleins eller Balis heller.

   Kritiken mot ”godhet” som framförs från olika håll, inklusive Heberlein, är definitivt baserad på värden. Den har ju sin grund i att man anser att den hycklande godhetssignalleringen alls _är_ god, utan att den ofta är rakt av _ondska_. En själviskhet förklädd till godhet, som helt ignorerar de brutala verkliga konsekvenser som denna självisket leder till.

   Det är knappast nihilism. Det är kanske helt andra värden än de Lisa håller högt, men det är utan tvekan värden, och det är värden som de som håller dem tycker är viktiga, allvarliga och goda.

   Så eftersom det är lätt att bevisa att de ingående grupperna och personerna inte är nihilistiska så faller hennes argument som den rena halmgubbe det är.

   Sen om det är false news… som sagt, den är ju bevisligen false, men det är ju främst åsikter hon framför. Kanske mer av okunnighet, försök till brunsmetning, etc, men inte så mycket news… men ett bra exempel på varför jag inte läser DN längre – jag vet redan vad DN tycker, så jag ser ingen poäng att lyssna på år efter år av upprepat omformulerat oinformerat skitsnack.

 4. Helikopter 14:
  Uppgifterna kommer ju från försvarsmakten och de förklarar det med framförallt dyra reservdelar. Samma sak rapporteras från åtminstone finska försvaret, Australien och Holland som alla kompenserats av tillverkaren.

  Rubriken
  Det är bara mycket språksvaga personer som skulle missuppfatta rubriken. Journalister har såklart ofta bra språkkunskaper, men de ska inte behöva skriva som att läsarna var utvecklingsstörda.

  Erik Helmersson:
  Här är det du som fake-news:ar. Så här skriver han:
  ”Den omfattar både BENHÅRDA DEMOKRATER och röster som inte skulle dra sig för att avskaffa demokratin med ett nackskott.”

 5. Det går inte så bra det här va?
  Du är missnöjd med att media inte utestänger folk som du inte håller med och att de inte vinklar allt exakt som du vill.
  SvT-rubriken är ju helt korrekt, en man dog efter att ha blivit skjuten av polisen. Menar du att de skulle ha all information i rubriken eller vad?

  ”Kärnvapenattack” ska uppenbart vara ”kemvapenattack”. Nu har det dock visat sig att kemvapenattacken var fake-news. Men det är ju sådana falska nyheter som du tycker om så det kommer du väl inte granska?

 6. Pingback: False News II | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s