Årets värsta manshat 2014

För ett år sen samlade jag 2013 års mest manshatiska texter och valde ut de tio värsta till en sammanställning, som blev ett av årets mest lästa inlägg. 2014 har jag bara samlat de uttryckligen hatiska texterna och lämnat det mer subtila manshatet därhän. Totalt fick jag ihop 22 punkter på den listan. Nedan har jag valt ut de tio värsta.

Samtliga är texter som publicerats i stora kommersiella medier med ansvarig utgivare. Skribenterna är antingen avlönade eller skriver i egenskap av officiella företrädare för sina organisationer. Så om nån privatperson skriver nåt i stil med ”FAN VAD JAG VILL DÖDA ALLA VITA CIS-MÄN!!!11!!!” på Facebook, Twitter, kommentarsfält eller privata bloggar, så räknas det inte hit. Då hade listan dessutom haft tusentals punkter. Endast avlönat manshat, granskat och godkänt av en redaktör, finns på listan.

2014 var året då Emma Watson höll tal till UN Women, där hon bl.a. sa detta:

I was appointed six months ago and the more I have spoken about feminism the more I have realized that fighting for women’s rights has too often become synonymous with man-hating. If there is one thing I know for certain, it is that this has to stop.

Men svenska mediefeminister har inte förstått eller lyssnat på Emma Watson. Deras feminism handlar inte om jämställdhet mellan könen och alla människors lika värde. För dem är manshatet själva kärnan i feminismen, vilket illustreras med nedanstående texter. De listas i kronologisk ordning, utan inbördes rankning.

1) Expressen 2014-02-13: Ann-Charlotte Marteus – Bilen är en man

Ann-Charlotte Marteus radar upp invektiv och nedsättande formuleringar när hon spyr galla över bilismen. Och vem den skyldige är, gör hon ingen större hemlighet av. Mannen förstås! För något fler män än kvinnor kör ju bil till den plats där de tillbringar dagarna för att dra in familjens hushållskassa, och då är förstås alla män skyldiga och alla kvinnor oskyldiga, eller hur? Hon skriver att ”Män kör 50% mer bil än kvinnor”, vilket för den räknekunniga betyder att könsfördelningen är ca 60/40, med andra ord inom ramarna för statsfeminismens numeriska jämställdhetsmål att vardera könet ska vara representerat till minst 40% i varje samhällsposition.

…det testosteronglittrande pärlbandet…en armé av män som sitter i var sin jädra hög med skrot. Ett till två ton skrot per näsa. Livsfarligt skrot, om det träffar en gångtrafikant eller cyklist. Miljöfarligt skrot som förstör atmosfären och våra lungor Är detta ett skämt?! …bygga massor med breda fula vägar…avgassprutande stålschabrak…den dummaste idén sedan Doramad…den är ett fossil från ett ohållbart, patriarkalt 1900-tal…strukturerna finns kvar, förstärkta av Volvoromantik… (Ann-Charlotte Marteus i Expressen)

2) Nyheter24 2014-03-03: Irena Pozar – Män måste backa ta ett steg åt sidan och hålla käften

Inför 8 mars brukar det drösa in hatiska krönikor nästan varje dag. Irena Pozar ger direktiv om hur feministiska män ska agera. De ska kliva tillbaka och hålla käften. Vi som läst på om hur människan fungerar, inser att det leder raka vägen till ”friendzone”. Som SCUM-skådisen Andrea Edwards så målande beskrev feministiska män i dokumentären Fittstim”Å gud vad gulliga dom är, men dom vill man ju inte ligga med!”. Män som följer Irenas uppmaning fastnar i Genusfällan, och får frustrerade stå bredvid och se på när Irena och hennes kompisar dejtar de självsäkra och manliga männen.

3) Nyheter24 2014-05-20: Totte Löfström – Ja jag hatar män

Manshat manifesteras ofta genom att personen uttryckligen säger sig hata män. Eller så tror de att de ska komma undan genom att linda in sitt hat i abstrakta begrepp som ”manlighet” eller ”mansnormen”, som om det ändå inte var just män, alla män, som var hatets måltavla. Totte Löfström sällar sig här till ännu en i raden som tror att mansnormen utgörs av svineri och kriminalitet, d.v.s. att undantaget är norm.

4) Aftonbladet 2014-04-12: Fredrik Virtanen – Låt bara kvinnor rösta, män vet inte sitt eget bästa

Nöjesskribenten Virtanen, urtypen för den svinige och självgode ”Kulturmannen”, har på outgrundliga vägar avancerat till ledarsidorna på nordens största tidning. Där har han snabbt rättat in sig i ledet bland de andra kapten klänningarna och skriver ofta misandriska eller radikalfeministiska texter. I denna krönika försöker han sig på ironi och blir ännu ett offer för Poes lag, där extremism tenderar att bli en parodi på sig själv och det är omöjligt att skilja satir från verklighet.

5) Expressen 2014-10-20: Lars LindströmJag är inte rädd för feminismen, jag är skräckslagen för mansrörelsen

Lars Lindström har nog missuppfattat vad mansrörelsen går ut på, då han tror att den ”…begår grova sexövergrepp på förskolebarn, säljer, köper och utnyttjar tonårstjejer som sexslavar, misshandlar och våldtar kvinnor.” Är det möjligen kalifatet Daesh han menar? Så här beskriver han det manliga privilegiet: ”Svenska flickor har bättre betyg än pojkar. Tjejer skaffar sig oftare en högre utbildning. Kvinnor lever längre än män. Män kör ihjäl sig och andra oftare. Män super sönder sig mer frekvent. Män har färre nära vänner, och dubbelt så många män som kvinnor tar livet av sig. Kvinnor är inte alls lika benägna att slåss, misshandla och mörda. Kvinnor läser dessutom fler böcker och går oftare på teater. Om man inte bara är ute efter makt och pengar verkar det roligare att vara kvinna: bättre betyg, högre utbildning, fler vänner, mer kultur, färre slagsmål och längre liv.” Privilegier, var det ja. Har dom inga korrekturläsare på Expressen?

6) Nyheter24 2014-10-30: Totte LöfströmDet enda som är värre än män är gubbar

Debattsidorna på Nyheter24 med redaktören Totte Löfström i spetsen har under 2014 seglat upp som en av manshatets största megafoner i Sverige. Och det handlar inte om några subtila inlindningar. De meddelar i klartext att de hatar män. I denna krönika specifikt pensionsfärdiga män, s.k. gubbar. Samtidigt uppstår viss ironi när den öppet hatiska artikeln publiceras under ”Näthatsfria veckan” på Nyheter24.

7) Nyheter24 2014-11-18: Mohamed TouzariNu kör vi en mansfri månad på krogen

Efter en krönika som beskriver hur sviniga vissa män är på fyllan, kommer följande slutkläm: ”Jag är redo för att ta ett steg tillbaka i en månad, sitta hemma och fundera över vad jag och andra individer som identifierar sig som män egentligen sysslar med. Tänka på vilken kultur och norm vi är en del av och sprider.” Vad Mohamed egentligen menar, är att han själv tänker ta en vit månad, efter att han ställde till med ännu en skandal och hamnade i fyllecell för inte så längesen. Som om inte det vore nog, så raderades hela kommentarsfältet till krönikan efter att en läsare påpekat att Touzari häromåret dömdes i tingsrätten för misshandel och ofredande av två kvinnor. En ny Kapten Klänning i vardande, som försöker slippa personligt ansvar genom att projicera sina egna brott på hela ”manligheten”?

8) Nyheter24 2014-11-19: Vi hatar Internationella Mansdagen!
Dagen till ära, gick redaktionen på Nyheter24 bananas och publicerade en hel serie artiklar som hatar män och ifrågasätter mäns rättigheter. Jag orkar inte ens citera skiten, utan bara länkar dit. Egentligen borde jag inte ens göra det, eftersom det är klicken de tjänar pengar på. Arga läsare ger fler annonsörer. Detta är dessutom bara hälften av de negativa artiklarna, de allra värsta:
Världen behöver inte fler mansdagar
Klart ni ska ha en egen dag – tack alla män
14 personer som inte hanterar mansdagen så bra

9) Sveriges Radio P3 2014-12-15: Emma Knyckare EXTRA! Lista på manliga kränkta författare

Den här texten var så smaklös att Sveriges Radio kände sig tvungna att radera den transkriberade versionen och publicera en halvhjärtad ursäkt. Den ursäkten var dock högst symbolisk, för i skrivande stund finns själva radioprogrammet kvar på nätet, där det aktuella stycket börjar vid ca 13.30 in i programmet. Förutom att vara full av språk- och faktafel, utmärker sig texten genom att grovt håna ett antal manliga författare för att de begått självmord. Endast män förstås, att ta med Karin Boye på listan vore otänkbart. Skärmdumpar på texten har bevarats till eftervärlden på bl.a. bloggarna Toklandet och Ekvalist. Programmet och de bakomliggande mekanismerna till hur såna här fadäser kan uppstå, får även sina fiskar varma av Jonas Thente på DN. Emma Knyckare har gjort sig känd för att vilja kvotera kvinnliga komiker (d.v.s. sig själv) och den här texten visar varför hon skulle ha svårt att få gig annars.

10) DN 2014-12-27: Annika Persson – Estradpoeten äntrar en ny scen

Artikeln är en intervju med poeten och författaren Olivia Bergdahl, om hennes tankar och inspirationskällor. En tämligen harmlös text, om det inte vore för slutklämmen: ”Men ändå är det här en feministisk bok, eller? – Ja, alla män dör ju.” Inget ifrågasättande, inga jobbiga motfrågor från intervjuaren. Glöm allt vackert tal om att feminismen står för jämställdhet mellan könen och människors lika värde, som Emma Watson påstod i FN. Här erkänner två feminister i Sveriges största morgontidning vad feminismen egentligen går ut på: Alla män ska dö! Olivia Bergdahls tveksamma manssyn har granskats förr, av MarielGenusdebatten.

7 tankar på “Årets värsta manshat 2014

 1. I Lite roliga våldtäktsskämt för julstämningen @SverigesRadio & @Knyckare (som också tar upp det anskrämliga Darwin Awards och medias hantering av det) gjorde jag en liten video som finns mot slutet av inlägget, där jag har med den första halvan av Knyckares program, utan musik. Ungefär 10 minuter totalt. Så där får man höra vad hon säger, inklusive före och efter, så man får rätt bild av den ”humoristiska kontexten”. Och det ligger kvar även om de plockar bort programmet.

  Sen skulle jag inte dra några växlar på Olivia Bergendahls ”Ja, alla män dör ju.” Dels vet vi inte om något mer sades, bara vad som återges av tidningen. Det framgår inte heller hur det sades. Det kan mycket väl ha varit ironiskt, eller ha sagts med en viss självdistans med ett medvetande om feminismens brister. Det blir en fråga om tolkning.
  Det samma gällde dikten som Mariel kritiserade i sitt inlägg. Jag vill minnas att det var en ganska livlig diskussion om det. Det var ganska öppet om man skulle tolka det som att dikten var ett uttryck för OB:s syn eller om den skulle ses som en reflektion, till och med kritik, mot ett visst synsätt.
  Ifråga om ”alla män dör ju” så säger hon ju inte att hon anser det vara bra eller eftersträvansvärt eller någonting. ”Det är en feministisk bok, alla män dör” skulle ju lika väl jag kunna säga om en bok (oavsett om den egentligen är feministisk per se) där just männen dör som flugor .

  • Om det är feministiskt att männen dör, så säger väl det en del om feminismen. De skulle kunna sagt att det är en tragisk bok om männen dör, men det säger de inte, de använder ordet feministisk. Eftersom det är helt i linje med svenska feministers hyllningar till SCUM, så inträder Poes lag, där vi inte kan hålla isär satir och allvar.

   Fredrik Virtanen vill nog knappast avsäga sig sin egen rösträtt på riktigt heller, men det skämtet funkar inte, eftersom det ligger så nära vad feminister faktiskt tycker. Jämför med t.ex. Irena Pozar, som tycker att män ska hålla käften och ta ett steg tillbaka, vilket i praktiken kan betyda just att avstå från att rösta i valet.

   • Nä, Fredrik Virtanen vill givetvis inte avsäga sig sin rösträtt. Men det är inte heller ett skämt. Det är retorik som speglar hans åsikter. Likaså medias hyllande av SCUM. Själva uttalandet att det är en feministisk bok för att alla män dör, är i sig helt godtagbart.
    Vi vet var Virtanen och Scum-hyllarna står. Men vi vet inte var Olivia Bergendahl står eller vad hon egentligen vill säga med sitt uttalande.
    Det påminner mig om när boken ”Det otäcka könet” kritiserades enbart utifrån titeln. Att titeln (utöver att vara en småfinurlig anspelning på ”Det täcka könet”) passar alldeles utmärkt i dagens mansfientliga klimat säger inget om bokens innehåll. Man kan inte utläsa från titeln om boken är ett angrepp på manlighet, försvar av manlighet eller en neutral och saklig undersökning av manlighet. Likaså kan man inte från Bergendahls kommentar utläsa vad hon anser om vare sig män eller feminism. Man kan bara göra mer eller mindre välgrundade gissningar.

   • Oavsett om Bergdahl är ironisk eller inte så visar uttalandet Annika Perssons syn, eftersom hon låter citatet stå så, utan förtydligande eller följdfrågor. Feminism är att män dör. Inget konstigt alls, inget som behöver förklaras.

 2. Pingback: Nytt år – nya tag | Susanna's Crowbar

 3. Pingback: False News | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s