Ridderlig snöröjning

Det här med snöröjning är ett hett ämne för tillfället, med tanke på väderläget i vårt avlånga genusland. Tanken att anlägga ett genusperspektiv på snöröjning är inte ny, ekvalistpionjären Joakim Steneberg skrev om ämnet redan 2006. Fast hans approach var förstås inte densamma som feministernas, han efterlyste nämligen konsekvens i feministmålet 50/50 överallt och att det därmed skulle könskvoteras kvinnor till att skotta snö, precis som det från feministhåll ställs krav på att könskvotera Nobelprisen.

Men tjänstemän vid Karlskoga Kommun gick en genuskurs häromåret och anlade därefter ett lite annorlunda perspektiv på ‘jämställd snöröjning’. Pär Ström bloggade om det och en kommunrepresentant skrev om det på Newsmill. Kommunalpamparna i Karlskoga hörde tydligen till de matematiska analfabeter som tyckte att det blev mer jämställt ju mer man premierade kvinnor. Jämställd snöröjning i deras perspektiv, blev därför att man i första hand skulle ploga och skotta de farleder där fler kvinnor än män färdades. Med andra ord, om gissningsvis 60 % av bilförarna är män och 55% av fotgängarna är kvinnor, ska man alltid skotta gångvägarna först. Karlskoga bestämde sig för att prioritera kön framför total samhällsnytta. Idealet hade förstås varit att alla vägar, både gång- cykel- och bilvägar snöröjdes på minsta möjliga tid, men i ett läge när skattemedlen krymper är det förstås en utopi. Hur som helst var vi många som tyckte förslaget var idioti och saknade all sans och logik.

Så döm om min förvåning när Sveriges Kommuner och Landsting tog Karlskogas förslag till sitt hjärta och spelade in en liten hyllande filmsnutt inför årets vintersäsong.

Hållbar jämställdhet – SNÖRÖJNING from Hållbar Stad on Vimeo.

Filmen ovan leder tankarna till After Shave & Galenskaparnas klassiska TV-serie En Himla Många Program som var en vild satir på kända program i både stats- och reklam-TV. Det inslag i serien jag spontant associerar till först är myndigheternas information om hjälmpåbud i hemmet, där en hjälmlös man släpas iväg av uniformerade poliser, medan hans hjälmbeklädda fru och barn uppgivet ser på när han desperat men förgäves försöker sprattla sig ur polisernas grepp. Filmen om jämställd snöröjning är i samma anda och man får nästan känslan av att den riktar sig till barn snarare än vuxna. Problemet är dock att filmen inte är satir, den är fullt allvarligt menad. Ledarskribenten Jenny Wennberg i Arbetarbladet tycker förslaget är bra, vilket ytterst få av de många läsarna som skrivit i kommentarsfältet håller med om. T.o.m. uttalade feminister tycker hon gör feminismen en otjänst genom denna fördumning. Den misandriska rubriken Gubbplogat gör ju förstås inte saken bättre.

Även Nationella sekretariatet för genusforskning med sin sajt jamstall.nu ansluter sig till hyllningskören. Jag har nog aldrig läst en artikel som innehållit så många upprepningar av frasen forskning visar, utan att denna forskning namnges eller refereras. Men som jag ser det hela, så kan det inte kallas jämställdhet att prioritera kvinnor framför män. Det kallas ridderlighet, ett gammalt unket ideal från medeltiden, där mannen förväntas uppoffra sig för kvinnan.

En ridderlig man offrar sig för att kvinnan ska kunna färdas torrskodd.

En ridderlig man offrar sig för att kvinnan ska kunna färdas torrskodd.

Jämställdhet är i min mening att prioritera män och kvinnor lika mycket, eller att kön ska vara oväsentligt. I det här fallet anser jag att den totala samhällsnyttan ska prioriteras. Det kan mycket väl sammanfalla med Karlskogas prioritering, men att kalla det jämställd snöröjning när något fler kvinnor premieras och ojämställd snöröjning när något fler män premieras är rentav löjeväckande, eftersom både män och kvinnor färdas på alla farleder.

Och som Joakim Steneberg skrev redan 2006 – Om man ska uppnå det i svensk politik primära jämställdhetsmålet Lika många av varje sort överallt, så borde förstås de som förespråkar jämställd snöröjning lobba för att lika många kvinnor som män tar ansvar för att skotta, ploga och sanda, både som obetalt hemarbete och som anställda i offentliga och privata entreprenader. Det borde i konsekvensens namn vara lika angeläget som 50/50 inom börsbolagsstyrelser och bland Nobelpristagare.

Blogglänkar: Certatio, Ekvalist

11 tankar på “Ridderlig snöröjning

 1. Nu steg blodtrycket lite till…..
  Till en början skrattade jag bara åt eländet, men när det nu börjar påverka samhällsnyttan på ett så negativt sätt fastnar det i halsen, skall ambulanser och andra utryckningsfordon börja åka på cykelbanor och trottoarer för att ta sig fram? På vilka vägar skall de forsla bort snön de skottar på trottoarerna? Det lär inte bli lätt för kollektivtrafiken heller att ta sig fram i röran som blir på de oplogade vägarna….. Begreppet genusvansinne har gått från ironi till verklighet. Ett rimligt grundkrav borde ju vara att åtminstonde ta reda på hur snöröjning och dess logistik fungerar innan man yttrar sig…

  • Ajaj, inte komma med förtryckande patriarkala förslag som att ta reda på hur något i verkligheten och tänka några steg framåt i kedjan innan man gör något. Genuspolizei vet ju alltid vad bäst för kvinnor och man får aldrig aldrig aldrig säga något som visar att de inte tänker längre än Pinocchionäsan räcker för då är du bara en kränkt, heterosexuell vit medelålders man som använder härskartekniker

   • Du ger dem lite för mycket cred att tänka, Pinoccio hade stundtals en ganska lång näsa, mycket längre än dessa genusidioter tänker……

 2. Det tar visst aldrig slut på idéer på genusteorifabrikerna, säg den företeelse som inte kan genusifieras. Som Anders Senior här skriver, fastnar dock skrattet i halsen när man betänker konsekvenserna av att en politisk ideologi maskerad till ”vetenskap” överordnas all annan (riktig) vetenskap, vett och sans.

  • Jag utesluter inte att det kan optimera samhällsnyttan att snöröja i den prioritetsordning som Karlskoga gör. Det jag vänder mig mot är att de försöker vinna fjantiga PK-poäng genom att kalla det jämställd snöröjning, när det i själva verket är ridderlig eller hövisk dito.

 3. Pingback: När feminismen gick i mål | Bashflak

 4. Pingback: Snö och Disney « Toklandet

 5. Pingback: Bajsmail | Bashflak

 6. Pingback: Män drabbas värst av näthat | Bashflak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s